Открийте ни и в

Интересно

Африка се разцепва: заражда се нов океан

Смята се, че за възникването на новия океан в Африка ще са необходими поне 5 до 10 милиона години

публикувано

на

сн. Pixabay

На едно от най-горещите места на планетата, по протежение на сух участък от района Афар в Източна Африка, е възможно да застанете на точното място, където дълбоко под земята континентът се разцепва.

Това място се намира на повърхността на три тектонски плочи, които много бавно се отлепват една от друга, сложен геоложки процес, за който учените казват, че в крайна сметка ще разцепи Африка на две и ще създаде нов океански басейн след милиони години. Засега най-очевидното доказателство е пукнатина с дължина 56 км в Етиопската пустиня.

Тектонските плочи под африканския континент се изучават от няколко десетилетия, но новите сателитни измервания помагат на учените да разберат по-добре прехода и предлагат ценни инструменти за проучване на постепенното зараждане на нов океан в едно от най-геологично уникалните места на планетата.

„Това е единственото място на Земята, където можете да изучавате как континенталният разрив се превръща в океански разрив“, казва Кристофър Мур, доктор на науките от университета в Лийдс във Великобритания, който използва сателитен радар за наблюдение на вулканичната активност в Източна Африка, която е свързана с разпадането на континента.

Смята се, че за възникването на новия океан в Африка ще са необходими поне 5 до 10 милиона години, но местоположението на района Афар в границите на Нубийската, Сомалийската и Арабската плочи го прави уникална лаборатория за изучаване на сложни тектонски процеси.

Земната кора се състои от дузина големи тектонични плочи, които са с неправилна форма, скалисти плочи, които постоянно се размазват, изкачват се, плъзгат се под или се разтягат една от друга.

През последните 30 милиона години арабската плоча се отдалечава от Африка, процес, който създава Червено море и Аденския залив между двете свързани земи. Но сомалийската плоча в Източна Африка също се простира далеч от нубийската плоча, отлепена по протежение на Източноафриканската рифтова долина, която се простира през Етиопия и Кения.

Все още обаче има някои големи неизвестни, включително това, което причинява разцепването на континента. Някои смятат, че масивна струя магма, издигаща се от мантията под Източна Африка, може да доведе до континенталния разрив на региона.

През последните години GPS инструментите направиха революция в тази област на научните изследвания, което позволи на учените да направят точни измервания за това как земята се движи с течение на времето, заяви Кен Макдоналд, морски геофизик и професор от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

„С GPS измерванията можете да измервате скоростта на движение до няколко милиметра годишно“, казва Макдоналд. „Тъй като получаваме все повече измервания от GPS, можем да придобием много по-голям усет за това, което се случва.“

Подробните сателитни наблюдения, комбинирани с допълнителни полеви изследвания, също биха могли да помогнат на учените да обединятсглобят парчетата от това, което се случва под земята в района Афар. Но ако районът е жива лаборатория за изучаване на континенталния разрив, околната среда не го прави лесно.

„Нарича се Dante’s inferno“, казва Синтия Ебингер, геофизик от университета Тулан в Ню Орлиънс, която провежда множество полеви изследователски кампании в района Афар. „Най-горещият населен град на земната повърхност е в Афара. Дневните температури често стигат до 54 градуса по Целзий и нощем се охлаждат до 35 градуса.“

Някои от проучванията на Ебингер в областта се фокусират върху гигантска пукнатина в продължение на 56 км, която се отвори в Етиопската пустиня през 2005 г. Силният разрив беше еквивалентен на няколкостотин години движение на тектоничните плочи само за няколко дни, каза тя.

Оттогава работата на Ебингер е на нула за това, какво е предизвикало тези екстремни събития. Нейните изследвания показват, че процесът на разделяне не винаги е гладък и стабилен.

Ебингер смята, че натрупаният натиск от нарастваща магма може да предизвика експлозивните събития, наблюдавани в района на Афар. Тя оприличи сценария за препълване на балон и създаване на толкова напрежение на външната повърхност, че не е необходимо много за облекчаване на налягането и причиняване на балона да изскочи.

С течение на времето тези рифтинг събития ще прекроят африканския континент.

Всяка граница на плочата в района Афар се разпространява с различна скорост, но комбинираните сили на тези разделителни плочи създават това, което е известно като хребетна система на средния океан, където в крайна сметка ще се образува нов океан.

„Аденският залив и Червено море ще се наводнят в района Афар и в източноафриканската рифтова долина и ще се превърнат в нов океан, а тази част от Източна Африка ще се превърне в свой отделен малък континент“, обяснява Макдоналд.

Трите плочи се разделят с различна скорост. Арабската плоча се отдалечава от Африка със скорост около 2,5 см годишно, докато двете африкански плочи се разделят още по-бавно, между 0,5-1, см.

Процесът на разрив може да се случи с бавни темпове, но изследователите казват, че има ясни признаци, че този преход се осъществява.

Докато плочите се отлепват, материалът от дълбока вътрешност на Земята се премества на повърхността и образува океанска кора по билата.

„Можем да видим, че океанската кора започва да се образува, тъй като по състав и плътност тя се различава ясно от континенталната кора“, обяснява Мур.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Една страница от комикса за Спайдърмен от 1984 г. беше продадена за рекордна цена

Самоличността на купувача не е разкрита

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едностранично произведение на изкуството от комикса Spider-Man беше продадено за 3,36 милиона долара на търг в Далас, Тексас.

25-ата страница от изданието на комикса Spider-Man от 1984 г. беше продадена за 3,36 милиона долара на търга в аукционната зала „Heritage“.

На търга, открит за 330 000 долара, цената, дадена на страницата на комикса, надхвърли 3 милиона долара още в първия ден и намери собственика си.

В същия ден беше посочено, че един от старите броеве на комикса за Супермен е продаден за 3,18 милиона долара.

Въпреки че самоличността на купувача и на двата комикса не е разкрита, предишният рекорд за вътрешна страница на комикс в САЩ беше изданието от 1974 г. на „Невероятният Хълк“, което беше продадено за 657 250 долара.

Рядко копие на Incredible Hulk 1, публикувано за първи път през 1962 г., беше продадено от частен колекционер за 490 000 долара.

Comic Connect, аукционният сайт, който направи продажбата, заяви, че това е най-скъпото копие на първата история за Хълк, продавана някога.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Осиротяло тюленче, освободено в Англия в дивата природа, е забелязано на брега на Франция

Фотографът Жан-Люк Бурген го забелязал в пристанището на Булон-сюр-Мер

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Малкото, което беше отделено от майка си и за което се грижиха в Центъра за дивата природа в продължение на месеци, се появи няколко месеца след като беше пуснато на френския бряг – на 400 километра.

Мъжкото тюленче, което беше намерен без майка си на брега на Англия, когато беше много малък, беше взето под закрила и пуснато в дивата природа няколко месеца по-късно, беше снимано да си почива на брега на Франция, на стотици километри разстояние.

Осиротялото тюленче, наречено Салса, е обгрижвано в продължение на четири месеца в Центъра за диви животни East Winch на Кралската агенция за защита на животните (RSPCA) в Норфолк и е пуснато в морето през октомври, след като е решено, че е готово само да се грижи за себе си.

Фотографът Жан-Люк Бурген го забелязал в пристанището на Булон-сюр-Мер.

Той проучил номера на етикета на печата и открил къде е бил оставен. Тогава се обадил в Центъра за дивата природа в Англия, за да съобщи, че тюленчето изглежда здрава и е добре.

Разбира се, че Салса е изминал 402 километра, след като е бил пусната в природата.

Салса е тежал само 12 кг, когато е намерен разделен от майка си на плажа Heacham South в Източна Англия миналия юни.

За него се погрижили в Центъра за диви животни East Winch в продължение на четири месеца и се очакваше да расте и да стане достатъчно силел, за да оцелее сам в дивата природа, според изявлението на Агенцията за защита на животните.

Той е тежал39,5 кг, когато е пуснат в дивата природа в The Wash Bay, близо до Норфолк, през октомври.

„Бяхме щастливи да чуем, че изглежда толкова добре, че е стигнал чак до Франция и се е насладил на освобождението там“, каза Евангелос Ахилиус от Центъра за диви животни на RSPCA.

Той го описва като „много палаво“, „което изпразва водата в басейна, в който плува няколко пъти на ден“.

„Опитахме се да му вържем тежести, за да не може да се изкочи от басейна, но Салса обикновено успяваше да преодолее препятствията ни, докато не беше отведен до морето“ той добави.

Разстоянието между залива The Wash близо до Норфолк на източния бряг на Англия, където Salsa е пуснат в дивата природа, и Boulogne-sur-Mer във Франция, където е видян за последно, е 402 километра.

Снимайки Салса в типичната поза „банан“, френският фотограф Jan-Luc Bourgain също е член на мрежа, която наблюдава морски животни и ги предупреждава, когато са в беда.

„Свързах се с него, за да науча малко повече за този тюлен. Беше страхотно да позволим на хората, които са го гледали преди, да видят, че се справя много добре“, каза фотографът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Кукери дефилират и гонят пандемията в Симитли (ВИДЕО)

Влизането на стадиона става само със зелен сертификат или негативен PCR-резултат

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Кукерски фестивал под знака на „зелен сертификат“ се провежда днес в Симитли.

16 групи-девет от общината и седем гостуващи, участват в XVIII-я традиционен фестивал: „Симитлия-древната земя на кукерите“, провеждащ се на стадиона.

Влизането на стадиона става само със зелен сертификат или негативен PCR-резултат, подписва се информирано съгласие за въведените противоепидемични мерки, което важи както за публиката, така и за участниците.

ГАЛЕРИЯ: Симитлия - древната земя на кукерите

Гостуващите групи са от областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Стара Загора. Тази година фестивалът няма състезателен характер и жури, участващите групи във фестивала на кукерските и маскардни игри получават плакет и грамота.

Традиционният фестивал датира от 2003 г., миналата година заради пандемията той не се проведе.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА