Открийте ни и в

България

БАБХ си връща помещения на “Капитан Андреево” от ръцете на частна фирма

В своя жалба „Евролаб 2011“ ЕООД поискаха прекратяване на действията на служители на БАБХ, извършвани на ГКПП “Капитан Андреево”

публикувано

на

БАБХ си връща помещения
Снимка: БГНЕС

„Евролаб 2011“ трябва да освободи незабавно помещенията, които заема на КГПП “Капитан Андреево”.

Това гласи заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни, пише Свободна Европа.

 

Искането на агенцията е частната фирма „да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем“ на граничния пункт. Срокът за освобождаването на сградата изтича на 15 юли.

ГКПП “Капитан Андреево” е пунктът, през който храни и животни влизат от Азия към Западна Европа.

От май месец насам тече грандиозен скандал, който показа, че държавата доброволно се е отказала от контролиращата си дейност, като я е прехвърлила на частна фирма. Договорът с нея е сключен в последния работен ден на миналата година. Новото ръководство на БАБХ обаче го спря, а проверките се извършават отново от държавните органи.

Тъй като сградите са отдадени под наем, пробите се пращат до София и това силно забавя работата.

БАБХ спря 10 тона пилешко със салмонела, внос от Полша

Властта в оставка твърди за наличие на конфликт на интереси от страна на “Евролаб 2011”, защо освен че са взимали пробите, те са били и оператор на товарите.

В своя жалба „Евролаб 2011“ ЕООД поискаха прекратяване на действията на служители на БАБХ., извършвани на ГКПП Капитан Андреево, изразяващи се в физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в ЕС, от които да бъдат взети проби. Според тях това е неделима част от действията на оператора.

Дейността на операторите, които сключват договори с десетки вносители (което му придава качеството на оператор и лице отговорно за пратката), е изискване по европейски регламент.

Съдът обаче решава, че в регламента не е предвидено, че операторите извършват физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в Съюза стоки, от които да бъдат взети проби – действието, което Евролаб 2011 опитват да представят като “отнето право на оператора” .

Това вече е основание и сградите, отдадени под наем, да могат да бъдат поискани обратно от БАБХ.

Казусът “Капитан Андреево” силно разклати управляващата коалиция и се смята за една от причините за падането на кабинета.

В момента контролът на “Капитан Андреево” се извършва от служители на БАБХ, които са увеличили приходите за държавата над два пъти в сравнение с миналата година, съобщава “Свободна Европа”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА