Открийте ни и в

Вашето здраве

Бактерии на рядката, но смъртоносна инфекция мелиоидоза, са идентифицирани в проби от почва и вода в Мисисипи

Компетентните власти са посъветвали лекарите да бъдат нащрек за възможни симптоми на заразата при пациенти

публикувано

на

Американските здравни власти обявиха в четвъртък, 28 юли, че в проби от почва и вода от Мисисипи са открили бактерии, които причиняват рядко, но сериозно заболяване – мелиоидоза.

Компетентните власти са посъветвали лекарите в страната да бъдат нащрек за възможни симптоми на заразата при пациенти.

Двама жители в южните щати на САЩ, в района на Мексиканския залив, бяха заразени през 2020 г. и 2022 г., което накара експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да проведат проби.

В три проби е открита бактерията Burkholderia pseudomallei.

CDC обаче счита, че рискът за населението остава „много нисък“. В момента те изследват колко широко са разпространени тези бактерии в околната среда.

Симптомите на мелиоидозата включват треска, болки в ставите и главоболие. Може да причини пневмония, образуване на абсцес и различни инфекции.

В световен мащаб мелиоидозата е фатална в 10-50% от случаите.

Тези от така наречените уязвими групи от населението в Мисисипи се съветват да избягват контакт с мръсна вода, да предпазват всякакви рани и да носят водоустойчиви ботуши и ръкавици, когато работят в градината.

Около 12 случая на мелиоидоза се съобщават всяка година в Съединените щати, предимно при пътници, завръщащи се от страни, където бактерията е ендемична (включително главно Индия и други страни от Югоизточна Азия), особено в тропическите райони.

Някои огнища също се приписват на вносни продукти от тези страни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено