Открийте ни и в

Вашите пари

Какви са бариерите към финансовия успех

Как да постигнем добър баланс между риска и печалбите

публикувано

на

Бариерите към финансовия успех
Сн.: Pixabay

Продължава от предишния брой

  1. Липса на информация

В проучване на инвестиционната компания Франклин-Темпълтън определена група от инвеститори са запитани за техните очаквания към техните лични инвестиционни портфейли за следващите 5 години. Средната очаквана възвръщаемост на инвеститорите е била около 10% годишно за този период. След като обаче им е казано, че в последната година пазарът е дал около 20% годишен растеж, техните очаквания драстично се покачват и удвояват като резултат от подадената им информация.

Този пример е показателен за това колко малко сме информирани като инвеститори и по-точно

колко нереални са очакванията ни

когато чуем нещо от тук или от там, много малко от нашите очаквания при инвестирането са базирани на статистика и данни, а твърде много на слухове и емоции, които ни подтикват към ходове, целящи бърза и гарантирана печалба.

Високите моментни пазари са един много хлъзгав „подводен камък“, който слага нереалистични очаквания в новите инвеститори.

От 1989 години до края на 202 година средната възвръщаемост на индексът S&P 500 е средно 11% на година за този период, но със спадове и покачвания през годините. Запитани обаче, повечето инвеститори си представят този период като едно плавно покачване с около 8% на година, без спадове.

При очакванията на инвеститорите за 8% постоянен годишен растеж без спадове, ние бихме имали $100,627 от начално инвестирани $10,000 през 1989 година, но в реалния живот и истинската динамика на индекса от 1989-та до края на 2021-ва се озоваваме със сума от $208,215.

Както много пъти с разговорите ми с много от моите клиенти подчертавам, че моментните спадове са наши приятели и те ни помагат да реализираме по-голяма печалба в дългосрочен план, особено ако ре-инвестираме дивидентите обратно през целия период или ако вкарваме свежи пари периодично, независимо от циклите на пазара.

  1. Инвестиционен национализъм

Инвестиционният национализъм е последната бариера към финансовия успех. Това е едно много интересно явление, което се поражда доста логично при инвеститорите в целия свят, защото е много по-вероятно за един човек да инвестира парите си в компании, които са създадени в държавата, в която живее.

Американската стокова борса и компаниите, които са част от нея в дадения момент днес, заемат 61% от световния борсов пазар за търгуване на акции. Като контраст на тази цифра обаче, 79% от парите в инвестиционните портфейли на американските инвеститори са инвестирани в акциите и облигациите на американски компании.

Ако погледнем какво се случва в пазарите на други развити и развиващи се държави по света, ще забележим, че американският пазар се намира на 20-то място по възвръщаемост в конкуренцията на 46 други стокови борси, които са следени в международния инвестиционен индекс MSCI All Country World Index за последните 20 години.

Като наблюдение на този интересен факт, ние можем да заключим, че днес ние се намираме в една глобална икономика, която предразполага да можем да инвестираме навсякъде по света и възможностите на много от пазарите в развиващите се и развити страни са много изравнени.

Разбира се, правилната комбинации между компании от целия свят ще бъде ключ към нашия успех и ще ни даде възможността да се възползваме от възможности, които се отварят в различни сектори на световната икономика. Но поради тази причина моят съвет към всеки инвеститор е да се обърне към професионалисти, които могат да избират правилните фондове и познават добре работата на мениджърите на тези фондове, за да могат да поставят себе си в ситуации с

добър баланс между риска и печалбата

за дълги години напред. Това е и едно от нещата, в които специализирам всекидневно – част от деня ми минава в анализи на различни фондове и различни платформи, които дават на инвеститорите шанс да възможно най-добър растеж с най-малко потенциален риск.

Поради тази причина инвестиционните компании, с които аз и моят екип работим, дават шанс за избор между различни активи, разпръснати по целия свят, подбрани от тях самите и контролирани от тях с цел най-добра възможна адаптация към пазарите във всеки един момент.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА