Открийте ни и в

САЩ

Байдън: До 25 години искам да намалим наполовина смъртността от рак в САЩ (ВИДЕО)

Байдън открито обяви битката с рака за своя лична кауза – синът му Бо почина през 2015 г. от тумор в мозъка

публикувано

на

Президентът на САЩ Джо Байдън ще постави в сряда нова цел в борбата с рака – да се намали през следващия четвърт век най-малко с 50 на сто смъртността в страната, свързана с това заболяване.

Байдън открито обяви битката с рака за своя лична кауза – синът му Бо почина през 2015 г. от тумор в мозъка.

По онова време вицепрезидент, Джо Байдън лансира следващата година инициатива под мотото “Кансър муншот” (“Дръзновение срещу рака”), която смята днес “да съживи”, според комюнике от Белия дом.

Болна от рак пенсионерка сама оперира корема си, ще я съдят

През последните 20 години смъртността от рак вече е намалена с 25 на сто, по-специално заради намаляването на тютюнопушенето, подобрените здравни грижи и по-ранното откриване на болестта. Правителството смята да постигне още по-голям напредък, включително в грижите за пациентите и семействата им.

Целта е “да сложим край на рака, какъвто го познаваме днес”, подчерта Белият дом в комюнике, като повтори формулировка, често използвана от Джо Байдън.

Надежда вдъхнаха през последните години технологии, използвани по-специално в някои ваксини срещу КОВИД-19 – те биха могли “да научат имунната система” на организма да разпознава мутации, характерни за раковите клетки, а после да ги атакува, преди дори да се превърнат в тумори, обясни високопоставен служител на администрацията.

Предвижда се да бъде формирана група, която да координира правителствените действия в тази насока, и да се организира форум за дискусии по въпроса между различните ресорни ведомства. Очаква се тези планове да бъдат огласени днес в Белия дом в присъствието на стотина поканени – изследователи, членове на сдружения и пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено