Открийте ни и в

Войната в Украйна

Байдън подписа закона за улесняване на помощта за Украйна

Законодателството от понеделник предизвиква “Закона за ленд-лизинг”, чрез който САЩ подкрепяха съюзници, включително Съветския съюз, по време на Втората световна война

публикувано

на

Байдън подписа закона за улесняване на помощта за Украйна

САЩ възстановяват програма от Втората световна война, за да разчистят максимално пътя на подпомагането на Украйна във войната с Русия. Президентът Байдън подписа Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, който му дава право да дава като наем или да предоставя с отложено заплащане военно оборудване на Киоев и други източноивропейски столици, ако руската агресия продължи. По силата на такъв закон САЩ оказаха решаваща материална помощ на Великобритания, СССР и други съюзници през Втората световна война.

“Това наистина има значение”, заяви Байдън на подписването.

Украинският президент Зеленски коментира, изразявайки благодарност към САЩ за помощта. Той нарече подписването “историческа стъпка” и изрази увереност, че “ще спечелим заедно”.

Канада предоставя военна помощ на Украйна в размер на 38,7 млн. долара

Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 е двупартийна инициатива, която премина през Сената с единодушно одобрение, а в камарата на представителите бе приета с впечатляващите 417 гласа подкрепа.

Републиканецът конгресмен Джон Катко, един от вносителите на законопроекта, заяви, че “законът разширява способностите на нашата нация експедитивно да доставя допълнителни отбранителни артикули на правителството на Украйна, докато те се бият срещу варварската  и незаконна инвазия на Владимир Путин”.

Сенатор Джийни Шахийн, също съвносител, заяви, че Конгресът “не може да подмине” предоставянето на помощ за Украйна.

Подписът на Байдън върху Закона за отбрана на демокрацията в Украйна от 2022 г. ще улесни САЩ да отпускат или отдават под наем военна помощ на съюзници, засегнати от инвазията на Русия в Украйна.

Байдън вече има право да отдава на лизинг оборудване, но законодателството, което той ще подпише, ще облекчи някои от изискванията за това.

Съгласно мярката Украйна може да поиска опростен трансфер на американско оръжие и друга помощ за сигурност. САЩ ще получат гаранции, че страната ще замени или възстанови активите на по-късна дата.

Законодателството от понеделник предизвиква “Закона за ленд-лизинг”, чрез който САЩ подкрепяха съюзници, включително Съветския съюз, по време на Втората световна война.

В петък администрацията на Байдън обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 150 милиона долара.

Последният пакет за военна помощ, деветата вноска за помощ за сигурност, довежда ангажимента за военна помощ на САЩ до 3,8 милиарда долара от края на февруари.

150 милиона долара, обещани в петък, идват от оставащите 250 милиона долара в президентския орган за изтегляне, което позволява на президента да прехвърля излишните оръжия от американските арсенали без одобрение на Конгреса.

Миналия месец Байдън поиска 33 милиарда долара от Конгреса, след като изчерпи оставащите си правомощия за теглене. Той повтори искането си в петък.

Той каза, че за да успее Украйна срещу Русия, САЩ и техните съюзници трябва да продължат да доставят оръжия и боеприпаси в страната.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА