Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Белият дом удължи забраната за издаване на работни визи, J-1 и зелени карти

Президентът Тръмп издаде забраната през април и през юни в името на защитата на американските работници от чуждестранна конкуренция, точно когато много бизнеси спряха работа заради пандемията от коронавирус

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Белият дом удължи мораториума за издаване на работни визи и зелени карти за имигрантите, идващи в САЩ до края на март. Това е поредното решение за имиграционна политика, за да се пребори входящата администрация на Байдън.

Президентът Тръмп издаде забраната през април и през юни в името на защитата на американските работници от чуждестранна конкуренция, точно когато много бизнеси спряха работа заради пандемията от коронавирус.

Мораториумът, който трябваше да изтече в четвъртък, се отнася за имигранти, идващи в САЩ с виза H-1B и няколко други визи, основани на заетостта, заедно с хората, идващи със зелени карти, за да работят или да се съберат със семейството си.

Забраната на работните визи беше критикувана от Силициевата долина и други, които заявиха, че зависят от тях, за да привлекат служители в индустрии, вариращи от технологии и консултации до озеленяване и сезонни курорти.

През октомври Търговската камара на САЩ, която представлява широк кръг от тези индустрии, спечели частична заповед срещу мораториума в съда, като позволи на компаниите членки да възобновят приемането на чуждестранни служители.

Преходният екип на новоизбрания президент Джо Байдън отказа да отговори на въпроси как ще се справи със забраната. От една страна, Байдън заяви, че ще отмени някои ограничения за имиграция, включително една, обхващаща имигранти от няколко мюсюлмански и африкански държави. Но той също така акцентира върху контрола върху пандемията от COVID-19 и неговият екип изрази нежелание бързо да прекрати други политики на Тръмп от страх, че това може да не е безопасно.

Например съветниците на Байдън заявиха миналата седмица, че ще отворят бавно южната граница за блокираните в Мексико лица, търсещи убежище. През март правителството затвори южната граница за несъществени пътувания и въведе политика за изгонване на мигранти, преминаващи незаконно границата, или с молба за убежище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Кога социалните могат да ни вземат детето в чужбина? (ВИДЕО)

В последните години има все повече наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на правосъдието стартира информационна кампания „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина.

Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина?

Какви могат да бъдат мерките за закрила?

Кога дете е под риск?

„Никой не знае къде са“: За родителите на 545 деца, разделени от Тръмп

От къде се информираме какви са правилата в държавата, която сме избрали?

Кой може да помогне?

Кои действия и поведение могат да бъдат оценени като риск от социалните служби?

На тези въпроси отгворавят от Правосъдното министерство.

Българите в чужбина изпратили с десетки милиони по-малко заради пандемията

Кампанията цели информираност на родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те обичайно местопребивават.

Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там.

Партньори в кампанията на Министерството на правосъдието са Министерството на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани, и упражняването на родителските права.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън спря депортациите на нелегални имигранти за 100 дни

Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на Байдън нареди спиране на депортациите на нелегални имигранти за 100 дни. Заповедта влиза в сила най-късно в петък, тъй като президентът иска да преразгледа политиките, които се прилагат към нелегалните имигранти.

Изпълняващият длъжността на министър на вътрешната сигурност Дейвид Пекоске е започнал вече анализ и одит на мерките и разпорежданията, издадени по-рано от Доналд Тръмп.

„За сто дни спираме прилагането на тези разпоредби. Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске. Това се отнася и за хората, които са в процедура на депортиране.

В първия си ден Байдън поставя акцент върху COVID-кризата

Нормативният акт цели да проправи път към американското гражданство на хората, които сега са без документи, да се справи с причините, в които се корени миграцията, да ускори обединяването на семействата на мигранти, след като деца бяха разделени от родителите си на  граница на САЩ с Мексико.

Байдън планира да подпише и меморандум, който опълномощава ведомството и американския главен прокурор да запазят програмата за защита от депортация  на мигранти, пристигнали като деца в САЩ.

На 29 януари Байдън планира да подпише още документи, в това число и такива в областта на имиграцията и политиката за убежище. Тогава Байдън ще вдигне и пречките пред законната имиграцията, въведени от Тръмп. Той ще сложи и край на програма на Тръмп, която остави десетки хиляди кандидати за убежище да чакат в Мексико, докато американски съдилища се произнесат по техните случаи. В много случаи тези хора живеят при тежки условия в палаткови лагери по границата.

Трюдо ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се чуе с Байдън

Новоизбраният президент вече подписа 17 указа и прокламации веднага след встъпването си в длъжност, като отмени ключови политики на своя предшественик Доналд Тръмп.

В първия си ден като президент Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата и за задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи.

При подписването на няколко указа пред репортери в Овалния кабинет той заяви, че „няма време за губене“.

Мярката за маските ще е в сила за поне 100 дни. Според Байдън носенето на маски не е партиен въпрос, а патриотичен акт, който може да спаси безчет човешки животи.

Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“. Вероятно това ще бъде тема и на разговора му с канадския премиер Джъстин Трюдо, първия чужд лидер, с когото той има намерение да разговаря.

Байдън също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. В списъка на тези страни влизаха Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан. Мексико приветства решението за стената по границата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Проф. Митков: Имиграционната реформа може да е добра за българите, които планират да емигрират в САЩ (ВИДЕО)

„Бих казал, че това ще се види като ход, не който ще обедини нацията, а ще доведе до още по-голяма поляризация.“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

 

Има реален шанс амбициозната имиграционна реформа на Джо Байдън да бъде приета, но тя ще раздели още повече обществото. Такова мнение изрази пред BG VOICE проф. Златин Митков от Университета в Централна Флорида.

„В САЩ от доста време се говори да се привлекат повече хора, за да се премине психологическата граница от 400 милиона души население, така че да може да се противопостави на държави като Китай, а и на ЕС. Но тази имиграционна реформа е директна конфронтация с политиката на републиканците“.

По думите му основно нелегалните имигранти са с латински произход и промените, предлагани от Байдън ще радикализират традиционната републиканска Америка и някои региони като Тексас.

„Бих казал, че това ще се види като ход, не който ще обедини нацията, а ще доведе до още по-голяма поляризация.“

Проф. Митков каза, че имиграционната реформа може да бъде добра за българите, които планират тепърва да имигрират в САЩ или към момента нямат легален статут на пребиваване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
След Брекзит: какво следва за българите?

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да...

Затвори