Открийте ни и в

Коронавирусът

Белият дом купил машини за над $400 млн. за дезинфекция на предпазни маски. Те се разпадат

публикувано

на

сн.

Групата за действие във връзка с коронавируса в Белия дом е закупила дезинфекциращи машини, за да позволи предпазните маски да бъдат използвани до 20 пъти. Цената за 60 машини била $60 милиона.

Но само за няколко дни потенциалните разходи за данъкоплатците нарастнаха до 413 милиона долара, според бележките от среща на групата за коронавируса, получена от NBC News. На 1 май Пентагонът наложи таван от 600 милиона долара като оправдание за възлагане на сделката без открита процедура за наддаване или действителен договор. Още по-лошото е, че учените и медицинските сестри твърдят, че рециклираните маски, третирани от тези машини, започват да се разграждат след две или три обработки, а не 20, а компанията твърди, че собствените й скорошни полеви тестове са потвърдили целостта на маските само за четири цикъла на употреба.

Медицински сестри на няколко места в цялата страна казват, че се страхуват да не бъдат изложени на по-голям риск от придобиване на COVID-19, докато използват маски N95, за които казват, че често не пасват правилно само след няколко изпирания през почистваща система, използваща пара от водороден пероксид, за да ги дезинфекцира.

Сестрите, които се изказаха при условие за анонимност от страх от възмездие от своите работодатели или от правителството, заявиха, че вярват, че машините, които са направени от Мемориалния институт в Бател и са били популяризирани от президента Доналд Тръмп, са взети за употреба до придобиване и производство на повече защитни средства.

„Това е детска приказка“, казва медицинска сестра в Кънектикът, която работи в болница, където маски се пускат чрез системата за обеззаразяване на Бател. „Това се прави, защото нямаме политики, които да правят това, което трябва да се направи, и хората ще пострадат заради това.“

Battelle остава зад проучването на технологията си от 2016 г., използващо манекени, а не хора, за да определи дали маските са загубили плътното прилягане върху лицето и дали са били просмукани от частици след 20 употреби. Но компанията също така заяви, че е проверила чистотата на маските за четири употреби при полеви изпитвания в многопрофилна болница в Масачузетс. Това поставя здравните работници в положението да бъдат първите живи експериментални субекти.

Стремежът към цялостния подход за намиране на медицински решения и оборудване, за да се забави разпространението на вируса губи време, пари и възможности, според критиците в администрацията, които говориха пред NBC News при условие за анонимност, защото се страхуват да не загубят работата си.

Но някои депутати, бивши държавни служители и шепа настоящи служители на администрацията са говорили публично по начини, които отекват и засилват тези проблеми.

„Това е просто възмутително“, каза Чак Хейгъл, бивш републикански сенатор от Небраска, който беше служебен министър на отбраната при президента Барак Обама, каза в телефонно интервю за NBC News. „През последните няколко седмици какво прави тази администрация, как са го направили с договори и всичко, няма прозрачност, няма отчетност.“

Машините за дезинфекция на Бател бяха купени от работна група, предназначена да изпълни исканията на Тръмп, въпреки резервите относно безопасността и разходите.

От техническа гледна точка, Отбранителната логистична агенция, част от Пентагона, работеща със специалната група, даде на Бател „договорно писмо“, което позволява да се финализират подробностите за сделка след започване на работата. Когато служителите на DLA представиха законово изискано обяснение, обясняващо параметрите на сделката по-рано този месец, те написаха, че „максималната стойност“ сега е 600 милиона долара.

Компанията твърди, че може да не достигнала тавана. „Battelle ще коригира персонала си съответно и ще таксува правителството само за действително направените разходи“, заяви говорителят на компанията Кати Делани. „Ако разходите по договора са по-малки от цената на тавана, правителството няма да харчи до тавана.“

„Към днешна дата стойността на договора остава на стойност 413 милиона долара“, каза говорителят на DLA Патрик Макин в имейл. „Максималната стойност на договора е 600 милиона долара в случай, че трябва да направим някакви корекции в поддръжката, предоставена от Battelle през периода на изпълнение.“

На 6 май Тръмп влезе в противоречие с група медицински сестри в Белия дом, че съобщенията за недостига на лично предпазни средства са „фалшиви новини“, а на 14 май той заяви, че прекратява програма за въздушен транспорт, която доставя оборудване в САЩ от чужбина, „защото ние сме много запасени“. Но това е в противоречие с опита на много работници на първа линия. Все още има недостиг на предпазни средства, което означава, че здравните работници имат малък избор, освен да използват маски, дезинфекцирани от машините на Battelle, въпреки че „те наистина вярват, че N95 трябва да се използват веднъж и това е всичко“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Уолмарт не предпазва клиентите и персонала от заразяване с коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Главните  прокурори на 12 щата, плюс този на Ди Си, са изпратили писмо до изпълнителния директор на Уолмарт, в което го предупреждават, че компанията не е взела адекватни мерки за предпазване на работниците и пазаруващите от заразяване с коронавирус.

Те цитират оплаквания от работници, които казват, че не са били уведомявани за потенциалния контакт на колегите им със заразени с вируса или са усетили натиск да работят „дори и да са болни или да имат леки симптоми“.

„Нашите офиси продължават да получават оплаквания за претъпкани магазини и за общия неуспех на Уолмарт да приложи мерки, за да гарантира, че клиентите и служителите стоят на разстояние от 2 метра (6 фута) един от друг и че се следи за спазването на такива мерки“, пише в писмото на прокурорите.

Те също така заявяват, че са получавали съобщения, че компанията не е успял да дезинфекзира достатъчно добре своите магазини, „дори след като е научилa за потвърдени случаи на COVID-19 сред работниците“. В Уолчестър, Масачузетс например имаше 80 работници, които бяха болни.

Групата поиска  Уолмарт да поеме ангажимент за налагане на задължително социално дистанциране в обектите и за предприемане на конкретни стъпки в случай на потвърден или вероятен случай на COVID-19. Писмото беше изпратено от главния прокурор на Илинойс Куаме Раул.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

В Джорджия за демонстрантите: Ще разположат будки за тестване за COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Протестиращи в Атланта, Джорджия; сн.: БТА

След повече от седмица масови протести в Джорджия, отделът за обществено здраве обяви планове за инсталиране на специални будки за демонстрантите, в  които те ще могат да се изследват за COVID-19.

Д-р Кейтлин Тоуми, завеждащ отдела по обществено здраве, каза, че нейната агенция работи с администрацията на кмета на Атланта Кейша Ланс Ботсъмс и други държавни агенции. От първостепенна важност ще бъфде да се тестват  членовете на националната гвардия на щата, които може би са били изложени на заразата, както и полицията.

„Искаме да гарантираме, че пандемията не се разпространява поради протестите“, каза Тоуми.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп насърчи всички присъстващи на демонстрациите да бъдат тествани незабавно. Тоуми, заяви, че будките за тествване за COVID-19 могат да бъдат инсталирани още следващата седмица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ново огнище на коронавирус в България. Затвориха общината и пазара в Сърница

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В Сърница регистрираха 8 положителни проби за коронавирус, а властите обявиха това като огнище на COVID-19. Две от заразените са служителки в общинската администрация. Те са без симптоми и са поставени под карантина.

До второ нареждане остават затворени детските градини, сградата на общината, читалището, библиотеките, пенсионерският клуб и петъчният пазар.

По-рано през деня се проведе видеоконферентна среща между кмета на Сърница, областния управител на област Пазарджик, директора на РЗИ Пазарджик, местните лекари и имамите.

Предприети са всички мерки за предотвратяване разпространението на вируса в общината. Ситуацията се следи непрекъснато чрез извършване на мониторинг на всеки час от общинска администрация.

От утре ще е възможно и извършването на PCR тестове и в града по желание на гражданите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada