Открийте ни и в

САЩ

Бившият адвокат на Тръмп на разпит за сметките му в Deutsche Bank

Банката е финасирала проекти на Trump Organization за около 340 млн. долара

bgvoice

публикувано

на

Бившият личен адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е бил разпитван с часове от прокурори в Ню Йорк относно сметки на отиващия си президент в Deutsche Bank. Банката е един от най-големите кредитори на Тръмп.

Според различни източници, тя е финансирала проекти на Trump Organization за около 340 млн. долара. Компанията в момента се управлява от двамата синове на Тръмп.

Разпитът на Коен се случва на фона на продължително разследване за търговските сделки на Тръмп.

Студени досиета: Какви дела очакват гражданина Тръмп, след като падне от власт

Разследването най-вероятно ще придобие съвсем друга форма, след като Тръмп напусне поста си като президент на САЩ. Освен, че загуби имунитета си, той ще изгуби и инструментите си за натиск върху разследващите.

Прокурора от Ню Йорк Летиция Джеймс проверява и дали Тръмп не е излъгал за стойността на активите си, за да получи по-големи заеми или данъчни облекчения.

Коен е бил разпитван и по тези твърдения.

Майкъл Коен: Тръмп e расист и лидер на култ

По-рано той беше обяснил пред Конгреса, че Тръмп често е надувал стойността на активите си, когато е имал срещи с кредитори или потенциални бизнес партньори, за да получи повече средства. Не е ясно, дали бившият адвокат на отиващия си президент е повторил това и пред разследващите.

Тръмп от своя страна пък многократно е наричал делото срещи него „лов на вещици“ и смята, че зад това стоят демократите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

„The Talk“ – неудобният разговор за расизма в САЩ

Кои в Америка са „по-различните“ и дискриминирани ли са те?

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия
Всяка една администрация в САЩ твърди, че е изкоренила расизма. Улицата обаче не смята така. Сн.: АП/БТА

САЩ твърдят, че са се справили с расизма. Поне така смятат тези, от които зависи това. Така ли е обаче? Неудобният разговор, познат като „The Talk“, все още се води – от родители към деца. Деца, на които им предстои да се изправят пред расизма – те са основно чернокожи, латиноси, а понякога и хора, които не се вписват в общоприетия образ на „типичния“ американец

Президентът Байдън се закани, че ще изкорени расизма още от първите си дни като президент. Резултатите за момента обаче все още не са видими, а са единствено подплатени с три подписани указа, които трябва да ограничат расизма.

Подготовка от ранно детство

„Не бива да влизате в конфликт с полицаите. А ако нещо се случи и ви наредят да стоите с вдигнати ръце, дръжте се спокойно и любезно. Иначе ви грозят насилие и дори смърт.“ Такива родителски съвети съпътстват израстването на чернокожите деца в САЩ, пише DW.com.

Там започват да ги подготвят за сблъсъка с расизма в обществото от най-ранно детство. За тези „уроци“ по поведение в САЩ си имат и специално понятие – „The Talk“ – т.е. разговорът.

„На чернокожите хора в тази страна им се обяснява, че трябва да са поне два или три пъти по-добри от останалите, ако искат да постигнат нещо в живота си. Нас винаги ни държат под око“, споделя Арик Луис, 30-годишен телевизионен и видеомонтажист, който живее в Лонг Бийч, Калифорния.

Протестите срещу расовата дискриминация и убийствата на чернокожи в САЩ се възобновяват след всяко едно убийство от полицай. Сн.: Pixabay.com

Той добре си спомня как родителите му отрано започнали да му говорят за расизма. Те му обяснили, че чернокожите хора в Америка

нямат същите шансове като белите

„Винаги живеем със съзнанието, че гледат на нас като на „по-различни“. Това е бреме, което се научаваме да носим цял живот“, казва Арик.

Официалните статистики сочат, че чернокожите са мнозинство сред хората, починали в резултат на полицейско насилие. Затова и „разговорът“ се е превърнал във всекидневие за тях.

По съвсем различен начин стоят нещата сред бялото население.

„Обикновено белите не говорят с децата си за расизъм“, казва Джелани Мемори от Портланд, „докато за черните родители това е от съществено значение, тъй като децата им неизбежно ще се сблъскат с него в някакъв момент. Затова чернокожите деца твърде бързо осъзнават своя статус в обществото.“

Подготовка за живота с расизъм

Мемори, който е баща на пет деца, дори е написал книга по темата: „Детска книга за расизма“. Изданието е подходящо за деца над 5-годишна възраст. Авторът съветва и родителите: „Бъдете честни и наричайте нещата с истинските им имена, създайте контекст за децата. Те бързо ще зададат правилните въпроси“.

Арик Луис също има дете – тригодишна дъщеря. Той вече разговаря с нея за несправедливостта и казва, че навярно скоро ще отвори дума за расизма и полицията. „За съжаление тези разговори ще й откраднат част от детството. Но съм длъжен да я подготвя за света и за онова, което очаква хора като нас“, казва той с горчивина.

Афроамериканците от години се оплакват, че са третирани несправедливо от страна на правоприлагащите органи. Те твърдят включително и това, че полицията подхожда към тях с расово обусловено профилиране – така се нарича практиката да спираш на улицата някого за проверка на основание на

цвета на кожата му, етноса му

религията или пола.

Чернокожите представляват около 13% от населението на САЩ, но те са около 60% от всичките лишени от свобода в страната. Сред убийствата, извършени от полицията, също има повече чернокожи, отколкото бели.

Анализ на Washington Post пост посочва, че чернокожите представляват 26% от хората, убити от полицията, което е двойно по-голям процент спрямо числеността на афроамериканското население в САЩ.

Роналд Дейвис, който е бивш началник отдел в Министерството на правосъдието и бивш полицай, казва, че при толкова много чернокожи, убити от правоприлагащите органи, може и да не става дума просто за съвпадение.

„Не мога да помогна, но се чудя дали тези убийства, независимо от това дали са били законни или не, всъщност не са проява на нещо друго – на предубеждение, на страх от тъмнокожите, на расизъм или на комбинация от всичко изброено“ каза той в изявление, предшествало изслушването му пред Конгреса през септември.


Символът Джим Кроу

 През 1836 г. се ражда Джим Кроу – карикатура на афроамериканец. Творбата е на бял мъж – комика Томас Дартмът Райс, който обикаля Съединените щати с почернено с вакса лице, за да забавлява американците, пише БНТ.

Джим Кроу се превръща в символ на един от най-мрачните периоди в междурасовите отношения в САЩ. През 1865 г. 4 милиона американци – роби, само защото са родени с черна кожа, вече са свалили оковите. Но само 10 години по-късно обещанието за свобода след Гражданската война е безследно изчезнало, на негово място се появява цяла система от закони, чиято цел е една – да пречи на афроамериканците да упражняват новопридобитите си права. Тази ера става известна като ерата на Джим Кроу – американската версия на апартейда.

 


Дядова клауза“ и тест за грамотност

 През 1877 г. президентът Ръдърфорд Хейс изпълнява обещанието си да спре федералната намеса в Юга, демократите там се връщат на власт и бързо въвеждат серия от закони, които разделят афроамериканци от бели в почти всеки аспект от живота.

През 1896-а Върховният съд постановява, че афроамериканците са отделени, но равни с белите, и така се отваря кутията на Пандора за серия от абсурдни регулации, които създават нов вид робство. Отделни училища, отделни заведения, навсякъде се виждат знаци с надписи „бели“ и „цветнокожи“, смесените бракове са забранени, когато се качи бял в автобус, афроамериканецът е длъжен да отстъпи с една седалка назад. За „цветнокож“ е смятан всеки, който има 1/8 афроамерикански гени, за гласуване се прилагат такси или тестове за грамотност, в някои щати дори се въвежда така наречената дядова клауза – имаш право да гласуваш само ако четири поколения от предците ти са гласували.

Така се оказва, че тестът за грамотност не важи за белите американци. Примерите за сегрегацията са много, а битката срещу нея продължава десетилетия, съпътствана с кръв, насилие и брутални отношения между човешки същества.


Сцени като преди 50-ина години

Отново половин век назад – сцените са същите – 1968-ма Мартин Лутър Кинг Джуниър е убит. В Балтимор, Вашингтон, Канзас – гневът се е трупал с години. Сегрегацията, дискриминацията на работното място, полицейската бруталност и беднотията са реалността в американските гета и те заглушават следвоенната реторика за национален консенсус и прогрес.

В 125 града избухват бунтове, Националната гвардия също се намесва. Във Вашингтон, Чикаго, Балтимор се намесват и десетки хиляди войници. Жертвите на бунтовете тогава са 39, 2600 са ранени и 21 000 арестувани.


Битка за права през XX век

Битката за права започва в началото на XX век. 50 години са нужни за първия голям пробив – през 1951-ва афроамериканецът Оливър Браун съди властите, защото дъщеря му трябва да пътува на далечно разстояние, за да посещава училище за цветнокожи, а училище за бели има само на няколко пресечки.

През 1954 г. Върховният съд обединява няколко подобни дела и слага край на сегрегацията в училищата. Следва бойкотът на автобусите в Монтгомъри, създаването на Бирмингамското движение в Алабама, през 1960 година Руби Бриджис става първото чернокожо дете, което прекрачва прага на училище за бели. Това става в Ню Орлиънс, тя е ескортирана от федерални власти, а по пътя й е освирквана от родители на други деца.

Днес Мартин Лутър Кинг е една от малкото личности в САЩ, която е почитана с национален празник. Приживе обаче той е хулен, преследван и арестуван заради дейността си. Сн.: Pixabay.com

Следва маршът към Вашингтон, където Мартин Лутър Кинг Джуниър произнася историческата си реч:

„Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в страна, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес“.

Системата Джим Кроу е отменена със закона за гражданските права от 1964 г. и закона за правото на гласуване от 1965-а.


Смъртта на Джордж Флойд

Повече от половин век по-късно – 25 май – Минеаполис – ъгълът на 38-ма улица и авеню Чикаго – полицаи пристигат по сигнал за покупка на цигари с 20-доларова фалшива банкнота от 46-годишния Джордж Флойд – охранител в ресторант. Минувачи снимат със смартфоните си – не става ясно как точно се стига до схватката между Флойд и четирима полицаи, но ясно е запечатано как той лежи на земята, затиснат с коляно на врата – 8 минути и 46 секунди, изпаднал в безсъзнание.

Джордж Флойд умира в линейка от инфаркт. Смъртта му пали искрата на протестите, а Америка отново е в гърч от симптомите на хроничното заболяване – расизма.

„Няма такова нещо като мирен протест, протестът може да не е с насилие, но не може да е мирен. Тези протести трябва да накарат хората да се замислят за прецаканата система, която са създали“, заяви един демонстрант.

„Отказваме да приемем това, няма да спрем, докато не видим промяна, протестираме мирно и ще продължим, никой тук не граби, никой не нарушава закона, ние сме демонстранти, научете се да различавате нещата“, каза протестираща жена.

„Не мога да ви опиша колко пъти е имало расистко отношение към мен. Първият път бях 7-годишен, дори не разбирах какво се случва, вторият път бях 12-годишен, после на 13 и на 14, а като 15-годишен цевта на оръжието вече беше опряно в гърдите. Но най-лошият случай е Тамир Райс – 12-годишно дете, което си играеше с пистолет-играчка и те го застреляха. Това трябва да спре, наистина трябва да спре“, добави друг мъж.

„Вярвам, че без съмнение тези протести ще донесат промяна, защото няма да спрат, докато това не се случи. Виждам море от хора. Това не са само афроамериканци, не са леви, това е Америка, която е гневна, защото беше извършена една несправедливост – белите го виждат, мексиканците го виждат, китайците го виждат, няма значение какъв си – всички виждат несправедливостта“, сподели още един американец.

Не всички демонстранти са като тези, които проговориха. Хаосът и насилието завладява улиците на Америка, опожарени сгради и автомобили, разграбени магазини, полицейски автомобили брутално се врязват в групи демонстранти, Националната гвардия излиза по улиците, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Сенатори от САЩ: Корупцията и политизираното правосъдие в България са спънка за двустранните отношения

Двамата сенатори са категорични, че стъпките, които България ще предприеме по отношение на споменатите проблеми, „ще послужат само за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Двама уважавани американски сенатори призоваха в свое съвместно изявление България да спазва правата на гражданите, свободата на медиите и върховенството на закона в навечерието на парламентарните избори.

Председателят на сенатския Комитет за международни отношения, Боб Менендез (демократ от Ню Джърси) и най-старшия член на групата на републиканците в същия комитет, Джим Риш от Айдахо, предупредиха за опасността, която корупцията и потискането на медиите представляват за все по-тесните взаимоотношения между САЩ и България

„… Бихме искали тези взаимоотношения да продължат да се развиват, особено в областта на споделената сигурност и енергийните цели, но упоритата корупция, намаляващата свобода на медиите и политизирането на правосъдието поставят сериозна предизвикателства пред двустранните отношения САЩ – България“ – казват сенаторите в документа.

Embed from Getty Images

Сенатор Боб Менендез

Менендез и Риш подчертават ниските резултати на България в класациите на „Транспарънси интернешънъл“ и „Репортери без граница“, съответно за усещане за корупция и за свобода на словото. Двамата подчертаха, че кабинетът трябва да удържа върховенството на закона не само за отделни субекти, но „за всички“, и да налага свободата на словото, така че медиите да могат необезпокоявани да пишат истината.

Embed from Getty Images

Сенатор Джим Риш

Сенаторите напомниха за 8-те месеца на протести срещу корупцията и в подкрепа на върховенството на закона и подчертаха особената важност на опазването на тези ценности преди изборите:

Никола Саркози е осъден за корупция, ще лежи в затвора

„С наближаването на парламентарните избори е задължително българското правителство да защитава тези ценности. В духа на трайните ни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да помогнат на България в справянето с корупцията и утвърждаването на върховенството на закона.“

Двамата сенатори са категорични, че стъпките, които България ще предприеме по отношение на споменатите проблеми, „ще послужат само за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Каналът на Тръмп в YouTube ще бъде възстановен, когато рискът от насилие намалее

YouTube ще се опира на полицейските доклади, за да прецени дали да допусне Тръмп отново в канала му

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Каналът на Доналд Тръмп в YouTube, който беше блокиран на 7 януари, ще може да възобнови работа, когато рискът от насилие спадне достатъчно, това заяви ръководителката на видеослужбата на Google Сюзан Войчицки близо два месеца след нахлуването на радикални привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ.

„Искам да потвърдя, че ще отменим замразяването на канала на Доналд Тръмп, когато преценим, че рискът от насилие е намалял“, каза тя в интервю за Атлантическия съвет.

След смъртоносното нападение над Капитолия бившият президент на САЩ беше баннат от големите платформи за подстрекаване на свои поддръжници към насилие. Туитър го е блокирал доживот, а Facebook замрази участието му безсрочно, но надзорният му съвет ще се произнесе за евентуално завръщане на милиардера републиканец.

Белият дом: Тръмп лъже, че се е справил с пандемията

„Предвид вчерашните предупреждения на полицията на Капитолия за потенциално нападение днес, смятам, че е достатъчно ясно, че продължава да има висок риск от насилие“, каза Войчицки. Вчера мерките за сигурност в Капитолия бяха повишени след съобщение, че въоръжена милиция иска да нападне сградата на Конгреса.

Доналд Тръмп месеци наред се опитваше да дискредитира президентските избори, като твърдеше, че ще има, а след вота, че е имало, масови измами. В неделя, в първата си реч след напускането на Белия дом, пред участниците в Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида той все така не призна изборното си поражение и намекна, че може пак да се кандидатира през 2024 г.

YouTube ще се опира на полицейските доклади, за да прецени дали да допусне Тръмп отново в канала му.

„Когато каналът му бъде отново активен, ще разгледаме съдържанието, за да видим дали то нарушава нашите правила за насилието и спазването на честността на изборите“, каза Войчицки. Съгласно правилата на платформата, канал, който получи три предупреждения за по-малко от 90 дни, се закрива окончателно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Учителките в Квебек се оплакаха от тормоз

Преподавателките обмислят да внесат колективна жалба до правителството

Затвори