Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Белият дом подкрепи Конгреса за премахване на квотите по държави за зелена карта

Ако бъде приет този закон, ограниченията за всяка страна ще бъдат постепенно премахвани в течение на девет години

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на президента Джо Байдън подкрепи Конгреса за приемане на законодателство, което ще премахне квотата за зелени карти по държави. Тази стъпка ще позволи на американските работодатели да се съсредоточат върху наемането на хора въз основа на ползата от тях, а не на тяхното месторождение.

Тази седмица Камарата на представителите трябва да гласува Закона за равния достъп до зелени карти за легална заетост (EAGLE). Той би премахнал ограничението за отделните държави на базираните на работа зелени карти – политика, която засяга непропорционално индийските имигранти в момента.

Ако бъде приет този закон, ограниченията за всяка страна ще бъдат постепенно премахвани в течение на девет години, за да се гарантира, че отговарящите на условията имигранти от по-слабо населените страни няма да бъдат засегнати, заради прилагането му.

Основателят на криптоборсата FTX арестуван на Бахамите

„Администрацията подкрепя усилията за подобряване на нашата система за имигрантски визи и облекчаване на тежките последици от натрупването им“, заявиха от Белия дом. „Администрацията подкрепя приемането от Камарата на представителите на Закона за равен достъп до зелени карти за легална заетост (EAGLE) и целта му е да позволи на работодателите в САЩ да се съсредоточат върху наемането на имигранти въз основа на техните качества, а не на тяхното родно място, като се премахне ограничението „по държава“ за имигрантски визи, базирани на работа (зелени карти)“, се казва в изявлението.

По време на преходния деветгодишен период специални визи ще бъдат предвидени за медицински сестри и физиотерапевти за справяне със спешните нужди в здравния сектор, както и за членовете на семействата на работещите имигранти, които в момента не са в Съединените щати, съобщиха от Белият дом.

„Това законодателство би променило живота на стотици хиляди имигранти, които в момента са в правна безизходица, докато чакат зелени карти“, каза Нийл Макиджа, изпълнителен директор на Indian American Impact. “Ограничението в броя зелени карти, отпускани за всяка страна е остатък от дискриминационна система, която изключваше изцяло азиатските имигранти в миналото”, каза той.

„Ограниченията бяха въведени преди десетилетия и не отразяват ценностите на нашата страна. Време е Конгресът да действа и да осигури честно и справедливо отношение към толкова много имигранти, които наричат ​​тази страна свой дом“, каза Макиджа.

Законопроектът, наред с други промени, включва и важни разпоредби, които позволяват на лица, които са собственици на натрупаните необработени визи за имигранти през последните две години, да подадат молбите си за зелена карта, съобщи Белият дом.

Руски войници в Украйна проплакаха: Голи сме, без храна, без лекарства

Въпреки че молбите им не могат да бъдат одобрени, преди да е налична виза, това би позволило на имигрантите, базирани на работа, да прехвърлят временните си визи и ще им предостави допълнителна гъвкавост при смяна на работодател или започване на бизнес, се казва в съобщението.

Важно е, че законопроектът също така ще запази семействата заедно, като гарантира, че децата на имигранти, работещи по трудово правоотношение, няма да излязат от статут на зависими или да загубят правото си на зелена карта, отбелязва Белият дом.

Администрацията на Байдън посочи още, че поколения наред имигрантите са допринасяли за ключови сектори на икономиката на САЩ и са укрепвали най-ценното конкурентно предимство на Америка – духът на иновациите и предприемачеството.

„Имигрантите поддържат икономиката ни да расте, общностите ни да процъфтяват и страната ни да върви напред“, се казва в него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено