Открийте ни и в

СВЯТ

Банките вече печелят и от личните ни данни

публикувано

на

Уолстрийт върви по стъпките на Силициевата долина и полага огромни усилия да се възползва максимално от огромните масиви с потребителски данни, които контролира. Технологичните гиганти като Amazon и Google се опитват да навлизат все по-сериозно в бизнеса на разплащанията и кредитирането, но големите банки от ранга на JPMorgan, HSBC и Barclays не стоят на едно място.

Финансовите институции трупат “планини” от статистически данни, за да предвиждат движенията на борсовите индекси и си партнират с търговските вериги в изготвянето на маркетингови кампании, базирани на изкуствения интелект и таргетираната реклама. В днешната дигитална ера информацията за това какви доходи получават потребителите, къде харчат парите си и какво предпочитат да правят през свободното си време е изключително ценна. Особено на фона на намаляващите печалби на банките от конвенционалното кредитиране и инвестициите под натиска на нулевите лихвени проценти.

Събирането на

все по-големи обеми от информация

се случва успоредно със затягането на регулациите в тази сфера.

Въпреки това все още са налице сериозни рискове от злоупотреби с финансова информация и лични данни, тъй като много от хората не са наясно как трябва да се защитят. Според проучване една трета от европейците не са запознати в детайли с правото на защита на личните им данни, а само 13% твърдят, че четат докрай условията на сайтовете за гарантиране на личната неприкосновеност.

Повечето банки не разкриват колко печелят от анализа и обработката на потребителските данни, с които разполагат. Но в сравнение с милиардите, които генерират от кредитиране и инвестиционна дейност, вероятно сумите все още не са чак толкова впечатляващи, смятат експертите.

Един от начините за “монетаризиране” на тази информация са партньорствата с търговските вериги и заведенията. Клиентите на британската банка Lloyds и испанската Santander например могат да се възползват от специални оферти в десетки магазини, благодарение на т. нар. схеми за лоялност на американската компания Cardlytics.

Механизмът използва информацията за потребителските навици на клиентите, за да им предлага персонализирани оферти за отстъпки на местата, на които пазаруват най-често. Банките получават процент от всяка покупка, но нито Cardlytics, нито Lloyds, нито Santander разкриват точния му размер.

За да се възползват от “бонус схемата”, потребителите трябва изрично да заявят участието си в нея. Банките уточняват, че личните данни на клиентите не се предоставят на трети лица без изричното им съгласие. Освен това информацията се “анонимизира”, което означава, че името на клиента се заменя от случайно генериран номер. По този начин търговците няма как да узнаят самоличността на конкретния човек, на когото предлагат дадена оферта или отстъпка.

Експертите обаче предупреждават, че

рискове от злоупотреби все пак съществуват

Един от потенциалните примери е за таргетиране на хора, които вече имат високо ниво на задлъжнялост, но въпреки това получават оферти за бързи заеми и кредитни карти с висока лихва. Идеята е, че ако банката може да използва определена информация, за да накара човека да си купи нещо, което той иначе не би взел, то това е добра новина за банката, но не и непременно за самия потребител.

Използването на данните за подобряване на рисковия анализ, за вземане на по-бързи решения за отпускане на кредит и за прогнозиране на потребителските нагласи е изключително полезно за банките, които се опитват да понижат своите разходи.

HSBC например разработва алгоритъм, базиран на изкуствения интелект, който да може да се ориентира за секунди в масив от данни с големина от 10 петабайта. Това се равнява на капацитета на 2 милиона DVD-та. Най-голямата европейска банка разчита на услугите на канадската технологична компания Element AI.

JP Morgan пък разработва AI приложение, което да предвижда движенията на финансовите пазари. То ще събира и анализира информацията от над 3 милиарда трансакции годишно.

В известна степен банките са в неравностойно положение в сравнение с бързоразвиващите се технологични стартъпи, когато става въпрос за извличане на печалба от огромните масиви от данни, с които разполагат. Те рядко могат да разчитат на вътрешна експертиза и освен това са обременени от старите електронни системи, които използват от десетилетия.

За да обърнат тази тенденция, водещите банки по света планират инвестиции от над 26 милиарда долара в обработката на данни и бизнес анализите през 2019 година, показва проучване на International Data Corporation. За сравенение, през 2018 година този тип инвестиции достигнаха 23 милиарда долара.

Освен това банковите институции търсят нови ръководни кадри с опит в технологичния сектор. Те не се притесняват да “крадат” специалисти дори от компании като Amazon, Google, Netflix и Facebook.

 

СВЯТ

Фенерчетата на протестите в Хонког – истинското оръжие срещу полицията (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Протестиращите в Хонконг привлякоха внимание не само с упоритостта на участниците в митингите. Много от акциите им предизвикват въпроси сред потребителите в интернет, пише „Дневник“.

Игра ли е “обстрелът” на институции, полицейски участъци и известни сгради с разноцветни светлини? Не съвсем.

Директорът на „Китай пасифик“ подаде оставка заради протестите в Хонконг

Китай става все по-известен в света със системите си за лицево разпознаване. От онлайн плащания до системи за полицейски контрол на населението, няколкостотин хиляди камери из страната помагат все повече на властите. Международно тези възможности се прочуха както с акциите срещу уйгурите в Синцзян, така и, например, с “умните” очила на полицията.

Лазерите обаче объркват както полицаите, така и системите за лицево разпознаване. Затова демонстрантите си навличат гнева на полицията, когато ги използват. Властите в Хонконг многократно предупреждаваха, че тази практика трябва да престане. Понякога обаче светлините – червени, зелени, сини или лилави – са стотици.

Силите на реда дори събраха журналисти на пресконференция, за да им покажат колко опасни могат да са фенерчетата – едно от тях, насочено към вестникарска страница, едва не прогори дупка в него, след като хартията започна да пуши. Критици на властите обаче изтъкнаха, че апаратът за демонстрация е по-мощен от достъпните (и разрешени със закон) в Хонконг. “Гардиън” разказва, че на един от протестите някои демонстранти на шега опитали да изгорят дървета близо до Космическия музей в Хонконг, но нищо не се е случило.

Тръмп прати Си Цзинпин при протестиращите в Хонконг

Има и други решения, ако полицията успее да заобиколи тези или протестиращите се откажат – като използването на маски или чадъри, каквито имаше и през 2014 г. Тогава обаче чадърите не бяха средство за защита от камерите, а от сълзотворния газ и водните бомби на полицията.

Лазерните фенерчета са само парче от пъзела в новата тактика на протестиращите, която “Ройтерс” описва в специален репортаж от Хонконг. Спреят и черната боя по емблемите на партията, честите, понякога непредвидими сбирки са само парченца в пъзела на движението без лидерска структура, объркващо комунистическите управници. Мантрата на движението: “Бъди като водата.” Взета от Брус Ли, който всъщност е от Хонконг.

Самите протестиращи обаче трудно могат да управляват такова движение. Сигнал за това бяха и събитията от вторник, когато демонстрацията на летището излезе от контрол и се стигна както до сблъсъци с полицията, така и до насилие срещу жители на континентален Китай.

Вашингтон и Франция застанаха зад Хонконг, размахаха пръст на Пекин (СНИМКИ)

“Не сме толкова организирани,” казва А Лун, един от активистите, в интервю за агенцията. “Всеки ден се променя, виждаме какво могат да направят полицията и правителството, след това действаме.”

Стотици бойни машини се събират край Хонконг (ВИДЕО)

Над сто групи в “Инстаграм”, “Телеграм” и другаде публикуват информация за нови акции или съвети как участниците в тях да се справят със сълзотворен газ. Има дори кодове за достъп до сгради, където протестиращи могат да се скрият.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Ужас в Пакистан, терористи взривиха джамия (СНИМКИ)

публикувано

на

от

Най-малко четирима души загинаха и 20 бяха ранени при експлозия в джамия край пакистанския град Куета при петъчната молитва.

Един от загиналите е брат на талибанския лидер Хайбатула Ахунзада, предаде Ройтерс.

Според полицията бомбата вероятно е била поставена вътре в джамията и е била взривена дистанционно от терористи. Пострадалите са отведени в болници в Куета.

Никой не е поел отговорност за атаката.

Куета е столица на пакистанската провинция Белуджистан, където действат сепаратистки и ислямистки групировки, отбелязва Ройтерс.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Директорът на „Китай пасифик“ подаде оставка заради протестите в Хонконг

публикувано

на

от

Изпълнителният директор на “Катай пасифик” Рупърт Хог подаде в петък оставка във връзка с участието на служители на авиокомпанията в антиправителствените протести в Хонконг.

През миналата седмица двама пилоти и други двама служители на компанията бяха уволнени заради своята подкрепа за демонстрантите, блокирали хонконгското международно летище. Преди това китайската администрация за гражданска авиация критикува “Катай пасифик” и на някои нейни служители бе забранено да летят до континентален Китай. В понеделник акциите на “Катай пасифик” се сринаха до най-ниско ниво от 10 години насам.

Тръмп прати Си Цзинпин при протестиращите в Хонконг

Оставката на Хог и на търговския директор на “Катай пасифик” Пол Лу е поредният знак, че хонконгските компании са под натиск да проявят лоялност към Пекин. “Jardine Matheson” “Swire Pacific” – двата най-стари бизнес конгломерата в Хонконг – направиха изявления, в които заклеймиха “насилието” на демонстрантите и подкрепиха усилията на полицията и местната власт да въведат ред.

Протестите в Хонконг започнаха заради законопроект, който предвиждаше хонконгски граждани да бъдат екстрадирани в континентален Китай, за да бъдат съдени.

Вашингтон и Франция застанаха зад Хонконг, размахаха пръст на Пекин (СНИМКИ)

Хонконг е полуавтономна територия в Китай. Според договора за придобиване на независимост от Великобритания територията разполага с частична независимост до 2047 г. по правилото “една страна, две системи”.

Стотици бойни машини се събират край Хонконг (ВИДЕО)

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама