Открийте ни и в

Съд и прокуратура

Байдън помилва осъдени за марихуана за лична употреба, върви към легализация

Той посочи още, че криминалните досиета заради притежание на марихуана в много случаи са поставили пречки пред наемане на работа, настаняване в жилище и възможности за образование

публикувано

на

Байдън опрощава осъдени за дребно притежание на марихуана, прави стъпка към легализация

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че издава изпълнителна заповед, с която помилва осъдените за дребно притежание на марихуана според федералния закон. Наредбата ще облагодетелства около 6 500 вече осъдени и още хиляди други хора с повдигнати обвинения за това престъпление според наказателния кодекс на федералния окръг Колумбия.

“Никой не бива да е в затвора само заради употреба и притежание на марихуана. Пращането в затвора просто заради притежание е съсипало твърде много животи и е превърнало в затворници много хора за постъпка, която много щати вече не забраняват” – каза Байдън в свое изявление относно новите действия на администрацията.

Той посочи още, че криминалните досиета заради притежание на марихуана в много случаи са поставили пречки пред наемане на работа, настаняване в жилище и възможности за образование.

Владимир Путин: 7 превратни момента в живота на президента преди катастрофалната инвазия

“Чернокожи и кафяви хора са били арестувани, обвинявани и осъждани в непропорционални мащаби” – добави Байдън, като така подчерта и още един проблем, свързан със забраната.

Президентът настоя губернаторите да постъпят като него с осъдените по щатски закони и поиска здравният министър Хавиер Бесера и министъра на правосъдието Мерик Гарланд бързо да направят проверка как е класифицирана марихуаната във федералното законодателство. Това е тълкувано като първа стъпка към евентуално облекчаване на класификацията на марихуаната, която понастоящем е сложена в една категория заедно с хероина и LSD.

Иво Христов: Бъдещото правителство ще е съставено под натиск от САЩ и Европа

Съобщението за амнистията идва във важен политически момент – само месец преди важните междинни избори, които ща определят кой ще контролира Конгреса. Някои кандидати вкараха като важна тема в кампаниите си легализацията на марихуаната.

В същото време демократите имат важната задача да опровергаят твърденията, че се отнасят меко с престъпниците – тема, която бе поставена на преден план от избирателите в някои ключови щати.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено