След като Върховният съд на САЩ отказа да замрази скандален закон на щата Тексас, ограничаващ повечето от абортите, президентът Байдън се вида принуден от нарастващото обществено вълнение да вземе отношение по темата. Въпреки че той рядко говори за абортите, неговото писмено изявление в четвъртък бе остро и критично срещу републиканското управление на Тексас, което прие скандалния закон. Байдън обяви и стъпки в отговор на този вид законодателство.

Президентът заклейми категорично новия подход на Тексас за прилагане на закона, според който граждани имат право и дори са поощрявани да водят дела срещу всички, които подпомагат осъществяването на незаконни аборти.

Байдън нарече това правоприлагане „ексцентрична схема“ с потенциал да отприщи „конституционен хаос“. Според него законът представлява „безпрецедентно посегателство срещу конституционните права на жените“.

„Напълно непознати сега са оправомощени да се самовклинят в най-личното и интимно здравно решение, пред което са изправени жените“ - пише той.

Байдън заяви, че стартира усилие от страна на цялото правителство, за се направи каквото може в отговор на скандалния закон на Тексас. Той ще постави проблема пред здравното и правосъдното министерства и ще им нареди да прегледат какво може да направи федералното правителство, за да осигури на жените в Тексас достъп до сигурни и легални аборти.

Президентът заяви, че въпросните общоправителствени действия ще бъдат ръководени пряко от Белия дом.

След влизането в сила на тексаския закон, според който абортите се забраняват след шестата седмица от бременността (когато може да се доловят сърдечните тонове на плода), Байдън бе под постоянен натиск да отстоява правото на аборт по-енергично.

И в двете си досегашни изявления по темата той се зарича да намери начин да защити правото на избор на жените дали да направят аборт, но засега пътищата за постигане на това са неясни и Белият дом не е давал детайли за възможни конкретни действия.