Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Байдън: “Червената вълна” не се състоя

Байдън заяви, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат

публикувано

на

Класифицирани документи от времето на Байдън като вицепрезидент открити в частен офис

Президентът на САЩ  Дож Байдън говори от Белия дом за резултатите от изборите, които вървят към по-добър край за демократите, отколкото се очакваше предварително. Изборите вероятно ще причинят повече загриженост сред републиканците, отколкото след демократите, особено на фона на очакванията на обявяването от страна на бившия президент Доналд Тръмп на нова кандидатура за изборите през 2024 година. Президентът Байдън изглеждаше видимо въодушевен от временни резултати и това пролича в речта му.

“Хубав ден за Америка и хубав ден за демокрацията, мисля. Народът на САЩ се произнесе и показа, че демокрацията е това, което сме” – каза Байдън и посочи, че изборите са минали при слаба външна намеси или въобще без такава.

Като уточни, че резултатите не са окончателни, президентът предложи своите разсъждения въз основа на това, което се знае до момента.

“Въпреки че пресата и разбирачите предсказваха “голяма червена вълна”, тя не стана. Знам, че се мръщите на моя обсесивен оптимизъм, но аз се чувствах добре в хода на процеса” – каза Байдън.

Той призна, че загубата на някои места в конгреса е болезнена, но отбеляза, че демократите са изгубили на тези междинни избори по-малко места от всеки друг техен президент на първи междинни избори през последните 40 години.

Байдън призна, че ще трябва да прави компромиси в работата си, ако републиканците овладеят Камарата на представителите, но посочи, че има няколко неща, на които държи и няма да прави компромиси.

Кати Хочул остава губернатор на Ню Йорк, опонентът призна победата й

“Готов съм да работя с моите републикански колеги. Народът, мисля, даде да се разбере, че очаква и републиканците също да работят с мен” – каза той.

Байдън очаква да се наложи тежка работа с компромиси във външната политика – например помощта за Украйна, която е двупартийно подкрепена. Той обаче няма да подкрепи републикански предложения, които влошават положението с инфлацията, и няма да отстъпи от ангажиментите си за климатичната криза.

Той похвали достойнствата на някои политики на неговата администрация, насочени към хората, и се зарече да продължи тези политики, които избирателите очакват от него. Той подчерта, че администрацията му е постигнала огромно намаляване на дефицита – с 1,7 трилиона долара, и заяви, че ще продължи да работи в тази насока.

Три ключови надпревари ще определят изхода от битката за Сената

По думите на президента много от най-важните политики, които се нуждаят от двупартийна подкрепа, изискват и време, за да получат одобрение. Някои нещо обаче иматх нужда от промяна, каза президентът, и даде за пример режима за притежание на оръжие.

В края на изложението си Байдън отправи към опонентите на САЩ и демокрацията предупреждение, което е чувано от него и преди:

“Не е добре да залагаш срещу Америка, нищо не е отвъд възможностите ни!”

Президентът на САЩ отговори и на въпроси на журналисти. Той бе запита дали ще се кандидатира за втори мандат и отговори, че това остава негово “намерение”.  Той поясни, че ако се кандидатира, вероятно ще обяви това следващата година. ПО думите му нова кандидатура ще бъде “семейно решение”.

Байдън бе запитан какво мисли за заканите на републиканците да разследват него и сена му, ако вземат Камарата, и отговори, че “американците гледат на това като на каквото е – почти комедия”.

По време на сесията с въпроси от медиите Байдън бе питан и по теми извън изборите.  ТОЙ бе помолен да коментира вестите за руско изтегляне от Херсон, както и за мнение дали се повишава възможността да се стигне до преговори и териториални отстъпки за Русия с цел край на войната. Байдън каза, че очевидно руснаците имат проблеми в Украйна, предимно от военно естество, но е рано да се коментира дали изтегляне от Херсон или други важни точки ще бъдат повратни. Той подчерта, че няма да има преговори без съгласието на украинците.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено