Открийте ни и в

САЩ

Байдън отменя политики на Тръмп спрямо Куба, улеснява контактите на разделени роднини

Още през септември 2020, по време на президентската си кампания, Байдън заяви, че ще опита да отмени “провалената политика на Тръмп, която навреди на кубинците и техните семейства”

публикувано

на

Държавният департамент в понеделник обяви нов пакет мерки, които облекчават посещенията между разделени кубински роднини. Възстановена е програмата Cuban Family Reunification Parole Program , замразена през 2017 година, интензифицират се консулските услуги и визовите процедури. Програмата даваше емигранти с гражданство или законно перманентно пребиваващи в САЩ да кандидатстват за довеждане в страната на членове на семействата си, които чакат за имигрантска виза.

Премахват се ограниченията от 1 000 долара на тримесечие при изпращане не парични преводи в Куба. Администрацията ще подкрепя дарения за кубински предприемачи, за да може едновременно да се поощрят семействата да се подкрепят взаимно и да се даде възможност на предприемачите да разширят бизнеса си.

Администрацията във Вашингтон освен това ще разреши планови и чартърни полети до места извън Хавана.

Още през септември 2020, по време на президентската си кампания, Байдън заяви, че ще опита да отмени “провалената политика на Тръмп, която навреди на кубинците и техните семейства”. Администрацията му проведе задълбочена ревизия на тези политики.

Инфлацията в Куба през 2021 г. ще надхвърли 70 процента

Отношението на Байдън към Куба е деликатна в политическо отношение област, като се има предвид, че той загуби във Флорида през 2020 година, след като Тръмп упорито повтаряше, че Байдън ще превърне САЩ в социалистическа държава, ако спечели, и това послание се отрази и на кубинските емигранти.

Измененията в политиката на Байдън спрямо Куба обаче не стигат до пълно възстановяване на подхода на Обама. Някои ограничения и санкции срещу отделни личности остават в сила. САЩ все още не разрешават на свои туристи да ходят в Куба и на допускат пътуване там и с образователни цели, въпреки разхлабването на някои рестрикции от времето на Тръмп.

Все пак новите мерки ще разширят пътуванията на американци до Острова и контакта на кубинците с демокрацията, заяви високопоставен държавен служител, цитиран от CNN.

Облекчаването на рестрикциите става в момент, когато Байдън размисля дали да покани кубински лидери на срещата на държавите от двете американски континента, която ще се състои в началото на юни в Лос Анджелис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА