Открийте ни и в

САЩ

Байдън ще настоява за реформи в Съвета за сигурност на ООН

Начинът, по който Москва използва правото си на вето след инвазията в Украйна, накара Вашингтон да съживи въпроса и да настоява за разширяване на Съвета за сигурност

публикувано

на

Байдън ще настоява за реформи в Съвета за сигурност на ООН

Президентът на САЩ Джо Байдън смята да настоява за реформиране на Съвета за сигурност на ООН по време на речта си пред Общото събрание, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Американските официални лица са разочаровани от ветото на Москва върху мерките и декларациите на Съвета за сигурност във връзка с руската инвазия в Украйна, Байдън може да настоява за реформи на четири очи пред генералния секретар на ООН и други официални лица или да ги представи публично, каза Съливан.

“Очаквам, че президентът ще говори по същество по въпроса за реформата на Съвета за сигурност на ООН, докато е в Ню Йорк”, каза Съливан пред репортери.

Словения предоставя на Украйна съветски танкове, получава немски камиони

Въпросът за реформирането на Съвета за сигурност се повдига по време на всяка международна криза, когато един от петте постоянни членове (САЩ, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция) използва правото си на вето, за да отхвърли резолюции, подкрепени от останалите.

Начинът, по който Москва използва правото си на вето след инвазията в Украйна, накара Вашингтон да съживи въпроса и да настоява за разширяване на Съвета за сигурност.

“Мисля, че това ще бъде включено в дневния ред и е много вероятно да го чуете в публично изявление с предложени конкретни действия. Светът може да види, че когато един постоянен член действа по този начин, това нанася удар в сърцето на Съвета за сигурност на ООН и затова това трябва да подтикне всички колективно да окажат натиск върху Москва да промени курса си”, каза той.

Желязната кукла на Путин: Трябваше ядрен удар по погребението на Елизабет Втора

Според Съливан в изложението си пред Общото събрание на ООН утре Байдън ще се фокусира върху руската инвазия в Украйна като нарушение на Устава на ООН. Посланието на хартата е, че “държавите не могат да завладяват съседите си със сила”, каза той.

“Байдън ще апелира към всички страни: и към тези, които се присъединиха към нашата широка коалиция в подкрепа на Украйна, и към тези, които досега са стояли настрана”, каза Съливан.

Байдън ще направи и изявления за инвестициите на правителството на САЩ за справяне с глобалната продоволствена несигурност, изострена от нахлуването в Украйна, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено