Открийте ни и в

България

Областен управител бил готов да подари Паметника на съветската армия на Русия

Становището от 13 април 2021 г. е заявено по повод официална нота на посланика на Руската федерация в София от 10 март 2021 г. до Министерството на външните работи

публикувано

на

Бившият областен управител на София-град Николай Пехливанов е планирал да предостави Паметника на съветската армия и прилежащата земя на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване, пише „Дневник“.

Становището от 13 април 2021 г. е заявено по повод официална нота на посланика на Руската федерация в София от 10 март 2021 г. до Министерството на външните работи. В него се предлага монументът и прилежащия парцел да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване.

Разкритието за готвено прехвърляне на паметника и част от Княжеската градина е на Петър Славов и Мартин Димитров от „Демократична България“. По Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) те са получили писмо, изпратено от Пехливанов до външния министър Екатерина Захариева, региoналния министър Петя Аврамова, на културата Боил Банов с копие до председателя на ДАНС Георги Георгиев. От писмото става ясно, че руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника, срещу което да да му се прехвърли за безсрочно и безвъзмездно ползване монумента с прилежащия му парцел.

Предложението на Русия е подето от тогавашния областен управител Николай Пехливанов, избран от „Атака“. Той изразил становище, че „поемането на разходите за ремонта от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация“.

Пехливанов посочва, че за отстраняването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

Тийнейджърки, на 12 и 13 г., хванати да рисуват по "Съветската армия"

„Най-тъжното е, както се вижда от приложените документи, които получихме в отговор по наше запитване по ЗДОИ от 4 октомври 2021г. до район „Средец“, предишният областен управител от #жипковото управление направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот – вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства и взаимодействие с Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община“, посочва Славов.

Защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото, пита юристът Славов.

Трайчо Трайков призова: Не ходете до паметника на Съветската армия, опасно е

Миналия петък Трайчо Трайков, районен кмет на „Средец“, в чиято територия са Княжеската градина съобщи, че областната управа на София е осигурила 390 000 лева от държавния бюджет за отстраняване на повредите по паметника. Той призова гражданите да не го доближават, защото се намира в недобро конструктивно състояние.

„Не смятам, че е оправдано да се удължава животът на толкова противоречив обект, още повече с обществени средства. Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безопасно място извън Княжеската градина, където не представлява опасност за хората“, предложи той.

Монументът не е със статут на войнишки паметник и не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г. Той е построен през 1954 г. и е платен изцяло от българската държава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Осъждат България за 10 млн. лева заради мръсен въздух

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обясни, че София и Пловдив са най-големите замърсители

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лева. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители.

„Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева“, посочи Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. „Всички сме задължени да работим за здравето на хората“, каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на „Европейски пътища“. Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. „Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес“, обяви Сандов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Караджов: По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи

Министърът подчерта, че няма никакъв шанс тунелът да е с 4 платна, защото мостът няма да ги понесе

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи, не е имало някакво забавяне. Имаме писмо, с което сме поискали да бъде потвърдена офертата и макар и формално, по телефон, имаме потвърждение от фирмата-изпълнител, че проектът ще се строи.

Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Министърът подчерта, че няма никакъв шанс тунелът да е с 4 платна, защото мостът няма да ги понесе.

Караджов опроверга бившия премиер за АМ Хемус: Магистралата е невъзможно да се построи до 2024 година

„Нямам право по закон да искам корекция на цената, единственото, което могат и изпълнител, и възложител да направят, да приемат резултата от конкурса, както и обжалванията пред КЗК и пред ВАС, които са приключили в края на миналата година”, утояни Караджов.

Той заяви още, че има три проекта за пътища по програма „Транспортна свързаност”- за АМ „Струма”, в частта за Кресненското дефиле, високоскоростният път Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка.

За тази година има осигурени средства за ново строителство за трите проекта, включително и за участъци от АМ „Хемус”, за пътища Видин-Ботевград.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Още мерки срещу COVID в София

Новата заповед влиза в сила незабавно

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (с организиран транспорт) и груповите посещения на туристически обекти и лагери на територията на област София-град за лица до 18-годишна възраст. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, публикувана на 27 януари, на интернет страницата на институцията. Мерките са свързани с повишеното ниво на заболеваемост от COVID-19.

В същата заповед е допълнена заповедта, издадена на 21 януари, в която се указваше работното време на заведенията на територията на София.

В новата заповед е посочено, че се въвежда ограничено работно време от 6.00 до 22.00 ч. при спазване на подхода със зелен сертификат за игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване. В предходната заповед беше обявен вечерен час за заведенията, но не и начален.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА