Открийте ни и в

Войната в Украйна

Байдън и Макрон: Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е нужно

САЩ и Франция ще разширят перспективите за военнотехническо сътрудничество

публикувано

на

Байдън и Макрон: Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е нужно

Президентите на САЩ и на Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, гласи съвместно изявление на двамата лидери, разпространено след техния разговор в Белия дом, цитирано от Франс прес. То очерта позициите на двамата лидери и по другите важни външнополитически теми.

“Президентите на САЩ и Франция потвърждават, че подкрепата на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да й предоставят помощ от политическо естество, в областта на сигурността, от хуманитарно и икономическо естество толкова дълго, колкото трябва”, се казва в текста.

Двете страни се ангажират и с предоставянето на ресурси за Украйна през зимата, в това число ускоряване на доставките на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонтиране на енергийната мрежа.

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за “широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури”, допълва Ройтерс.

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират и да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес. В изявлението се отбелязва, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени.

Турция призова САЩ за разбиране преди военната операция в Сирия

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде Франс прес.

В изявлението двамата лидери заявяват своята решимост да гарантират, че Иран няма никога да разработи или да придобие ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Байдън и Макрон също така осъждат севернокорейските балистични тестове, извършени тази година.

Кличко към жителите на Киев: Запасете се с вода, храна и топли дрехи

В текста двамата лидери признават, че е важно да има по-силна и по-способна европейска отбрана. Те също така потвърждават, че ядреният арсенал на НАТО е нужен, за да се съхрани мира и да се възпира агресията срещу алианса.

САЩ и Франция ще разширят перспективите за военнотехническо сътрудничество.

Двете страни ще работят за създаване на работна група между САЩ и ЕС във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията, както и да укрепят партньорството си по въпроса за чистата енергия и климатичните промени, предаде Ройтерс. Те поемат ангажимента и да работят за синхронизиране на техните подходи в областта на зелената енергия, допълва Франс прес.

Двамата лидери изтъкват, че техните страни се ангажират за развиването на диверсифицирани и силни вериги за доставки на критично важни минерали и че ще продължат да работят за диверсификация на доставките на природен газ в Европа, в това число и чрез американски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено