Открийте ни и в

България

Асен Василев: Предлагаме бюджет на икономическия растеж (ОБЗОР)

В него е заложен растеж на БВП в размер на 4,8 %

публикувано

на

Докато в парламента депутатите обсъждаха да удължат действието на бюджета, приет за 2021г., до края на март 2022г., вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи проекта на новия бюджет.

„Бюджетът за 2022 г. е бюджет на икономическия растеж“, каза Василев.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на финансите.

Василев посочи, че в този бюджет е заложен растеж на БВП в размер на 4,8 %, което е с 1,2 % повече от ръста на БВП през миналата година. Заложено е намаление на безработицата от 5,4 % на 5 %, дефицитът на бюджетът за 2022 г. без COVID-мерките е 2,5 %, а с тях е 4,1%.

Вицепремиерът Василев посочи още, че бюджетът за 2022 г. има три основни акцента – единият е значителното нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави.

„Тези инвестиции не са само със средствата от европейските програми, но и от националния бюджет“, обясни той.

Вторият приоритет е значителното нарастване на инвестициите в хора, защото, според финансовия министър, това е ключът към икономическия растеж дългосрочно.

Третата цел е социалната справедливост и подсигуряване, така че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живота.

По отношение на капиталовите инвестиции в бюджета е предвидено удвояването им от 2,9 % от БВП към момента до 5,8 % от БВП. Залага се 30 % ръст на капиталовите инвестиции в общините на база трансфери от централния бюджет. Допълнително 1,671 млрд. лв. са инвестициите в републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до 2,4 процента от БВП.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари „на калпак“, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост – в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“ – категоричен беше вицепремиерът Асен Василев. Той обясни, че „философията на този бюджет е доста по-различна от това, което сме виждали до момента. Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес-цикъл на принципа когато икономиката прегрява, да има по-малко инвестиции, и когато икономиката е в спад, това да се компенсира с държавни инвестиции. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам се да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия просперитет на страната“, каза Василев.

И добави:

„В проектозакона за бюджета за 2022 г. са заложени политики, които могат да бъдат остойностени в момента, и които са ключови за съответните министерства. Както е предвидено в коалиционното споразумение, ще има актуализацията на бюджета през лятото, в която ще бъдат представени всички политики на управлението и тяхното финансиране“.

От петък започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очаква се след одобрението му от социалните партньори той да бъде приет от правителството и на 31 януари, проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА