Открийте ни и в

САЩ

Асоциацията на българските училища в Америка в услуга на всички български говорещи деца в САЩ

Към настоящия момент вече 41 български неделни училища в САЩ са партньори на асоциацията

публикувано

на

Сн.: Академия "Христо Ботев"

Създадената през 2018г. Асоциация на българските училища в Америка /АБСА/  има за цел да подпомага, ръководи и защитава интересите на българските деца обхванати в неделни училища, намиращи се в Съединените американски щати. АБСА приема българските училища като свои партньори, като целта на партньорството е не само да обедини училищата, преподаващи български език и традиции в Америка, но и да улесни както комуникацията между неделните училища, така и да популяризира тяхната дейност сред американската образователна система.

Сн.: Академия „Христо Ботев“

Към настоящия момент вече 41 български неделни училища в САЩ са партньори на асоциацията. Партньорството към АБСА е безплатно и дава възможност на училищата партньори да ползват всички преимущества, които предлага АБСА.

Най-голямото постижение и постоянен стремеж на асоциацията е осигуряването на възможността за признаване владеенето на български език чрез получаване на Глобален и щатски печат за двуезичност след успешно издържане на теста АЛТА. Предимствата от получаването им са значими. Сертификатът за Глобалния печат съдържа уникален номер, гарантиращ доживотна валидност на сертификата. Този сертиификат доказва владеенето на двата езика /български и английски/ и приемането му в почти всички американски щати. Той дава възможност и за получаване на кредити за владеене на чужд език в американските университети. Придобиването на локалния печат за двуезичност позволява вписване на оценката от изпита по български език в дипломата от High school.

Сн.: Академия „Христо Ботев“

Трябва да се има предвид, че на база на тестът АЛТА, който се предлага в държавните американски училища  може да се получи само щатския печат, в щата в който е държавното училище, то тестът АЛТА, който се администрира от АБСА, служи за получаването, както на щатския, така и на глобалния печат за двуезичност и привилегиите, които следват от това. Ето защо с всяка учебна година все повече се увеличава броя на учениците от българските неделни училища, които се явяват и успешно издържат теста, и стават носители на двата печата.

Сн.: Академия „Христо Ботев“

В началото на новата 2021-2022 учебна година, Асоциацията на българските училища в Америка  актуализира нормативните си документи, за да включи полезна за партньорите си  информация. Промените се състоят в подновен състав на Борда на директорите, увеличен брой на гимназиалните ученици, удостоени с Глобалния и Щатски печат, увеличен процент от партниращи училища, нова програмна дейност, свързана с младите хора от български произход, допълнителни възможности за професионално развитие и др. Подробна информация за АБСА може да намерите на сайта на организацията: www.absa-association.org.

Сн.: Академия „Христо Ботев“

С цел популяризиране на постиженията и отговаряне на огромния интерес към дейността на Асоциацията на българските училища в Америка, бордът на асоциацията организира и онлайн среща: „отворени врати“ за всички ученици, учители и родители, която се състоя на 2 октомври 2021 г. Поради големият интерес от училищни ръководители не успели да се включат на първата среща, АБСА организира втора среща с училища партньори, на която ръководител на училище в Чикаго ще представи опита си в администрирането на АЛТА през изминалата 2020-2021 учебна година” Училищата, които не са партньори ще получат резюме от срещата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Тийнейджъри убили зверски свой съученик, правил секс с неподходящото момиче

Две момичета и едно момче пребили и наръгали свой съученик

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Трима тийнейджъри във Флорида бяха арестувани миналата седмица по обвинения за убийство, заговор и подправяне на доказателства във връзка с бруталното убийство на съученик, съобщи полицията.

Дуайт „Ди Джей“ Грант, 18-годишен ученик, който изчезна на 17 октомври, беше намерен мъртъв на 19 октомври в Мирамар, на около 30 км. северно от центъра на Маями.

По тялото му са установени следи от побой, както и няколко прободни рани. Момчето е намерено в храсти зад жилищния комплекс, в който живее.

От полицията съобщиха, че трима тийнейджъри – 16 и 17-годишно момичета и 17-годишнп момче, са заговорничили да примамят Грант в капан и са подготвяли убийството му.

Твърди се, че едно от момичетата е държало Грант, докато момчето го бие и мушка с нож. Другото момиче е наблюдавало отстрани. След това трите деца заедно са укрили оръжията и са изчистили уликите.

Тримата бяха арестувани в петък и събота, но самоличността им се пази в тайна заради възрастта им.

Те са били заснети от камери за наблюдение в района.

Тийнейджърите са подмамили Грант и са му устроили засада. Те са си разменяли съобщения, че предстои убийство, уж на шега. Предполага се, че мотивът за убийството е, че Грант е правил секс с неназовано момиче, което е вбесило 17-годишното момче, защото е „имал емоционална връзка с нея“.

Очаква се тримата тийнейджъри да бъдат обвинени в убийство от първа степен, подправяне на доказателства и престъпен заговор, съобщиха от полицейското управление в Мирамар.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Двама бивши служители съдят Зукърбърг и съпругата му заради расизъм и хомофобия

Те твърдят, че бившият шеф на охраната на двойката ги е малтретирал

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Двама бивши служители на семейството на Зукърбърг са завели дело срещу милиардера и съпругата му. Искът е за предполагаемо расистко и хомофобско малтретиране от страна на бившия началник на охраната на семейството.

Миа Кинг, чернокожа ЛГБТ жена, която е служила като помощник в операциите по сигурността, и Джон Доу – гей мъж с увреждания, който е работил като мениджър на домакинските задължения, твърдят, че са били обект на расистко и хомофобско насилие от страна на бившия ръководител на охраната на двойката милиардери – Лиъм Бут, съобщава Business Insider.

В делото им, заведено в окръг Сан Франциско, Кинг казва, че Бут, често я е наричал „гето“. Освен това мъжът говорил обидно по адрес на херцогинята на Съсекс Меган Маркъл. Според него, заради смесената й раса, тя „замърсила кралската кръвна линия“.

Доу твърди, че Бут, който е бивш агент от Тайните служби, чиято раса не се разкрива, е правил постоянни обидни коментари по отношение на сексуалността му и го е ударил в слабините в суши ресторант през 2018г.

Други служители пък свидетелстват, че Бут често опипвал по задните части Доу и имитирал „сексуални действия“ пред него.

Основният дом на семейството на Зукърбърг е в Монтана, но те притежават имоти и в Хавай.

Бут, бивш агент от тайните служби, който някога е бил част от личната охрана на бившия президент на САЩ Барак Обама, подаде оставка от службата си при Зукърбърг през 2019г. след редица оплаквания.

Зукърбърг и Чан опровергаха тези твърдения, а техният личен говорител Бен Лаболт каза в изявление, че вътрешното разследване на компанията не е намерило доказателства за неправомерни действия.

Бут все още не е направил изявление по отношение на обвиненията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Chicago Theatre стана на 100 години

Кметът Лори Лайтфут по-рано подписа прокламация, с която обявява вторник за „Ден на Chicago Theatre “

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Иконичният Chicago Theatre празнува своята 100-годишнина във вторник. Светещата „Козирката“  с афишите и шестетажната табела вече цял век са сред най-ярките забележителности на Чикаго и туристите в града, които често спират да правят снимки.

Театърът за първи път отваря врати като ослепителен филмов дворец, който е част от театралната империя Balaban & Katz. Тогава неми филми бяха показани докато цели оркестри на живо озвучаваха лентите, пише ABC

Сградата, която е средище на редица сценични изкуства е добавена в Националния регистър на историческите места през 1976 г. и е вписан като забележителност на Чикаго през 1983 г.

Кметът Лори Лайтфут по-рано подписа прокламация, с която обявява вторник за „Ден на Chicago Theatre “.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА