Открийте ни и в

САЩ

Байдън се съгласи с Путин – САЩ и Русия са в лоши отношения

“Не търсим конфликт, но ще бъда много откровен за опасенията, които имаме”, каза Байдън

публикувано

на

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в неделя, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Германският канцлер Ангела Меркел пък изрази оптимизъм по отношение на новия президент на САЩ Джо Байдън в последния ден от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Англия – и последната ѝ като канцлер на Германия след 16 години на върха.

Путин преди срещата: Байдън е опитен политик, с него може да се работи

Байдън беше приет радушно през уикенда в редиците на останалите ръководители на най-развитите индустриализирани страни в света, с много от които той се срещна лично за пръв път като президент.

“Избирайки Джо Байдън за президент на САЩ, в крайна сметка, не е като да е така светът вече да няма проблеми. Но можем да работим с нова енергия за решаването на тези проблеми”, изтъкна Меркел.

Политиката на предшественика на Байдън Доналд Тръмп “Америка на първо място” и скептицизмът към глобалните органи и съюзи напрегнаха работата на Г-7. А лично Тръмп и Меркел имаха трудни отношения, като нейният мултилатерален подход се сблъска с националистическата му реторика.

Меркел отбеляза, че първата среща на ръководителите на страните членки на Г-7 след Тръмп в крайморското село Карбис Бей е потвърдила “много ясен ангажимент към мултилатерален свят, основан на правила и ценности”.

“Г-7 иска да бъде въвлечена в големите проблеми, с които трябва да се справим днес”, първата от които е борбата с пандемията, посочи тя.

“Искаме да действаме за един по-добър свят”, обеща канцлерът.

Тя открои нова инициатива на Г-7 за инфраструктура и финансиране за по-бедните страни в опит да осигури противовес на китайската инициатива “Един пояс, един път” на стойност трилиони долари, наричана още “Новият път на коприната”.

“Вече трябва да се заемем с факта, че Китай например провежда доста успешна инфраструктурна политика до известна степен. Не можем да стоим настрана и да не правим нищо по въпроса”, настоя германският канцлер.

Тя каза, че Г-7 трябва да покаже, “че ние сме важен и успешен фактор в работата по развитието по целия свят”.

Меркел засегна и въпроса за правата на човека, като заяви, че има “много места в света, където демокрацията не може да се живее, както бихме си представили. Където хората страдат”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА