Открийте ни и в

България

Безработните в България вече ще взимат минимум по 12 лева на ден

Това увеличение ще засегне около 30 000 души средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г.

публикувано

на

Сн.: Bulgaria ON AIR

На извънредно онлайн заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри законопроект за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Той предвижда промени, свързани с размера и срока на получаване на паричните обезщетения за безработица, които ще влязат в сила от 1 октомври 2020 г.

Предлага се минималният дневен размер на обезщетението за безработица да се повиши от 9 на 12 лв. Това увеличение ще засегне около 30 000 души средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г.

Предвижда се срокът за получаване на парично обезщетение за безработица, когато безработният е придобил право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване, да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 души средно на месец за периода от 1 октомври до края на годината. Допълнителният разход за тримесечния период ще е около 2 млн. лв.

Членовете на НСТС обсъдиха и предложеното от правителството допълнение към Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Те предвиждат увеличение с до 30% на заплатите на служителите на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, както и на администрации със служители „на първа линия“, чиито задължения включват обслужване и контрол на терен, с пряк контакт с други лица. Предлага се увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 август тази година.

Това предложение не е подкрепено от работодателските организации АИКБ и БСК, а КРИБ и ССИ подкрепят по принцип, като дават препоръка за допълване на мотивите и ясни финансови разчети. От синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“, подкрепят проекта на правителството.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено