Открийте ни и в

Здраве

Бензинът и въглищата убиват всеки пети човек на планетата

Китай и Индия са държавите, които са отговорни за половината от тези числа

публикувано

на

Замърсяването, причинено от изкопаемите източници на енергия, е причинило над 8 милиона случая на преждевременна смърт през 2018 година.

Това прави една пета от възрастните хора, починали по света. Китай и Индия са държавите, които са отговорни за половината от тези числа. Друг един милион смъртни случая се поделят между Бангладеш, Индонезия, Япония и САЩ. Тези данни са били получени от проучване, публикувано в сп.”Инвайрънмънт рисърч”

Отровният коктейл, генериран от фините частици при изгарянето на бензина, на газа и най-вече на въглищата, е отговорен за една четвърт от смъртните случаи в половин дузина държави, всички разположени в Азия.

Пандемията от коронавируса увеличава замърсяването в световния океан

“Често споменаваме за опасността от изгарянето на изкопаемите горива в контекста на емисиите с СО2 и климатичните промени, но неглижираме потенциалното им отражение върху човешкото здраве”, изтъква един от авторите на проучването Джоел Шуорц от Харвардския университет.

Според предишно проучване замърсяването на въздуха съкращава средно с две години продължителността на човешкия живот. В Азия намалените години са над 4, като например в Китай.

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца.

В новото проучване се увеличават двойно предишни преценки за броя на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването, свързано с изкопаемите източници на енергия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА