Открийте ни и в

България

Асен Василев: Очакваме ръст на икономиката

До няколко дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса, увери финансовият министър

публикувано

на

Асен Василев: Очакваме ръст на икономиката

Очакваме ръст на икономиката на база на данъчни приходи, макар експресните данни от Националния статистически институт да са ясни след няколко дни, каза министърът на финансите Асен Василев, по време на блицконтрол в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Това се дължи на няколко неща. Завършва процес на възстановяване след COVID-пандемията.

Реално нашите фирми са доста конкурентни в световен мащаб, защото цената на енергията в страната е на нивата от септември-октомври 2021 година, докато в света цените скочиха. Затова виждаме ръст в износа, в индустрията и в услугите. Освен това ние не затворихме икономиката при доста тежка COVID вълна през първото тримесечие.

Това направи нашите фирми надеждни партньори, защото не затвориха и си изпълниха договорите, каза финансовият министър.

В момента се обсъжда антикризисна програма, каза още Василев.

На Коалиционния съвет бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма, когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант, каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите. Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море, каза Василев.

Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 – 2019 година няма да има, беше категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира, посочи Василев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА