Открийте ни и в

България

Асен Василев: Пари са харчени безконтролно от страна на държавата

Организирахме извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд. лева, с които да се надградят мерките и да са направи програма за възстановяване на бизнеса, отбеляза Василев

публикувано

на

Проблеми има навсякъде по системата, липсва контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки. 

Това съобщи финансовият министър Асен Василев по време на отчета на служебното правителство.

Според него е налице липса на каквато и да е било заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите – “защото държавата пари не произвежда, тя ги взима от хората”.

“Тези пари бяха харчени безконтролно”, заяви финансовият министър.

Новият финансов министър учуден, че шефката на НАП не е била уволнена по-рано

Той добави, че е имало системното несъбиране на данъци в Националната агенция по приходите и уточни, че вече има преориентация и в това ведомство.

Василев посочи, че вече се наблюдава значително повишена събираемост на данъците, като в следващите десетина дни министерството ще даде допълнителни данни.

“Вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме всъщност да съберем доста повече в бюджета, отколкото бе заложено предварително”, заяви той. 

Василев даде пример за “липса на прозрачност” като през последните четири години, вместо да се използва законът за обществените поръчки, горе-долу половината държавен ресурс минава през инхаус поръчки, при които директно фирмите се договарят с частни подизпълнители. 

Използвала се е вратичка за спешни случаи, което обаче се е превърнало в порочна практика, добави той. 

Според него са наваксани и изоставанията в агенция “Митници”. Като пример министърът даде терминалът “Росенец”, който е бил с щат от седем митнически служители, работещи на смени денонощно.

Сега щатът на агенцията е увеличен, като са вкарани служители от НАП и “Гранична полиция” и са създадени комбинирани екипи.

“Актуализация на бюджета не беше направена и нашата първа задача беше да изработим план сметка за изборите, за която имахме един работен ден. Освен това, трябваше да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения”, посочи служебният финансов министър.

Той коментира и това в какво състояние е заварил бюджета. “Мерките за справяне с кризата бяха бюджетирани до март и удължени с вземания от различни пера до края на май”, каза той.

“Част от мерките продължиха във формата, в който бяха, а част от мерките успяхме да преформатираме след разговори с работодателите и синдикатите. Организирахме извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд. лева, с които да се надградят мерките и да са направи програма за възстановяване на бизнеса”, отбеляза още Василев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено