Открийте ни и в

Климат

Бабкок Ранч – градчето, което остана невредимо след урагана Иън

Вижте каква е тайната

публикувано

на

Докато ураганът Иън бушуваше преди седмици из Флорида, оставяйки след себе си човешки жертви, разрушения и щети за милиарди долари, едно градче в южната част на щата остана невредимо.

В Бабкок Ранч, където живеят 4 600 жители, нямаше прекъсване на електрозахранването, нямаше наводнения, нито големи структурни поражения.

С изключение на паднал светофар и няколко изкоренени палмови дръвчета, всичко в града продължава да функционира, пише dbr.bg.

Как е възможно това?

Бабкок Ранч е първият град в САЩ, захранван със слънчева енергия. Той е построен така, че да устоява на гнева на майката природа и да защитава жителите си от наводнения или от прекъсване на електричеството, водоподаването или достъпа до интернет.

След издирване: българин бе открит мъртъв във фабрика в Германия

“Сигурността и устойчивостта на бури са включени във всеки елемент от проектирането на града,” казва пред CBS News Лиза Хол, представител на местната общност.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Babcock Ranch (@babcockranch)

Бабкок Ранч се намира на около 35 км от Форт Майерс и е стратегически разположен на по-високо място, което го защитава от крайбрежни бури. Всичките сгради са проектирани така, че да устояват на ветрове със скорост до 230 км/ч.

Електропроводите се намират под земята, така че силните ветрове да не могат да ги повредят. Градът е заобиколен от изкуствени езера, които имат за цел да задържат водата и да го предпазват от наводнения. Чистата му енергия пък идва от 650 000 слънчеви панела, за които се грижи Florida Power & Light.

Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

След настъпването на урагана Иън, повечето от населените места в района остават без електричество в продължение на дни, но в Бабкок Ранч няма прекъсване на електрозахранването, с изключение на няколко примигващи светлини.

Историята на Бабкок Ранч

Името на града идва от Едуард Бабкок – бизнес магнат и политик от Питсбърг, който купува земята през 1914 г.

Семейство Бабкок, в крайна сметка, продава земята с площ от 91 000 акра на щата Флорида и на строителната компания Kitson & Partners, основана от бившия състезател от НФЛ Сид Китсън. Идеята за изграждането на една устойчива жилищна общност е именно на Китсън.

Kitson & Partners изграждат нов град, захранван от слънчева енергия, на име Бабкок Ранч, а останалите 80% от земята са собственост на Флорида.

Рязана, изнасилвана и удушена: Обвиниха жена за смъртта на 12-годишната Лола в Париж

Там има важни водни ресурси, разнообразни природни местообитания и живописни пейзажи. Земята е дом на широк набор от диви животни, включително алигатори, диви пуйки, диви свине и елени.

Устойчивият начин, по който е изграден Бабкок Ранч, изглежда запазва безопасността и на гражданите, за което те са благодарни.

“Знаехме, че Бабкок Ранч е построен така, че да устоява на бури. Човек обаче никога не може да бъде сигурен, докато не дойде бурята, а ураганът Иън подложи града на изключително изпитание,” казва Хол.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено