Открийте ни и в

САЩ

Байдън обвини Русия и Китай за климата, не искали да се откажат от въглищата 

Лидерите на страните от Г-20, сред които и Владимир Путин и Си Дзинпин, колективно се ангажираха с по-силни действия от всякога за ограничаване на глобалното затопляне

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия и Китай за всяко разочарование от нивото на ангажираност на лидерите на Г-20 за борба с изменението на климата, пише европейското издание на Politico.

„По отношение на разочарованието, то е свързано с факта, че не само Русия, но и Китай не се съгласиха да поемат ангажимент за справяне с изменението на климата“, каза Байдън на пресконференцията си в края на втория ден от срещата на върха на лидерите в Рим.

„И има причина хората да бъдат разочаровани от това. Намерих го за разочароващо“, добави Байдън. 

Декларацията на Г-20 е "добър сигнал" за световната конференция за климата, каза Меркел

Лидерите на страните от Г-20, включително руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин, колективно се ангажираха с по-силни действия от всякога за ограничаване на глобалното затопляне. Но те не успяха да сключат споразумение за постепенното премахване на въглищата поради съпротивата на малка група държави, включително Русия и Китай.

Байдън призна напредъка, но също така изтъкна страните, които според него все още не правят достатъчно.

„Представихме тук редица неща, за да прекратим субсидирането на въглищата“, каза Байдън.

Започва ключовата за климата среща COP26 в Глазгоу

 „Поехме ангажименти тук от всички страни, всички ние, по отношение на това, което ще донесем на Г26“, заяви той като имаше предвид климатичната конференция COP26 в Шотландия, която започна в неделя и където много лидери се отправиха директно от Рим.

„Трябва да се направи повече“, каза Байдън. „Но това ще изисква от нас да продължим да се фокусираме върху това, което Китай, Русия и Саудитска Арабия не правят”, подчерта Байдън. 

След края на срещата китайските държавни медии съобщиха, че Си е казал на колегите си лидери, че по-богатите страни носят отговорността за по-бързото намаляване на емисиите.

ООН: Светът върви към климатична катастрофа

Пекин разочарова западните правителства миналата седмица, като пусна нов набор от климатични цели, които не изместиха значително позицията на страната от предварително обявените цели.

Руският президент Путин, участвайки в срещата на върха на Г-20 чрез видеоконферентна връзка, настоя, че страната му изпълнява всички свои ангажименти.

„Русия, подобно на други страни, изпитва — наистина изпитва — негативното влияние на глобалното затопляне и ето защо ние сме изправени пред опустиняване и ерозия на почвата и сме особено загрижени от размразяването на вечната замръзналост, която представлява значителна част от територията на Русия“, каза Путин, според стенограма на речта му, публикувана от Кремъл.

ЦРУ с прогноза: Най-късно до 2040 г. се очакват междудържавни сблъсъци заради климата

„Естествено, нашата страна енергично участва и поема водеща роля в международните усилия за смекчаване и стабилизиране на климата. Ние спазваме вярно всички наши задължения по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение“, добави той. 

Русия има относително минимални ангажименти по международните споразумения за климата заради свиването на икономиката й след разпадането на Съветския съюз.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА