Открийте ни и в

България

Асен Василев: Не получаваме руски газ, Борисов да покаже документи

Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата от Русия

публикувано

на

Асен Василев: Отговорността за съставяне на кабинет е на победителя в изборите

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници в студиото на „Лице в лице“.

„Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и покаже“, добави той.

На въпроса получаваме ли руски газ в момента и по каква схема Василев отговори следното: „Това е въпрос към „Булгаргаз“.

Лилия Славова: Една талантлива актриса, емигрирала в САЩ на военен самолет (ВИДЕО)

„Доколкото знам, за последните месеци газ от „Газпром Експорт“ не е получаван. Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни.

След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията“, добави той.

Василев заяви, че когато „Газпром“ е спрял да изпълнява доставките, газ е имало.

“Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв. При нас бяха най-черните сценарии – какво ще се случи, ако стане, недай Боже, „Чернобил“ 2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора.

Тийнейджърка уби малката си сестра, докато опитваше да я успокои с възглавница на главата

От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението”, каза още съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Василев заяви, че в момента получаваме пълния обем на азерски газ.

“Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция”, обясни той

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено