Открийте ни и в

България

Библиотекарите искат 25% увеличение на субсидиите

Без увеличението библиотеките могат да бъдат принудени да затворят врати, заради увеличените режийни разходи

публикувано

на

Библиотекарите искат 25% увеличение на субсидиите

За увеличение на субсидиите за всички браншове в културата с 25 процента настояват специалистите в библиотеките и читалищата. Това се казва в протестна декларация на Независимата синдикална федерация „Култура“ (НСФ „Култура“) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Без увеличението библиотеките могат да бъдат принудени да затворят врати, заради увеличените режийни разходи, предупреждават авторите на документа. По думите им не е финансово обезпечено подписано допълнително споразумение към браншовия колективен трудов договор за националната и регионалните библиотеки, който урежда въпроса за минималните основни заплати за отделните длъжности.

Такъв действащ колективен контракт за читалищата няма. „Стандартът за субсидирана бройка е крайно недостатъчен“, пишат от НСФ „Култура“. Управителният съвет (УС) на федерацията призовава членовете си към символичен протест и предупреждава, че в бъдеще той може да се превърне в ефективен такъв на цялата културна гилдия.

„Помнейки обещанието на новото ръководство на Министерството на културата, че си поставя за цел „достъп на всички български граждани до култура“, УС призовава Народното събрание да осигури договореното 25 на сто увеличение за всички браншове в културата“, се казва още в текста.

Преди ден намерението си да излязат на протест обявиха и синдикалните организации на регионалните библиотеки към национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

Служителите на Столична библиотека ще протестират в петък пред сградата на библиотеката от 14:00 до 15:00 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА