Открийте ни и в

Интересно

“Портата към ада” Батагайка расте с тревожни темпове

Понастоящем кратерът е с дължина почти километър и дълбочина 86 метра

публикувано

на

"Портата към ада" Батагайка расте с тревожни темпове
Сн.: Wikipedia

Местните го наричат „Портата към ада“ и само с един поглед към снимки се разбира защо. На изток от Сибир в Русия, близо до басейна на река Яна, земята изглежда сякаш се е разделила на две, образувайки гигантски кратер в средата на гората, известен сега като кратера Батагайка.

Батагайка е създаден поради явление, наречено “Термокарст”, което се причинява от топенето на трайно замръзнала земя. Това топене причинява нестабилност в почвата, което води до срутване. Според специалисти кратерът започва да се образува през 60-те години на XX век поради обезлесяване, когато дърветата, които предпазвали земята от жегата през летните месеци, са били премахнати.

Понастоящем кратерът е с дължина почти километър и дълбочина 86 метра, което го прави един от най-големите в света. Въпреки това сега има постоянно наблюдение върху него, след като сателитни снимки разкриха, че той все още расте с тревожни темпове.

През декември 2016-та немски изследователи от Американския геофизичен съюз обясниха, че главната стена на кратера е нараствала с 10 метра всяка година през последното десетилетие, а през най-горещите години – до 30 метра годишно. Екипът смята, че една от страничните стени скоро може да достигне до близката долина, която вече е ерозирала.

Франк Гюнтер от Института Алфред Вегенер в Потсдам, Германия, разказва пред BBC, че кратерът става все по-дълбок и по-дълбок всяка година.

За учените топенето на трайно замръзнала почва, ускорено от изменението на климата, е причина за голямо безпокойство. Това не се наблюдава само в района на Сибир. Други по-малки кратери са открити и в други райони.

Топенето на трайно замръзнали земи може да има сериозни последици за околната среда, като изтичане на парникови газове, особено въглероден диоксид, който се е намирал в почвените ледове в продължение на милиони години. Газове като тези биха могли да ускорят още повече глобалното затопляне.

Кратерът Батагайка обаче е много интересен и по друга причина.

През последните десетилетия растежът му извади на повърхността свят, който някога е бил недостъпен, защото е бил замръзнал под земята. Той се превърна в един от най-значимите в света за изучаване на трайно замръзнала земя, но също и за научаване на нови исторически факти, както се подчертава от новото проучване, публикувано в списание Quaternary Research.

През 2009 година там е бил открит стар конски труп от преди около 4400 години, както и мумифицирано тяло на млад бивол. Там са били открити и скъпоценни предмети, както и други неща като мамути и северни елени. Скорошна експедиция довела до още по-забележителни открития. Когато посетили мястото, британски учени видели много стари геоложки слоеве и успели да съберат проби от земята и растителността. Анализът предполага, че те може да са на повече от 200 000 години, което е възможно да определи какви видове гори и земя са съществували в тази област по това време.

Батагайка поразил въображението им – размерът на кратера е невероятен, самата пукнатина е идеално оголена и непокрита и всички слоеве се виждат отлично и могат да бъдат внимателно проучени.

През последните 200 000 години климатът на Земята многократно е преминавал от относително горещи „междуледникови“ периоди и много студени „ледникови“ периоди. Но климатичната история в Сибир все още е сравнително неизвестна, оттук и интересът към кратера Батагайка.

Учени твърдят, че ако чрез изучаването на кратера можем да разберем каква е била екосистемата тогава – това може да ни даде известна представа за това как околната среда може да се промени сега, ако климатът се затопля.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА