Открийте ни и в

Коронавирусът

Белгия с най-голям брой жертви от COVID-19 на глава от населението. Но дали е така?

публикувано

на

сн. АП/БТА

Белгия е страната с най-голяма смъртност от COVID-19 на глава от населението в света. 12-милионната държава отбеляза смъртност от 16,4% сред заразените.

Това прави по 78 смъртни случая на всеки 100 000 души, сочи статистиката на Университета Johns Hopkins.

За сравнение в САЩ има по 27 смъртни случая от коронавирус на 100 000 души, в Испания те са 58, а в Италия – 52.

Белгийските власти се опитват да ограничат загрижеността, като внушават, че първенството в класацията се дължи на техните методи и ангажираност да представят точна картина разпространението на заразата в страната. Други начини за оценка на смъртните случаи, причинени от вируса, предполагат, че белгийският метод наистина може да се окаже един от най-точните в света и че другите страни може смъртните случаи да са занчително повече.

Лошата новина за Белгия е, че дори и при тези други изчисления, положението в страната все още е по-лошо в сравнение със съседните държави.

Според данни, публикувани в неделя, Белгия е регистрирала 9 052 смъртни случая от коронавирус. От тях около 40 процента са „възможни случаи“, които не са потвърдени от тестове. Повечето държави не включват съмнителни случаи, които не са положително потвърдени.

„Нашият начин да броим нещата е значително най-правилен и най-честен“, казва Ив Ван Лаетем, вирусолог и говорител на белгийското правителство, пред репортери в петък.

Ван Лаетем показа слайд с изчисленията от списание Economist, посочвайки, че белгийските власти проследяват „излишните смъртни случаи“ за периода на пандемията – броят на смъртните случаи, които надвишават очакваното за периода, въз основа на историческата смъртност на страната. Така Белгия приписва 7 559 смъртни случая между 16 март и 26 април на коронавируса. Икономистът изчисли, че страната е имала 7 397 повече смъртни случаи през този период от време, отколкото би се очаквало.

За сравнение, екип от изследователи от Йейл, който анализират данните за смъртността в САЩ в партньорство с The Washington Post, този месец изчисли, че с “наднормените смъртни случаи” като ориентир, истинския брой на жертвите от коронавирус може да бъде един и половина пъти по-висок от официалния.

Общата оценка на повишената смъртност обаче може да включва и други смъртни случаи, като хора, които са починали от други заболявания, тъй като са избрали да не търсят медицинска помощ заради пандемията.

Но тъй като страните отчитат смъртните случаи от коронавирус по различен начин, епидемиолозите започнаха да подкрепят изчисленията на “излишната смъртност” като най-точния начин да проследят въздействието на вируса.

Според анализа на Economist, Великобритания е била най-силно засегната от изследваните страни, измерени с “наднормена смъртност” в сравнение със средноисторическата. Испания е втора, а Белгия едва трета.

Newsweekly не изчисли надвишените цифри за смъртността в Съединените щати, но изчисли, че превишената смъртност в Ню Йорк е далеч повече от тази на Великобритания. Гъстонаселените градове често са били ударени особено силно.

„Ние броим много точно, но това не отменя това, че също бяхме силно засегнати“, заяви Стивън Ван Гухт, ръководител на еквивалента в Белгия на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Едно от обясненията, според него, може да е относителната гъстота на населението на Белгия в сравнение със съседите: летището в Брюксел, център за международни превози, може да е помогнало за разпространението на заразата в препълнения столичен регион.

Много белгийци пък са били на ски ваканции в Северна Италия по време на националните училищни ваканции в края на февруари.

Домовете за възрастни хора в Белгия регистрират повече от половината от смъртните случаи, отчасти защото по-възрастните белгийци са по-склонни от своите връстници в други европейски страни да живеят в домове за грижи за възрастни хора. Органите на общественото здравеопазване признават, че са били бавни в осъзнаването на рисковете, които домовете представляват за разпространение на болестта.

Световната здравна организация заяви, че вярва, че до половината смъртни случаи от коронавирус в Европа може да са в домове за възрастни хора.

Ван Гухт е на мнение, че белгийските служители не вярват, че положението в домовете за възрастни хора е по-лошо, отколкото на други места в Европа, и те вярват, че те са поставени под контрол чрез тестване и предоставяне на защитно оборудване на персонала.

Белгия, богата страна, има сравнително висок медицински капацитет. Дори в пика на епидемията, заетостта на леглата за интензивно лечение никога не се е повишила много над 60 процента, факт, върху който служителите в общественото здравеопазване се съсредоточиха с известна гордост, въпреки високата относителна смъртност. Все пак те казаха, че независимо как се броят числата, Белгия беше сериозно засегната.

„Ние получихме добър дял от вируса в Западна Европа“, каза Ван Гухт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА