Открийте ни и в

Авто-мото

Бензинът в САЩ може да падне под $3 за галон до Коледа

Анализаторите очакват тази седмица спадането на цената да продължи

публикувано

на

Цената на дизела в САЩ спада

Цените на петрола паднаха до най-ниското си ниво за година в понеделник, тъй като инвеститорите очакват отлив в търсенето от Китай, където анти-COVID протестите предизвикаха смущения в производството и веригите за доставки. Това вече се усеща и от потребителите в САЩ, където цената на бензина дава отчетлива тенденция към спадане.

Протестите в Китай от уикенда, дошли в момент, когато азиатската страна се опитва да удържи огнищата на коронавирус, изглежда ще нагнетят още напрежение в  производствената активност е ще намалят търсенето на енергия в последните месеци на годината.

Пазарите освен това следят и преговорите на ЕС със страните от G7 за таван на цената на купувания от Русия суров петрол – вероятно някъде между 65 и 70 долара за барел – който се очаква да влезе в сила на 5 декември. Таван от 70 долара вероятно ще запази притока на петрола в сегашната интензивност, но и ще намали приходите на Москва за войната й в Украйна.

Стрелецът от Бъфало се призна за виновен в убийство и тероризъм

Датата на влизане в сила на тавана се пада ден след срещата на лидерите на страните от ОПЕК и нечленувани в организацията водещи производители като Русия. Тя ще се проведе във Виена и е първата, откакто картелът се споразумя да намали производството с около 2 млн. барела дневно, считано от началните дни на ноември.

Спад в цената на бензина в САЩ

Средната цена на бензина в САЩ в понеделник бе изчислена на 3,456 долара за галон, по данни на мониторинговия клуб AAA.  Това ценово ниво все още е 4,5% по-високо от нивото по същото време миналата година, во е с цели 30,5% под рекордните цени от лятото.

НАТО: Не можем да позволим на Путин да спечели

“Въпреки че милиони американци пътуваха за Деня на благодарността, цените на бензина от бяг до бряг продължиха да спадат миналата седмица и бе поставен нов рекорд за дневно спадане на средната цена в национален мащаб. В 47 от 50 щати наблюдавахме спад и в цената на дизела” – заяви Патрик де Хаан, ръководител на отдела за петролни анализи в платформата GasBuddy.

По думите му всички метрични данни изглеждат добре и очакванията на анализаторите са спадането да продължи и през тази седмица, като в много райони ще достигне най-ниските нива от началото на руската агресия в Украйна.

“Напълно възможно е средната национална цена да падне под 3 долара да Коледа, което ще е добър подарък за водачите след зашеметяващата година по бензиностанциите” – прогнозира експертът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено