Открийте ни и в

САЩ

Байдън отбелязва за първата си година на поста с пресконференция по наболели теми (СНИМКИ)

Ето по кои въпроси се очаква да говори Байдън:

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Президентът Джо Байдън ще проведе рядка самостоятелна пресконференция в сряда вечерта, ден преди първата си годишнина на поста, където се очаква да защити мандата си в Белия дом и да очертае плановете си за следващите три години.

Той също така вероятно ще се сблъска с въпроси по темите на деня – правото на глас, неговия законопроект Build Back Better, намаляващия му рейтинг на одобрение, Русия и Украйна, инфлацията и варианта на COVID Омикрон.

За последно президентът е говорил пред медиите в Белия дом през март, а последното му официално изявление пред журналисти беше през октомври в Глазгоу, Шотландия за COP26.

Общо Байдън е дал шест пресконференции самостоятелно и три съвместно с чуждестранни лидери – брой, далеч под този на неговите предшественици в Овалния кабинет.

Байдън ще произнесе първата си реч State of the Union на 1 март

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки защити първата година на Байдън по време на своя брифинг за пресата във вторник, когато се зае с две от областите, в които президентът е най-уязвим: неговото справяне с пандемията от коронавирус и икономиката.

„През първата година на президента видяхме най-драматичната промяна в икономиката навсякъде по света“, заяви тя.

Тя също така посочи напредъка, постигнат по отношение на COVID.

„Ако погледнем преди година, само 1% от възрастните са били напълно ваксинирани; 74% от възрастните са напълно ваксинирани сега. По отношение на набавянето на домашни тестове на пазара, сега говорихме за тестови нива – нула на пазара преди година. Сега имаме 375 милиона теста, които се разпределят, трябва да кажа, на месец. 46% от училищата бяха отворени преди година, сега над 95%. Това е постигнатият напредък“, каза тя.

Но реакциите за постиженията на Байдън са смесени.

Някои от контрастите между първите няколко месеца на поста му и една година по-късно са стряскащи: ранният рейтинг на одобрение на Байдън беше в средата 50-те пункта, но се понижи до средата на 30-те, докато пандемията от  коронавирус продължава да бушува и икономиката се бори да се възстанови.

Embed from Getty Images

Американските граждани са изправени пред празни рафтове в хранителните магазини, най-високата инфлация от 40 години, високи цени на храна, газ и наеми, рекордно високи случаи на COVID и драматично нарастване на насилствените престъпления, като най-малко 12 големи града в САЩ счупиха годишните рекорди за убийства през 2021 г.

По-показателно е, че повечето американци, около 62%според RealClearPolitics, смятат, че страната върви по грешен път.

79-годишният Байдън започна управлението си в прилив на оптимизъм, представяйки себе си като „възрастния в стаята“, който ще върне Америка към ролята й на лидер на световната сцена. Той пристигна във Вашингтон с големи идеи за повече от 4 трилиона долара – включително най-голямото разширяване на федералните права, но се оказа в затруднение от Сената, включително двама от собствените му демократи: Джо Манчин и Кирстен Синема.

Той не доведе до единство с републиканците, както призова в своята встъпителна реч на 20 януари 2021 г. А лявото крило на Демократическата партия показва разочарованието си от него.

Embed from Getty Images

Байдън наистина прехвърли близо 3 трилиона долара нови федерални разходи за пакет за облекчаване на последствията от пандемията на стойност 1,9 трилиона долара, известен като Американския спасителен план и за двупартийна инфраструктурна сделка за 1,2 трилиона долара. Той възстанови участието на Съединените щати в Парижкото споразумение за климата и спря работата по граничната стена на Доналд Тръмп.

Но президентът продължава да се бори с други основни приоритети за либералите, включително две години безплатен обществен колеж, разширяване на данъчния кредит за деца и разширяване на Obamacare.

Налице е също така липса на напредък по отношение на правото на глас, имиграцията, контрола върху оръжията и защитата от аборти, което остави прогресивното крило на партията разочаровано.

COVID-19

Байдън встъпи в длъжност, като обеща да премахне заплахата от пандемията COVID. Той наложи предсрочно празнуване на победата над заразата, идващо шест месеца след началото на мандата му, когато беше домакин на парти за „свобода от вируса“ на южната морава на Белия дом на 4 юли.

Байдън ще произнесе първата си реч State of the Union на 1 март

Но през последните няколко седмици броят на случаите на COVID достигна рекордни нива благодарение на най-новия вариант  Омикрон.

Embed from Getty Images

Байдън имаше ранни успехи в борбата с пандемията. Той постигна целта си да приложи 100 милиона ваксини срещу COVID в рамките на първите си 100 дни на служба, но този ранен прилив на ваксинирани избледня, докато администрацията се бори да накара последната, неохотна група американци да се ваксинират.

Най-малко 248 338 448 души или 76% от населението са получили поне една доза от ваксина срещу COVID, а  208 791 862 души или 64% от населението са били напълно ваксинирани.

Междувременно броят на хората в страната, умиращи от COVID, продължава да нараства, като 1839 души стават жертва на вируса всеки ден.

Смъртните случаи, причинени от заразата в Съединените щати, са нараснали с 36% през последните две седмици. Средният дневен брой на случаите в САЩ пък надхвърли 800 000 за първи път през уикенда, като височината на скока на Омикрон сега достига четири пъти повече случаи от пика на вълната на Делта.

Опитът на Байдън да наложи задължително ваксиниране се провали. Върховният съд отмени заповедта му, изискваща компаниите с повече от 1000 служители да имат задължителна ваксинация или тестове.

Икономика

Този месец пък инфлацията достигна 40-годишен връх от 7%. Междувременно търговците на дребно в САЩ са изправени пред  изчерпване на наличности за храни, напитки, почистващи препарати и продукти за лична хигиена.

Embed from Getty Images

Избирателите дават ниска оценка на Байдън за управлението му на икономиката. В проучване на CBS/YouGov, публикувано в неделя, 65% от американците казаха, че не вярват, че администрацията прави достатъчно, за да облекчи инфлацията. Белият дом обаче твърди, че икономиката е на път към възстановяване и че инфлацията ще намалее през следващата година.

Властите отбелязват, че при Байдън са добавени 6,4 милиона работни места, което е най-много от всички президенти за първата им година на управление. Когато той встъпи в длъжност, безработицата беше 6,3%. Сега тя е 3,9%, най-ниското ниво от началото на пандемията.

Съдия в САЩ блокира изискването на Байдън за задължително ваксиниране на учителите

Междувременно рекорден брой хора напуснаха работата си през първата година на Байдън – с рекордните 4,5 милиона през ноември. Администрацията твърди, че това е така, защото пазарът на труда е конкурентен и, че хората искат по-високи заплати и по-добри придобивки.

Заплатите се повишават – средното почасово заплащане скочи с 4,7% през декември в сравнение с преди година. Но икономиката все още е с около 3,6 милиона работни места по-малко от нивото си преди пандемията.

Неравенства

Байдън прие расовата справедливост като едно от призванията на своето президентство. Той цитира насилието в Шарлотсвил, Вирджиния, по време на митинга Unite the Right през 2017 г. – и отговора на Доналд Тръмп на него – като причина да се кандидатира за поста.

В първия си ден на поста той подписа изпълнителна заповед за насърчаване на справедливостта за всички, „включително цветнокожите и други, които исторически са били недостатъчно обслужвани, маргинализирани и неблагоприятно засегнати от трайна бедност и неравенство“.

Но той се бори да превърне тази визия в законодателна реалност. Неговият огромен пакет от права на глас, който би превърнал изборния ден в празник, ще коригира процеса на преразпределяне и ще наруши парите в политиката, е в застой в Сената.

Законът за реформа на полицията също замря. Камарата на представителите прие през март Закона за справедливостта в полицията, след смъртта на Джордж Флойд, но законопроектът нямаше достатъчно републиканска подкрепа, за да мине в Сената.

Преговорите най-накрая се сринаха през септември. Байдън също така се отказа от предизборното обещание да създаде комисия за надзор на националната полиция през първите си сто дни.

Международна политика

В международен план през август Байдън изтегли американските войски от Афганистан, с което на практика сложи край на най-дългата война на САЩ. Оттеглянето обаче бе белязано от хаос през последните дни, особено след като терористична бомба уби 13 военнослужещи на летището в Кабул.

Президентът защити решението си с аргумента, че цената би била по-висока, ако Съединените щати бяха останали затънали в конфликта.

„Аз съм четвъртият президент, който е изправен пред въпроса дали и кога да приключи тази война. Когато се кандидатирах за президент, поех ангажимент към американския народ, че ще сложа край на тази война. Днес изпълних този ангажимент“, каза той през август.

Embed from Getty Images

Но както демократи, така и републиканци критикуваха неговото справяне със ситуацията, включително бързането към летището на хора, които се опитваха да напуснат. Освен това възникнаха въпроси как ще се справят жените в Афганистан, след като талибаните си върнат контрола.

Embed from Getty Images

Все още няма посланик на САЩ в Афганистан – една от основните области, която няма официален американски представител.

Байдън също така не е посочил посланик и в Обединеното кралство, един от най-важните съюзници на Америка, нито в Украйна, която е изправена пред потенциална инвазия от Русия.

Последният дипломат в Украйна беше Мари Йованович, която напусна през май 2019 г. и свидетелства в първия процес за импийчмънт срещу Тръмп.

Според Американската асоциация на външните служби към 10 януари 2022 г. Байдън е назначил 83 посланици от общо 190.

Имиграция

Президентът направи някои ранни стъпки по отношение на имиграцията, включително подписване на изпълнителна заповед за спиране на финансирането за изграждането на стената на южната граница на Тръмп и за отмяна на забраната за влизане в САЩ от страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Embed from Getty Images

Още в първия си ден на поста той разкри широкообхватно законодателство за реформа в имиграцията, Закона за гражданството на САЩ от 2021 г., който включва 8-годишен път към гражданство за приблизително 11 милиона имигранти без документи в САЩ.

Законът обаче тепърва ще бъде гласуван както от Камарата на представителите, така и от Сената и се смята за почти мъртъв в Капитолия.

Президентът беше критикуван по-рано тази година, защото каза, че ще запази ограничението от ерата на Тръмп за броя на бежанците, приети в Съединените щати, след като обеща да го увеличи. В крайна сметка той обърна курса, за да повиши горната граница до 125 000, както беше обещал по време на президентската си кампания.

Но потвърди Дял 42, политика, свързана с пандемията от ерата на Тръмп, която изисква бързото експулсиране на мигранти като предпазна мярка за общественото здраве.

Байдън постави вицепрезидента Камала Харис да отговаря за основните причини за миграцията, което беше опитът на администрацията да спре броя на мигрантите, пресичащи границата.

Проблемът започна, след като в първите няколко месеца на администрацията на Байдън хиляди се стекоха на границата, а временните убежища преливат от мигранти. Граничният патрул на САЩ регистрира приблизително 1 733 652 мигранти през фискалната година, която приключи през септември. Това е най-големият регистриран някога брой за една фискална година.

Много от тях бяха изпратени обратно в родните си страни съгласно дял 42. Още хиляди чакат да чуят дали молбите им за убежище ще бъдат уважени.

Климат

Байдън постигна някои бързи и ранни победи по отношение на климата. Той подписа изпълнителни заповеди, с които отново включи САЩ в Парижкото споразумение за климата и отмени разрешението за тръбопровода Keystone XL.

Но президентът обеща, че страната ще намали наполовина емисиите си на парникови газове в сравнение с нивата от 2005 г. до края на това десетилетие и не е ясно как той ще постигне тази цел.

Много от най-силните му екологични разпоредби бяха премахнати от неговата забележителна програма за социална сигурност за 1,75 трилиона долара Build Back Better, след като сенаторът от демократите Джо Манчин възрази срещу тях.

„Очевидно има още работа, която трябва да се свърши“, каза Псаки във вторник. „Работата все още не е свършена. Но имаме план за справяне с предизвикателствата”, заяви тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА