Открийте ни и в

Крими в САЩ

Балканите стават все по-привлекателна дестинация за контрабанда

Няколко от балканските пристанища са се превърнали в магнит за престъпността и привличат не само местни престъпни групи

публикувано

на

Балканите стават все по-привлекателна дестинация за контрабанда

Балканите стават все по-атрактивен маршрут за контрабанда на незаконни стоки, се отбелязва в последния доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GI-TOC), базирана в Женева.

Отбелязва се, че от 2018 г. до днес са извършени голям брой конфискации на кокаин, хероин и цигари по т.нар. Балканския път, както по суша, така и по море, до пристанища в Адриатическо, Егейско и Черно море. Балканите като алтернативен маршрут за незаконна търговия са станали особено привлекателни в пандемията, поради големите конфискации на кокаин през последните години в Белгия и Нидерландия, както и заради прекъсването на контрабандните линии, причинено от войната в Украйна .

В доклада се посочва, че няколко от балканските пристанища са се превърнали в магнит за престъпността и привличат не само местни престъпни групи, но и по-широки транснационални мрежи за незаконен трафик.

Увеличените инвестиции в инфраструктура ще направят балканските пристанища по-привлекателни както за легалния, така и за нелегалния бизнес, се казва в доклада на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено