Открийте ни и в

България

Бившият шеф на КЕВР: Прогнозата ми е по-скъп ток от септември

Ние ще бъдем подложени на силен натиск и ще бъдем обвинени, че сме троянският кон на Русия в ЕС, допълни Иван Иванов

публикувано

на

kevr
Сн: БТА

До 1 юли промяна за цената на тока няма да има. Това, което било обявено като мораториум за 3 месеца, било удължено на 6 месеца. Няма съмнение, че токът ще е по-скъп от септември месец обаче, заяви бившият председател на КЕВР Иван Иванов в ефира на БНТ.

По необходимост след изтичане на мораториума ще има повишение на цената на тока, газа и на топлинната енергия, предупреди той.

Цялата процедура относно доставката на природен газ в България през месец май е съпътствана от недостатъци, обясни Иванов.

В продължение на 27 дни “Булгаргаз”, който е обществен доставчик и който трябва да има готовност към дружествата, не е предприел никаква стъпка, за да резервира капацитет. На 21 април след кореспонденция между “Булгаргаз” и “Газпром” категорично заяви, че от края на месеца повече няма да има доставки по сегашните договорености. Дори тогава “Булгаргаз” не пожелали да се явят на борсата и да закупят количествата необходими газ, разкритикува Иванов.

По отношение на идеята за отпадане на акциза на електроенергия, гориво и газ, бившият шеф на КЕВР поясни, че ако се приеме това, то няма да доведе до сериозни проблеми за бюджета. По друг начин стои въпросът за акциза за горивата. Правителството акцентира върху акциза за електроенергията и природния газ, а това, което искат превозвачите, е премахване на акциза за течните горива, обясни Иванов.

Според него намаляване на акциза е задължително да бъде извършено чрез нотификация от ЕК. При липсва на такава нотификация не можем да променим акциза и със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, но друг е въпросът дали ЕК ще го приеме, уточни Иван Иванов.

Иван Иванов коментира темата за ембаргото върху руския петрол. Три страни – Унгария, Чехия и Словакия ще бъдат с отлагателен срок за прекратяване на доставките на руския петрол. На тях им се дава срок от 2 до 3 години, в който трябва да построят газопроводи от юг и север за Чехия и Германия към Хърватия и Словения. Заявеното и почти официално от председателя на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски, че България ще наложи вето, не би бил полезен ход в рамките на дългосрочните цели на България, предупреди Иван Иванов.

Ние ще бъдем подложени на силен натиск и ще бъдем обвинени, че сме троянският кон на Русия в ЕС. България трябва да покаже, че сме съпричастни с това, което се решава в Европа и че сме част от солидарността, настоя бившият шеф на енергийния регулатор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА