Открийте ни и в

Любопитно

Архитекти с проект: Превръщат Чинията на Бузлуджа в концертна зала с 400 места

Само ремонтът на покрива ще струва от 3 до 5 милиона лева

публикувано

на

Сн.: Архив

В основната зала на Дома паметник на БКП, по-известен като Чинията на Бузлуджа, могат да се монтират около 400 седалки и в нея да се провеждат конференции, концерти или изложби. Тя е с диаметър 30 м и площ 1000 кв. м. Това е проект, изготвен от участници в международната конференция за следвоенното архитектурно наследство, пише „24 часа“.

От тавана ще се спускат екрани, които ще служат за прожекции или за фон на събитията в залата. Прозорците на външния ринг ще бъдат остъклени. Те ще могат да се отварят, за да се наслаждават посетителите на красивата гледка отвън. Когато са затворени, върху тях също може да има екрани.

На терасата встрани ще се разположи кафене, а пилонът с височина 70 м ще бъде изолиран за отделни посещения.

На върха му ще има стъклен покрив, до който ще водят три асансьора, два от които – панорамни, външни. Отделно ще бъде монтирано стълбище, което ще минава през червената петолъчка на пилона.

US фондация дава $ 185 000 за паметника на Бузлуджа

Това са част от идеите за Чинията, за които разказва известният архитект и сценограф от Германия проф. Уве Брюкнер.

Професорът работи в Щутгарт и преподава в Берн, Швейцария. Известен е като автор на музея на БМВ в Мюнхен и на Центъра за посетители на колайдера в Церн.

Проф. Брюкнер бе сред участниците в международната конференция на тема “В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа – интегрирани подходи към дисонантните обекти”, която завърши на 23 юли в Казанлък. В основата на дискусията беше бъдещето на Чинията на Бузлуджа.

Гостът от Германия призна, че чул за първи път за този обект преди 6 г., но вече го е посещавал 5 пъти. Целта му е да превърне паметника в център за култура, “като запазим духа и харизмата на тази руина, символ на политически режим, точно обратен на бъдещето”.

Домът паметник на БКП е построен в годините 1974-1981 основно от Строителни войски. Целта е била да се възвеличае 90-годишнината на управляващата тогава БКП и 1300-годишнината на българската държава. По най-общи сметки е струвал към 16,5 млн. лв., част от които са дарени от хиляди българи. След Закона за национализацията на имуществото на тоталитарните партии и организации от 1991 г. е изоставен без охрана и е разграбен. Постоянно се руши. В последните години отново се заговори за този паметник, който предизвиква огромен интерес, особено в чужбина, заради оригиналната си архитектура, дело на арх. Георги Стоилов. Конструкцията наподобява летяща чиния.

Архитект Дора Иванова в дипломната си работа, защитена с отличие в Техническия университет на Берлин, определя някогашния Дом паметник като “най-впечатляващото материално творение на социализма”. От 2015 г. тя се е заела да вдъхне нов живот на руината.

Някои грешно мислят, че арх. Иванова иска да възстанови някогашния монумент в цялото му величие и блясък. И бъркат – целта е първо Чинията да бъде предпазена от по-нататъшно разрушаване, да се консервира и обезопаси в сегашния си вид, а след това да се намери най-оптималното решение за нейното използване като обект на туризъм, включително и културен, от който може да се печели.

Партньор в това начинание е и община Казанлък, на чиято територия е кацнала Чинията. Неслучайно кметът на общината Галина Стоянова казва, че каузата “Бузлуджа” не е нито политическа, нито идеологическа, а е шанс за развитието на туризма, който трябва да се използва. И то в интеграция с другите уникални обекти наоколо, каквито са Паметникът на свободата на връх Шипка, гробниците от Долината на тракийските царе, ритуалите в дните на розобера.

“Нашият План за опазване и управление има три фази”, обясни пред “24 часа” арх. Добрин Цветков от столичното студио “И Хауз аркитектс”, което е българският партньор на проф. Уве Брюкнер.

“Първата е аварийни мерки, през която трябваше да се отстранят преките физически заплахи за паметника. Втората е консолидация, при която ще се гарантира най-подходящият микроклимат в помещенията, и третата – адаптация. Тя ще продължи 10 години, в това време ще се обсъди и приеме планът за конкретното използване на обекта. Засега само даваме идеи, които ще се дискутират.”

С US пари спасяват мозайките на Бузлуджа

В рамките на този план вече бяха консервирани и защитени успешно мозайките от вътрешния кръг на Чинията и след последната зима по тях нямаше повече поражения. Сега предстои да се направи същото и с мозайките от външния кръг. За целта са необходими още 64 000 лв. За да бъдат осигурени, наскоро на Бузлуджа се проведе благотворителен фестивал “Музика за мозайките”, който събра доброволци от цялата страна.

Изследвания показаха, че все още една трета от всички мозайки във вътрешността на паметника, които са с обща площ 937 кв. м, са добре запазени, но няма да оцелеят дълго без грижи през следващите години.

Чинията на Бузлуджа става национална културна ценност

Тепърва ентусиастите, както ги определя проф. Уве Брюкнер, ще търсят финанси за проектите си. “В зависимост от това каква технология ще бъде избрана, само за задължителния ремонт на покрива ще са нужни 3-5 млн. лв.“, разкри пред “24 часа” арх. Дора Иванова. Без този ремонт по-нататък всичко друго се обезсмисля.

Очакванията са, че ще помогне и държавата. Не като се бръкне в джоба, а като най-сетне Чинията получи статут на недвижима културна ценност с национално значение. Ако обектът е с такъв статут, много по-лесно ще може да кандидатства за финансиране по различни международни програми, обясняват експерти. Едновременно с това той осигурява и стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата, и не само нея, в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност.

Първата крачка в това отношение вече е направена – през миналата седмица след сериозна дискусия Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности предложи бившият Дом паметник на БКП на връх Бузлуджа да придобие искания статут. Сега вече се чакат само добрата воля и подписът на министъра на културата, който и да е той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Актрисата Кирстен Дънст ще се снима във футуристичен екшън

Подробностите около сюжета се пазят в тайна

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: архив

Актрисата Кирстен Дънст („Интервю с вампир“, „Малки жени“, „Джуманджи“) ще се снима във футуристичен екшън на режисьора Алекс Гарланд, съобщи Дедлайн.

Гарланд („Анихилация“, „Ex Machina: Бог от машината“) е и сценарист на филма, озаглавен „Гражданска война“. Актьорският състав включва също Вагнер Моура, Стивън Хендерсън, Кейли Спейни.

Подробностите около сюжета се пазят в тайна, но е известно, че действието се развива във въображаема Америка от бъдещето. Съдейки по заглавието, събитията най-вероятно ще са по време на предполагаема Втора гражданска война.

"Аромат на липа": Първият български филм в САЩ събра топ звезди (ВИДЕО)
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Байдън нарече репортер на Fox „глупав кучи син“ (ВИДЕО)

Байдън има добре позната история на неприлични приказки през микрофона

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Без да знае, че микрофонът му е включен, президентът Джо Байдън, говорейки сам на себе си, нарече репортерът на Fox Питър Дууси „глуав кучи син“, след като Дууси му зададе въпрос за инфлацията.

Гафът на президента стана по време на отговори на въпрос от медиите на заседание в Белия дам по темата за инфлацията.

След като Байдън се оплака, че всичките въпроси били за кризата в Украйна, Дууси го попита дали смята, че инфлацията ще бъде в политическа тежест преди междинните избори.

Говорейки си сам, Байдън бе чут да казва:

„Не, велика придобивка е. Още инфлация. Какъв глупав кучи син“.

После Дууси се появи във Fox и шеговита заяви, че още не е направена проверка на фактите в казаното от президента, така че той може и да е прав. Водещ от студиото подхвърли, че смята Байдън за прав относно Дууси.

Байдън обмисля разполагане на 50 хиляди военни в съседни на Русия държави

Байдън има добре позната история на неприлични приказки през микрофона, така че случаят не е кой знае какво изненада. През 2010 година той бе чут да казва на тогавашния президент Барак Обама, че прокарването на Affordable Care Act е „голяма шибана сделка“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Генна мутация предпазва от тежко протичане на COVID-19

Международен екип учени наблюдават, че този ген се среща най-често при хора от африкански произход

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нови изследвания потвърждават теорията, че хора с определена версия на един ген е по-малко вероятно да развият тежка инфекция COVID-19, съобщи Ройтерс.

Предишни изследвания идентифицираха специфична група гени, наречени клъстер OAS1/2/3, свързани с риска от тежък COVID-19.

Една версия на ген от този клъстер, предавана от неандерталците, изглежда защитава срещу тежко протичане на инфекцията и намалява риска с около 23 на сто. Предишните изследвания са извършени основно сред хора с европейски предци.

Най-заразната мутация на коронавируса го е направила нечувствителен на студ

Международен екип учени, под ръководството на университета Каролинска в Швеция, наблюдават същата връзка на този генетичен вариант с по-леко протичане на COVID-19 при хора с африкански произход.

„Фактът, че хора от африкански произход се ползват със същата защита, ни позволи да идентифицираме уникален вариант в ДНК, който наистина защитава от COVID-19“, казва съавторът на изследването д-р Дженифър Хъфман.

Гените OAS са свързани с поредица от въздействия, които помагат на клетките на се борят с вирусите, казват учените. Опознаването и разбирането на тези гени и ефектът им върху рисковете от Ковид-19 може да помогне за разработването на лекарства, добавят те.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА