Открийте ни и в

САЩ

Байдън за арменския геноцид: Отново се ангажираме да говорим и да спрем зверствата по света

Предишните администрации в Белия дом избягваха думата геноцид в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция

публикувано

на

Байдън
Сн: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на арменския геноцид, като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, “които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление”. В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид.

“Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми”, каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света”, допълни той.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина геноцид за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция.

Арменците в Ню Йорк разделени след признаването на арменския геноцид от Байдън

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г..

“Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.”, се казва в изявление на министерството на външните работи.

Анкара отхвърля “подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви”, посочи министерството и осъди “онези, които настояват на тази грешка”.

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Ето и пълния текст на изявлението: 

На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени водачи в Константинопол. Така започна арменският геноцид – едно от най-тежките масови зверства на 20-ти век. Днес си спомняме за милион и половина арменци, които бяха депортирани, избити или тръгнали към смъртта си в кампания на унищожение, и скърбим за трагичната загуба на толкова много животи.

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да бъдем бдителни срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми. Ние се ангажираме отново да говорим и да спрем зверствата, които оставят трайни белези по света. И докато скърбим за загубеното по време на Мец Йегерн (Великото злодеяние – с това название арменците наричат трагичните събития от 1915 г. – бел. р.), нека удвоим усилията си за изцеление и изграждане на по-добрия, по-спокоен свят, който желаем за нашите деца. Свят, в който правата на човека се зачитат, където злините на фанатизма и нетолерантността не бележат ежедневието ни и където хората навсякъде са свободни да преследват живота си с достойнство и сигурност.

Това също е момент за размисъл върху силата и устойчивостта на арменския народ. След като претърпя геноцид, арменският народ беше решен да възстанови своята общност и култура, толкова често в нови домове и нови земи, включително Съединените щати. Арменските американци са жизненоважна част от тъканта на Съединените щати. Те правят нацията ни по-силна и по-динамична, въпреки че продължават да носят със себе си трагичното знание за преживяното от техните предци. Ние признаваме болката им и почитаме тяхната история.

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да почита всички арменци, загинали в геноцида.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено