Открийте ни и в

САЩ

Белият дом отказа да спре достъпа до документи от управлението на Тръмп, поискани от комисията за 6 януари

Изисканите от комисията документи обхващат почти всичко, свързано с активността на Тръмп около 6 януари

публикувано

на

Белият дом е информирал Националния архив, че не утвърждава изпълнителната привилегия (право на изпълнителната власт в определени случаи да не дава достъп до своя документация) за първата партида документи, свързани с насилието на 6 януари в Капитолия на САЩ, поискана от специалната комисия за разследване на събитията от онзи дата.

Това решение отваря пътя пред Националния архив да споделя документи с комисията, създадена от Камарата на представителите на САЩ, но това няма да става автоматично при поискване.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери в Белия дом в петък следобед, че президентът Джо Байдън е отказал да подкрепи привилегии за документи, свързани с администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и търсени от специалната комисия за 6 януари.

Комисията за бунтовете на 6 януари издаде още 11 призовки

Тя уточни, че „президентът е решил, че отстояването на изпълнителна привилегия не е оправдано за първия набор от документи от Белия дом на Тръмп, които ни бяха предоставени от Националния архив“.

Както казахме по -рано, това ще бъде непрекъснат процес и това е само първият набор от документи. И ние ще оценяваме въпросите за привилегиите за всеки отделен случай, но президентът също така беше ясен, че смята, че е от изключителна важност както за Конгреса, така и за американския народ да имат пълно разбиране за събитията от този ден, за да не им се случи същото отново“ – заяви говорителката.

Изисканите от комисията документи обхващат почти всичко, свързано с активността на Тръмп около 6 януари: от съобщения в Twitter, списъци на телефони и посетители, до видеоклипове и снимки на събития, в които е участвал.

Те включват също документи и съобщения, свързани с движението и сигурността на тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, и като цяло всички други документи, отнасящи се до митинга и последвалият бунт на Капитолия.

Шварценегер: Когато хората биват лъгани за изборите, се случват неща като 6 януари

В писмо до Дейвид Фериеро, главен архивар на САЩ, съветникът на Белия дом Дана Реймъс пише, че решението да не се утвърди изпълнителната привилегия се отнася за първоначалния транш от документи, които са били предоставени на Белия дом и адвокатите на Тръмп през септември.

Реймъс посочи, че има и други документи, които Националният архив е предоставил на Белия дом за преглед и все още не е взето решение за позоваване на изпълнителна привилегия по тези документи.

Бившият президент Тръмп, който иска да опази данните от своето време посредством позоваване на изпълнителна привилегия, все още има опцията да го направи, като съди съответните агенции. За това ще трябва да събере голяма юридическа “огнева мощ”, защото едно такова дело ще е скъпо и сложно.

Ако той подаде иск, като минимум ще забави предоставянето на документи на комисията, но за този ход на бившия президент му остава ограничено време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА