Открийте ни и в

Любопитно

Банско: Домът на поезията и черквата, построена с хитрост

Банско не само е едно от най-снежните места в България, но и притежава богато архитектурно-историческо наследство

публикувано

на

Веляновата къща има малки прозорци с железни решетки и залостващи се врати. Сн.: Wikipedia

Селището е разположено в подножието на Североизточен Пирин, в близост до река Места, под най-високия и най-красивия карст на планината.

Банско не само е едно от най-снежните места в България, но и притежава богато архитектурно-историческо наследство. Банско привлича голям брой туристи не само през зимата с перфектните си ски условия, но и през лятото – с живия си фолклор и неповторима природа.

Днешният административен център е разположен на мястото на селище, обитавано последователно от траки, римляни, византийци и славяни. Останките от антични крепости, тракийски надгробни могили, средновековни поселения, оброчища, черкви и параклиси в землището на града свидетелстват

за няколко исторически епохи

В местността Старото градище, на около 4 км югозападно от града, и в местността Юлен (по течението на река Дамяница) има останки от антични крепости. Предполага се, че средновековното селище се е намирало в местността Света Троица. В близост до Старото градище са разкрити тракийски надгробни могили. Югоизточно от Банско се намират останките от късносредновековните черкви „Св. Георги“ и „Св. Илия“, които са паметници на културата.

Часовниковата кула е дело на самоуки майстори.

В по-късните години Банско се обособява като значителен търговски и занаятчийски център от нов, възрожденски тип. Замогват се големи родове, които не само пренасят културата на посещаваните страни в Родината, но и изпращат децата си да учат в чужбина. Съприкосновението с богатата европейска култура оказва изключително плодотворно влияние

върху духовния напредък на града

Подобрява се битът на хората, строят се здрави двукатни каменни къщи, с високи зидове и тежки масивни порти, с дълги стрехи от черна мура. Този архитектурен стил достига пълен разцвет през Възраждането. Най-ранните къщи – Хадживълчовата, Хаджирусковата и Веляновата, са защитени с вътрешни скривалища и бойници.

Като богат на история град, Банско има какво да ви покаже. Интерес представлява архитектурно-строителният и исторически паметник на културата – къщата музей на Неофит Рилски. Роден през 1793 г., той е патриархът на новобългарското образование и просвета. Учи иконопис при основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов-Молера. В Рилския манастир по-късно става монах.

Друг символ на Банско е черквата „Св. Троица“, към която е построена и единствената часовникова кула в града. На 26 декември с тържествена литургия се чества съграждането й. Историята ни връща във времето на турското робство, когато султанският указ гласял, че християнски храм може да се издига само на място, където и преди е имало черква на „езичници“.

Банскалиите прибегнали до хитрост

За да покажат, че това е така, през есента на 1831 г. те заровили няколко стари икони на избраното място и през пролетта получили разрешение за строеж. За да омилостивят разгневените поробители, жителите на китния пирински град издълбали два полумесеца до кръста над централния вход на черквата, които и до днес са там. Иконостасът, стенописите на свода и всички икони са дело на майстори от Банската иконописна школа, която е една от четирите възрожденски школи в България.

Банско е едно от най-снежните места в България.

Преди построяването на храма „Св. Александър Невски“ в София черквата „Света Троица“ е била най-голямата в страната ни.

Часовникът на кулата вече над 150 г. отмерва часовете и минутите с

пословичната английска точност

Изграждането й и поставянето на прецизния часовников механизъм е голямо техническо постижение за времето си. Още по-значима я прави и фактът, че е дело на самоуки майстори.

Великолепна експозиция представя родната къща на поета Никола Вапцаров, превърната в къща музей. Не заобикаляйте дома му с убеждението, че ще загубите времето си в отегчителни детайли за живота му. Колкото и банално да звучи – в житейската история на такива хора просто няма досадни подробности. От дистанцията на времето те дори звучат още по-вълнуващо.

Традиционен празник в Банско е летният джаз фестивал с участието на популярни изпълнители от страната и чужбина. Не е ли това добър повод да идете в Банско? Няма да ви е лесно да устоите на великолепието му. Защото в Банско, като в старо злато, се преплитат красота, благородство и твърдост. То по-малко блести, но повече топли, а не е ли точно това, от което имаме нужда всички ние…

 


Райско кътче за отмора

Много са местата, където можете да пренощувате. Едно от тях е Веляновата къща. Това е една от най-красивите къщи със стенопис и дърворезба. Разположена е в близост до „Св. Троица”. Позната е още като най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането, запазена до наши дни.

Къщата е подарена от банскалии на Уста (майстор) Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън и я превръща в истинско произведение на изкуството. Модерна за времето си, двукатната къща е градена само от камък и дърво, с характерните 2 взаимосвързани в приземието скривалища и 5 стаи на етажа с чардак.

Особена ценност представляват стенописната украса на Синята стая, изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни мотиви в югоизточната стая на южната фасада.

В наши дни в едно от приземните помещения е организирана етнографска изложба базар.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА