Открийте ни и в

Интересно

Белинташ: Природна магия като знак за поколенията

Феноменалният скален масив ревниво пази своите тайни

публикувано

на

Местните твърдят, че само 5 мин. върху нагретите от слънцето скали ви карат да се преродите или поне да се презаредите. Сн. Wikipedia

Преди милиони години природата се е погрижила да създаде един загадъчен, примамлив и красив свят, който винаги е излъчвал мощна притегателна сила за тези, които веднъж са го открили. Превръщал ги е в свои пленници за хилядолетия. Родопите е тяхната свещена планина –

място за среща на хората с боговете

Тук има неизброимо множество пътища и пътеки, по които можете с дни и седмици да бродите сред разнообразна природа – вековни гъсти гори, скалисти върхове над просторни била, покрити с килими от цветя, величествени ждрела и пещери, които спират дъха, буйни реки и водопади.

Феноменалният скален масив Белинташ ревниво пази своите тайни. Красивите скали се намират на около 30 км южно от Асеновград, в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра.

Много легенди се носят за това място. Археолозите са намерили и доста съответствия

с части от звездното небе

но има едно място, което сякаш мястото те свързва с енергията на живота. То представлява издълбаване в скалата с форма на вдлъбната леща. В краищата на тази леща има издълбани четири дълбоки отвора, които отговарят на посоките на света. Те са с различна големина и дълбочина. На платото има издълбани и три кладенеца. Те представляват правилни цилиндри и стените им са абсолютно гладки.

Името на скалата в превод от древните тюркски езици означава „умен камък“ или камък на знанието. Предполага се, че тук е било едно от големите

древни светилища на траките

от Родопа планина. В района на Белинташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий. Изследователи са сигурни, че някъде там е скрита древната библиотека със знанията на траките.

 

Според исторически източници на това място в огнените олтари жреците са изливали вино и по височината на пламъка са предсказвали бъдещето.

Древните са вярвали, че потапяйки се в свещената вода на щерните, в дните, когато в тях се отразявали Луната и Слънцето, хората се свързвали с Космоса и придобивали необичайни мощ и познания. На издълбаните в южната част на скалата стъпала са били поставяни идоли и свещени дарове, предназначени за бог Сабазий.

 Божеството е било почитано от бесите

 още през бронзовата епоха.

От южната страна на скалата се откроява ясен, сякаш изваян в камъка човешки профил, който според преданията пази уникалното природно явление от иманяри и недоброжелателни посетители. Горната площадка на стрелналата се в небесата каменна грамада е равна и гладка. На нея са издълбани поредица от улеи, ниши и стъпала, както и дълбоки щерни с почти съвършена окръжност. Според изследователи на района тези творения на човешката ръка представляват една от най-древните карти на звездното небе и съзвездията, датираща отпреди 7 хиляди години. Други стигат още по-далеч в твърденията си, че в дълбока древност Белинташ е бил площадка

 за кацане на космически апарати

 а изсечената в скалата „координатна мрежа“ е служила за ориентир на извънземните пилоти.

Някои го наричат Дяволското дърво, други просто го прегръщат, за да се презаредят, трети само го съзерцават.

Скалата е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има много силно енергийно поле, и идват, за да се зареждат с енергия.

Местните хора избягват и не искат да говорят за скалата. Казват, че това е лош камък. Носят се легенди за несметни богатства, скрити в масива.

От самия камък като че ли се излъчва ясно доловима феноменална енергия, чувствата се изострят, човек усеща как в жилите му пулсира нов живот. Но това се случва само ако отидете там с чисти помисли, без да рушите и осквернявате древното светилище. В противен случай ще ви стигне злощастната орис на иманярите, за която разказват с мистичен страх местните.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

НАСА предупреди: Опасен астероид ще прелети близо до Земята

Открит за първи път от австралийския астроном Робърт Макнаут през 1994 г., космическият камък е наречен „Астероид 7498

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Опасен астероид ще прелети много близо до Земята във вторник, предупреди НАСА. Той е широк 1,06 км, като Агенцията го категоризира като „потенциално опасен астероид“ поради неговия размер и траектория.

Открит за първи път от австралийския астроном Робърт Макнаут през 1994 г., космическият камък е наречен „Астероид 7498 (1994 PC1)“ и ще премине на около 1,9 млн. км от планетата. Това може да изглежда много, но в огромната пустота на космоса всъщност е доста близо. Например Марс, планетата, която космическите агенции, милиардерите и астрономите по света се стремят да изучат и изследват, се намира средно на около 342 млн. км от нашата планета.

Астероид получи името на млада българка потомствен астроном

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават „Астероид 7498“ при преминаването му с помощта на малки търговски телескопи. EarthSky.org предоставя повече подробности за очакваната траектория на космическата скала, като според изданието тя би трябвало да се вижда на фона на звездите, докато преминава покрай нашата планета, поради огромния си размер и близост.

Очаква се това да бъде най-близкото доближаване на астероид до нашата планета за повече от 200 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Една страница от комикса за Спайдърмен от 1984 г. беше продадена за рекордна цена

Самоличността на купувача не е разкрита

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едностранично произведение на изкуството от комикса Spider-Man беше продадено за 3,36 милиона долара на търг в Далас, Тексас.

25-ата страница от изданието на комикса Spider-Man от 1984 г. беше продадена за 3,36 милиона долара на търга в аукционната зала „Heritage“.

На търга, открит за 330 000 долара, цената, дадена на страницата на комикса, надхвърли 3 милиона долара още в първия ден и намери собственика си.

В същия ден беше посочено, че един от старите броеве на комикса за Супермен е продаден за 3,18 милиона долара.

Въпреки че самоличността на купувача и на двата комикса не е разкрита, предишният рекорд за вътрешна страница на комикс в САЩ беше изданието от 1974 г. на „Невероятният Хълк“, което беше продадено за 657 250 долара.

Рядко копие на Incredible Hulk 1, публикувано за първи път през 1962 г., беше продадено от частен колекционер за 490 000 долара.

Comic Connect, аукционният сайт, който направи продажбата, заяви, че това е най-скъпото копие на първата история за Хълк, продавана някога.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Осиротяло тюленче, освободено в Англия в дивата природа, е забелязано на брега на Франция

Фотографът Жан-Люк Бурген го забелязал в пристанището на Булон-сюр-Мер

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Малкото, което беше отделено от майка си и за което се грижиха в Центъра за дивата природа в продължение на месеци, се появи няколко месеца след като беше пуснато на френския бряг – на 400 километра.

Мъжкото тюленче, което беше намерен без майка си на брега на Англия, когато беше много малък, беше взето под закрила и пуснато в дивата природа няколко месеца по-късно, беше снимано да си почива на брега на Франция, на стотици километри разстояние.

Осиротялото тюленче, наречено Салса, е обгрижвано в продължение на четири месеца в Центъра за диви животни East Winch на Кралската агенция за защита на животните (RSPCA) в Норфолк и е пуснато в морето през октомври, след като е решено, че е готово само да се грижи за себе си.

Фотографът Жан-Люк Бурген го забелязал в пристанището на Булон-сюр-Мер.

Той проучил номера на етикета на печата и открил къде е бил оставен. Тогава се обадил в Центъра за дивата природа в Англия, за да съобщи, че тюленчето изглежда здрава и е добре.

Разбира се, че Салса е изминал 402 километра, след като е бил пусната в природата.

Салса е тежал само 12 кг, когато е намерен разделен от майка си на плажа Heacham South в Източна Англия миналия юни.

За него се погрижили в Центъра за диви животни East Winch в продължение на четири месеца и се очакваше да расте и да стане достатъчно силел, за да оцелее сам в дивата природа, според изявлението на Агенцията за защита на животните.

Той е тежал39,5 кг, когато е пуснат в дивата природа в The Wash Bay, близо до Норфолк, през октомври.

„Бяхме щастливи да чуем, че изглежда толкова добре, че е стигнал чак до Франция и се е насладил на освобождението там“, каза Евангелос Ахилиус от Центъра за диви животни на RSPCA.

Той го описва като „много палаво“, „което изпразва водата в басейна, в който плува няколко пъти на ден“.

„Опитахме се да му вържем тежести, за да не може да се изкочи от басейна, но Салса обикновено успяваше да преодолее препятствията ни, докато не беше отведен до морето“ той добави.

Разстоянието между залива The Wash близо до Норфолк на източния бряг на Англия, където Salsa е пуснат в дивата природа, и Boulogne-sur-Mer във Франция, където е видян за последно, е 402 километра.

Снимайки Салса в типичната поза „банан“, френският фотограф Jan-Luc Bourgain също е член на мрежа, която наблюдава морски животни и ги предупреждава, когато са в беда.

„Свързах се с него, за да науча малко повече за този тюлен. Беше страхотно да позволим на хората, които са го гледали преди, да видят, че се справя много добре“, каза фотографът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА