Открийте ни и в

САЩ

Байдън ще поиска преразглеждане на public charge rule за имигрантите

Доналд Тръмп промени правилото, като позволи на правителството да отказва зелени карти на хората, които вероятно биха натежали на правителството

публикувано

на

Президентът Джо Байдън тази седмица ще подпише заповед, с която ще наложи незабавното преразглеждане на „public charge rule“ и други „действия за премахване на бариерите и възстановяване на доверието в законната имиграционна система, включително подобряване на процеса на натурализация.

Законът за имиграцията и националността позволява на правителството да отказва постоянно пребиваване на имигрантите, които вероятно ще представляват „тежест за държавата и ще зависят от правителството за помощи и други програми за социално слаби“.

Въпреки това администрацията на Доналд Тръмп промени правилото, като позволи на правителството да отказва зелени карти на хората, които вероятно биха използвали програмата за купони за храна, ваучери за жилищеи здравната застраховка Medicaid.

Седмица втора на Байдън: Акцентира върху политиките за здравеопазване, миграция и опазване на климата

Правилото, въведено през 1999г. гласеше, че имигрант на помощи е някой, чийто доход е 50% или повече от социални програми. Но там не са включени имигрантите.

Поправките, предприети от администрацията на предишния президент гласяха, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи.

САЩ отпускат зелени карти на приблизително 1 милион чужденци всяка година. Миналата година за гражданство са били одобрени 834 000 петиции.

Правилото, обновено от Доналд Тръмп обаче срещна съпротивата на редица съдилища в страната.

Федерален съдия блокира правилото на Тръмп за public charge

Вероятно въпросът ще стигне до Върховния съд, който по-рано е взимал решения по него в ущърб на имигрантите. През януари 2020г. Върховният съд гласува с 5 на 4 за отмяна на забраната за правилото да важи в цялата страна, докато имаше дело във федерален апелативен съд. После през април Върховният съд отказа искане от Ню Йорк и други щати за блокиране на правилото по време на пандемията, което позволи изискванията за public charge да влязат в сила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено