Открийте ни и в

Общество

Бавно и славно: магистрала „Хемус“ стана по-дълга, но шофираме само със 120 км/ч (ВИДЕО)

Изграждането на магистрала “Хемус” ще продължи с лотове 4, 5 и 6.

публикувано

на

Бавно и славно сторителството на магистрала „Хемус“ продължава. То започва преди почти половин век – на 4 октомври 1974 г. На 18 октомври 2022 г., с близо две години закъснение, участъкът между пътните възли „Буховци” и „Белокопитово” беше пуснат в експлоатация. На официалното откриване присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Той връчи на председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Иво Иванов разрешенията за ползване на отсечката и на пътния възел “Буховци-север”.

Строителството на участъка от 16 км започна през август 2018 г. По договор отсечката трябваше да е готова през пролетта на 2020 г., но по различни причини това не се случи. Новата част от аутобана е по-тясна и затова максималната скорост за движение там е 120 км/ч.

Да шофираш без дрехи: Мис България върти волана чисто гола (СНИМКА)

Самата обществена поръчка се забави с около година и половина, докато се стигне до подписване на договор, защото се чакаше да изтекат обжалванията на останалите участъци. Тогава това стана повод ГЕРБ да промени закона и да намали на една инстанция възможността за обжалване на процедури за строеж на обекти от национално значение.

Изграждането на магистрала “Хемус” ще продължи с лотове 4, 5 и 6, които ще свържат Плевен и Велико Търново.

Относно лотове 7, 8 и 9 строителството им ще бъде разделено на части. Причината – трябва да се заобиколят ловно стопанство и терен около склад за боеприпаси.

Мистериозна смърт: Ръководещ мобилизацията в Русия е открит мъртъв

“Ще се наложи нова ОВОС за тези територии, което ще забави работата”, каза министър Шишков.

Той увери, че ако се строят ударно всички лотове,

магистрала “Хемус” трябва да е изцяло завършена до 3-4 години.

На въпрос дали АМ „Хемус“ също ще бъде обявена за национален обект като магистралата между Русе и Велико Търново, министър Шишков отговори, че това вече е направено.

“Коридорът север-юг е изключително важен. Надявам се да продължи проектирането и бързото му строителство. По него нямаше предвиден пътен възел с АМ „Хемус“”, обясни Шишков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено