Открийте ни и в

САЩ

Байдън: САЩ ще конфискуват яхтите на руските олигарси (ВИДЕО)

Американският президент нарече руската атака срещу Украйна “умишлена и непредизвикана”

публикувано

на

“Днес заявявам на Путин и руските олигарси, които откраднаха милиарди долари в резултат на този режим – ние сложихме край на това. Луксозните им апартаменти, яхтите им – ще ги конфискуваме. И само Путин е отговорен за това” – това заяви американският президент Джо Байдън в годишното си обръщение към Конгреса за състоянието на нацията. „Тази вечер обявявам, че ще се присъединим към нашите съюзници ище затворим американското въздушно пространство за всички руски полети“, добави Байдън.

Американският президент нарече руската атака срещу Украйна “умишлена и непредизвикана” и добави: “Путин се изправи пред стена от съпротива, която не можеше да си представи – това е украинският народ и президентът Зеленски, които сега вдъхновяват целия свят”.

В средата на речта си Байдън обърка украинците с иранците: “Путин може да обгради Киев с танкове, но никога няма да получи сърцата и душите на иранците”.

BG VOICE СТУДИО: Украйна с важно място в първата реч State of The Union на Байдън

Битката за Украйна 

“Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати устоите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини на заплашителните му методи”, казва Байдън. “Но той много се обърка”.

Байдън описа украинския народ като “стена от сила, която (Путин) никога не си е представял”. Той похвали украинския си колега Володимир Зеленски и украинските граждани за “тяхното безстрашие, тяхната смелост, тяхната решителност, (която) вдъхновява света”.

Байдън помоли украинския посланик в САЩ, който се намира в залата – да стане и да бъде приветстван от присъстващите.

“Нека всеки един от нас тази вечер тук, в тази зала, изпрати недвусмислен знак към Украйна и към света”, каза американският президент.

“Нахлуването на руския диктатор в чужда държава струва скъпо на целия свят”, заяви Байдън пред Конгреса. Но “в битката между демокрацията и автокрацията демокрациите се изправят на крака и светът ясно избира страната на мира и сигурността”, каза той.

Светът е “изолирал” Владимир Путин за това, че е изпратил руските войски да нахлуят в Украйна, заяви президентът на САЩ като се зарече, че опустошителните санкции ще “изцедят” икономическата сила на Русия и ще отслабят армията ѝ.

“Сега Путин е изолиран от света повече, отколкото някога е бил”, заяви Байдън пред членовете на Конгреса, като добави, че “той няма представа какво го очаква” по отношение на икономическите санкции и наказания.

Американският президент предупреди и руските олигарси и “корумпирани лидери”, които според него са измъкнали милиарди долари по време на режима на Путин: “Идваме за вашите незаконно придобити печалби”.

Байдън повтори, че американските сили “няма да участват в конфликта с руските сили в Украйна. Съединените щати ще освободят 30 млн. барела петрол от стратегическия си петролен резерв като част от международните усилия за стабилизиране на пазара след нахлуването на Русия в Украйна, заяви американският президент.

“Мога да обявя, че Съединените щати работят с 30 други държави за освобождаването на 60 милиона барела петрол от резервите по света. Америка ще ръководи тези усилия, освобождавайки 30 млн. барела от своя резерв”. каза Байдън пред членовете на Конгреса в първата си реч за състоянието на Съюза, като добави, че Вашингтон е “готов да направи повече, ако е необходимо”.

САЩ затвориха небето си за руски самолети

Специално за Путин

“През цялата ни история сме научили този урок – когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те предизвикват още по-голям хаос. Те продължават да действат. А разходите и заплахите за Америка и света се увеличават. Войната на Путин беше предварително обмислена и непровокирана. Той отхвърли усилията за дипломация. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да реагират. И смяташе, че може да ни раздели тук, у дома. Путин сгреши. Ние бяхме готови”.

Икономиката на САЩ 

С оглед на това, че цените се покачват с темпове, невиждани от четири десетилетия, президентът на САЩ нарече борбата с инфлационната вълна свой “основен приоритет” и обеща да освободи американските вериги за доставки от чуждестранни зависимости.

“Твърде много семейства се борят да плащат сметките си”, каза той. “Ето защо моят основен приоритет е овладяването на цените”, като същевременно насърчи компаниите да “произвеждат в Америка” и да намалят разходите, които са се увеличили поради прекъсванията на световните вериги за доставки.

Правото на жените на аборт в Съединените щати е “атакувано както никога досега”, заяви президентът на САЩ, засягайки един от най-спорните напоследък въпроси в страната. Според него укрепването на свободата и справедливостта “изисква защита на правата на жените”. “Ако искаме да вървим напред – а не назад – трябва да защитим достъпа до здравеопазване и да запазим правото на избор на жените”, категоричен бе Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено