Открийте ни и в

България

Бизнесменът Илчовски към депутатите на ГЕРБ: „Вие сте рекетьори! (ВИДЕО)

Обиди, крясъци и заплахи: така протече вероятно последното заседание на комисията за ревизия на „Борисов 3“

bgvoice

публикувано

на

 

Бизнесмените от Стара Загора Светослав Илчовски и Иван Ангелов участват в заседанието на Комисията по ревизия. Близо 2 часа депутатите скандираха, обиждаха се и крещяха. Между виковете Илчовски успя отново да скандализира обществото, изнасяйки детайли по разкритията, които направи и преди два дни. Мая Манолова, председател на комисията, се оказа неспособна да овладее залата. Тя няколко пъти повика НСО, но до намеса на органите на реда така и не се стигна.

Илчовски заяви, че е плащал по 500-600 000 лева такси „спокойствие“ на година. „Но оцелях, повечето хора не можаха да оцелеят. Така ме бяха приготвили. Ето този господин (Иван Ангелов) искаше да ми вземе бизнеса, затова съм тук“.

Илчовски се обърна и към депутатите на ГЕРБ: „Вие сте рекетьори!“. „Изчаках малко да ви падне властта на такива като този до мен“.

Собственикът на „Градус“: Борисов ми е помагал за бизнеса

Ангелов от своя страна заяви, че още в понеделник ще подаде сигнал в прокуратурата.

Лют спор в началото

Заседанието започна с лют спор между представителите на ГЕРБ и тези на всички останали партии. Продължението на приключилото със скандал изслушване на агробизнесмена Светослав Илчовски беше втора точка в дневния ред, но в крайна сметка стана първа. Посочваният от него друг бизнесмен Иван Ангелов също е в залата.

Управляващите се обявиха остро „против“.

Сн.: БТА

Имаше коментари на висок глас по отношение на дневния ред и на процедурните правила, като всичко това погълна цял час от работата на комисията. Каназирева настояваше да се започне от друга точка – за „Автомагистрали“, с мотива, че тя единствена отговаря на предмета на работа на комисията.

Малко след началото на заседанието на комисията, нахълта голяма група от ПГ на ГЕРБ.

„Ей, аз съм кошаревски свидетел и толкова внимание…“, коментира Илчовски по този повод.

Предизборно политическо шоу

„Тази комисия вече заприличва на някакъв трибунал. Имаме да изслушаме някакъв човек, като по същата логика могат още 100 да дойдат тук и да разказват своите разкази в картинки. Разбираме, че това вече е предизборно политическо шоу, което трябва да се разиграе днес тук“, заяви Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС).

Според нея твърденията на земеделеца за преплитане на бизнес и власт нямат отношение към предмета на дейност на комисията. И допълни: „Нали осъзнавате, че за много от вас тук не един сигнал може да се внесе, не един разказ…“.

Светослав Илчовски съобщи, че "Мата Хари" е Маги Бадер, тя отрече

Сн.: БТА

Румен Гечев от „БСП за България“ на свой ред отбеляза, че твърденията съдържат данни за щети, нанесени на бюджета.

„Изнесената информация е важна извън жълтините, скандалите и личния живот на премиера – всъщност се изнесоха данни за много сериозни нарушения с участието на държавата, изнесоха се данни и че прокуратурата се използва като плашило“, коментира и съпартиецът му Явор Божанков.

От ГЕРБ възнегодуваха и че не са получили документите по сигнала на Илчовски. Манолова отговори, че става дума за вътрешнофирмени обороти и за информация, която касае функционирането на фондовата борса и затова е нужно да се обсъждат документите на закрито заседание, а не пред медиите.

Сн.: БТА

Маноил Манев от ГЕРБ призова: „Или пазим авторитета на всички хора и ако има институции тук ги унищожаваме, ако са постъпили лошо, или всичко е на масата и всички граждани в България слушат всичко“.

„Аз виждам кой е в залата – до човека, които сте решили да изслушвате, стоят собствениците на една компания, която вие унищожихте оня ден“, заяви още Манев във връзка с фирма „Градус“, която обяви, че ще съди Илчовски за неговите твърдения, че нейният собственик има огромна задкулисна власт заради връзките си с премиера.

Подарък от властта

„Определени фирми получават подарък от правителството – финансов подарък – това означава думата „грантове“, която премиерът повтаряше“, каза Илчовки. Той обясни, че определени фирми са правили кухи обороти в размер на 70 млн. лева през 2017г.

По думите му най-ясно може да си проличи кои фирми са близки до власти, когато се погледне кои са получили грантове.

Мая Манолова повика НСО

Тъй като заседанието протича предимно с крясъци, обиди и нападки, Мая Манолова повика НСО.

„Моля, НСО, да дойдат, ако не са абдикирали от задълженията си“.

Тя многократно се опита да въдтвори ред, но депутатите от ГЕРБ не й дават възможност.

Председателката на комисията Манолова заплаши няколко пъти, че ще отстрани народни представители, което беше посрещнато с недоволни възгласи от представителите на ГЕРБ.

Журналистката Илияна Беновска няколко пъти прекъсна заседанието с въпроси към Илчовски. Мая Манолова я прикани няколко пъти да не се меси и я заплаши, че ще повика НСО да я изведе.

Записът с издевателствата

Илчовски разказа кой му е показал записа, с издевателствата върху известен бизнесмен, който е в затвора.

„Премиерът ме покани във Витошка Студена на Ивановден. Бяхме около 30 човека. Батко и Братко, шефът на Горското, брат му на този човек (Иван Ангелов). Очаквах веселба. Бяха поканени известни певици – Теди Кацарова, Анелия, Веско Гъската. Най-интересно ми беше, дойде премиерът, нахрани се набързо, започнаха певиците да пеят, той вдигна ръка, че му се играят карти и от празненство, се превърна в игра на карти. На певците казваха да си пеят тихо. Аз отстрани с жени на тия хора се смеех и си викам „ни пари ми трябват, ни нищо“. Играха до 12 часа, станаха и си тръгнаха…Записът го видях преди премиерът да дойде. Боян Марков от Стара Загора ми го показа, на телефона. Всички го бяха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели.“

На въпрос от Тома Биков „какво е общото с Борисов“, Илчовски каза: „приятели са, от една губерния са“.

За златните кюлчета

Едното кюлче е дал Иван Ангелов, заяви Илчовски.

„Откъде си ги купил бе, бай Иване“, обърна се към него земевладелецът.

По думите му това са кюлчетата, които се виждат на небезизвестните снимки.

„Не съм видял кюлчетата на живо“, каза той, което беше посрещнато от ръкопляскания от ГЕРБ.

Илчовски за рекета, чумите и гриповете: Тези ни крадат безмилостно

На въпрос „как разбрахте, че дарителят на кюлчетата е господинът до вас (Иван Ангелов)“, Илчовски каза: „Той се похвали“.

Пране на пари

„Виждаме една стока, че струва 50ст., господинът (Ангелов) иска да ги купи за 40ст. Един път добре, но вече стават все по-нагли. Последните ни разговори бяха септември 2020г., казах му, че не искам повече да чувам за него и премиера. И започнаха да скалъпват разни неща – нотариални покани, че му дължа три милиона, сигнали в прокуратурата…“

Той беше репликиран от Ангелов и Илчовски му отговори: „Не си ли ми искал три милиона бе? Имам документи“.

„Най-хубавите пари се перат през земеделска земя и нашите политици са пълни с такива. Една земя, ако струва 1000 лв. я изпълняваш пред нотариус за 500 лева.“

„Нашите прокурори“

„Петя Аврамова ми звъни, представя се, даже не се и крие. „Спри да купуваш земя, ще ти викнем прокуратурата“. След 10-тина дни пак ми звъни, „спри да купуваш земя, ще те дам на нашите прокурори“.

Той отговори на въпрос на Тома Биков какво е станало след това: „Аз с терористи не преговарям. И продължих да си купувам земя“.

„Крадат ни пенсиите“

„Дойдох в тази комисия, за да ви покажа как този човек (Иван Ангелов) ни краде пенсиите. Ще покажа на прокуратурата къде да рови, много е лесно.“

„Надуваме цената на едно търговско дружество, кеото се листва на фондовата борса, с кух оборт. За два часа в прокуратурата го доказва. Надуват оборота, почват да продават акции, които нямат стойност заради кухия оборот. И вместо ние да печелим, губим пенсиите. Тук има хора, които трябва да бъдат арестувани“.

Напоителни системи

Фирма "Градус" завеждат "всички възможни дела" срещу бизнесмена Светослав Илчовски

В отговор на депутатски въпрос Илчовски разказа, че държавното дружество „Напоителни системи“ клон Мизия е спряло водата през гравитачен напоителен канал, захранващ 500 хил. декара. Шефът на дружеството казал, че е назначен от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев и и за да получава вода, трябва да плаща по 200 хил. лв. допълнително на поливка.

„Трябва да си платиш на местния депутат, а на държавата после“, каза бизнесменът. Бизнесът ми щеше да бъде много по-хубав и много по-скъп, ако не бяхте на власт“, каза Илчовски на Тома Биков.

От отговорите се разбра, че от сряда досега не е търсен от прокуратурата, обяви, че готов да се подложи на тест за наркотици и да отговаря пред детектор на лъжата. В отговор на друг въпрос каза, че не е искал охрана от Националната служба за охрана, каквато му е дадена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Патриарх Неофит е приет в болница

Той е настанен в неврологичното отделение на болница „Токуда“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският патриарх Неофит е в болница, съобщи за NOVA Ловчанският митрополит Гавраил.

Той е настанен в неврологичното отделение на болница „Токуда“.

По първоначална информация състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит e стабилно. От Светия синод още не са коментирали.

Патриарх Неофит е приет в болница

Патриархът беше приет по спешност в болница и през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Порой наводни Русе: Колите във вода, по улиците – с лодки (СНИМКИ, ВИДЕО)

Отчетени са били количества 45 л. на кв. м за час, което е близо до екстремните нива от 50 л на кв. м за час.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пороен дъжд се изля над Русе в сряда привечер и блокира движението в час пик. Възлови кръстовища в града бяха наводнени, коли останаха до половината във водата, градския транспорт бе блокиран, огромни задръствания имаше в целия град.

Особено зрелищна беше гледката по бул. „Христо Ботев“, който изглеждаше като плавателен канал, а кадри в социалните мрежи показаха и мъж с лодка, който се придвижва между закъсалите коли. Някои шофьори дори се бяха качили на покривите на превозните си средства.

Стихията продължи от 17:30 до 18:10 ч. Отчетени са количества 45 л. на кв. м за час, което е близо до екстремните нива от 50 л на кв. м за час.

„За съжаление това се получава при всеки един по-сериозен дъжд, както беше във вчерашния ден. С нетърпение очакваме ремонтите на ВиК. Канализационната мрежа е стара. Като дете си спомням, че тичах точно по такива периоди, когато имаше дъжд около същите места. Виждаме, че за 40 години не се е променило“, коментира пред bTV Димитър Наков, зам.-кмет по комунални дейности.

По думите му тръбопроводите в града работят, но диаметърът им е недостатъчен. Шахтите също се чистят постоянно, увери той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Хвърлили в тъмница Св. мчк Манасий Габровски и още същия ден го осъдили на смърт

При мъченията му Манасий Габровски казал, че се нарича Матей и е от Велико Търново

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
На 17 юни почитаме паметта на четирима мъченици, единият от които е българин

Православната църква почита на 17 юни паметта на трима братя – Мануил, Савел и Исмаил, както и на Св. мчк Манасий Габровски.

Тримата братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра, а през ІV век в Персия имало вече твърде много християни.

Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Император Юлиан в младежките си години изповядвал християнската вяра, но по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди.

Той правел някакво тържество в чест на боговете, когато при него пристигнали персийските пратеници. Те не пожелали да участват в това тържество и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница.

На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били подложени на жестоки изтезания, които изтърпели мъжествено, като призовавали името Божие. По заповед на император Юлиан били посечени с меч.

Когато ги посекли, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на Св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът.

Не след много земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат.

Над техните мощи ставали много чудеса и доста езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската вяра.

Когато персийският цар чул как безчовечно Юлиан предал на смърт неговите пратеници, отправил войска срещу него. Юлиан тръгнал срещу персийското царство, уверен в своята победа, но бил разбит и сам позорно загинал за тържество на християните.

30 години след смъртта на Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.

На 17 юни Българската православна църква чества и свети Манасий Габровски – български светец, мъченик за християнската вяра. В някои църковни календари светецът фигурира и като св. Онуфрий Габровски.

Както говори името му, той е родом от Габрово и произхожда от семейство на благочестиви и знатни родители. Баща му, Дечо, по-късно приема монашество под името Даниил в Хилендарския манастир в Атон, а синът му първоначално бил кръстен Матей.

Когато бил на 17 години, той направил някаква пакост и родителите му го наказали. Лекомислено в присъствието на турци, юношата заявил, че ще приеме исляма. За да предпазят сина си от подобна постъпка, майка му и баща му го изпратили в Троянския манастир „Успение Богородично“, където го скрили. Там бил подстриган за монах и приел името Манасий.

След известно време той се преместил в Хилендарския манастир на Атон, където бил ръкоположен за дякон. Но постъпката, която извършил в младежките години, и готовността да се отрече от Христовата вяра, за да се противопостави на родителите си, не му давали покой.

Колкото повече навлизал в монашеските тайни, толкова повече страдал. Затова решил, че трябва да изкупи греха си. Посъветвал се с хилендарските монаси и те го насърчили да си вземе свой духовен настойник, който да му помогне да изпълни някой мъченически подвиг.

Монахът заминал за Предтеченския скит, където бил приет от тамошния духовник Никифор. Той го подстригал във велика схима – най-висшата степен на монашество, при която се изискват големи ограничения и пълно отричане на света, давайки му името Онуфрий.

Младият монах бил длъжен да спазва строг пост, хапвайки по 50 г хляб на ден и приемайки по малко вода, да мълчи, да се моли и да прави множество поклони. Спазването на тежките правила на схимник продължило цели четири месеца.

Когато Никифор преценил, че Онуфрий е готов, го завел на остров Хиос. Там живял една неделя в пост и молитва. В петък – деня на Христовите страдания, облякъл турски дрехи и сложил чалма на главата си. Застанал пред съдията, демонстративно свалил чалмата и я хвърлил на земята.

Този жест бил изключително обиден за мюсюлманите, които започнали да увещават българина да се извини и да си ходи с мир. Но Онуфрий не искал и да чуе, защото бил решил именно по този начин да си отмъсти за обидата, която нанесъл на Христос в младежките си години.

Хвърлили го в тъмницата, мъчили го и още същия ден го осъдили на смърт. За да предпази Света гора и Хилендарския манастир от турците, когато го запитали за името и родината му, мъченикът отвърнал, че се нарича Матей и е от Велико Търново.

На 4 януари 1818 г. той бил обезглавен, а тялото му хвърлили в морето, за да не могат християните да запазят мощите му и да им се покланят.

Скоро след мъченическата му смърт свети Онуфрий Габровски бил канонизиран за светец и в негова чест били съставени житие и служба. В резултат на своеволното дописване на имената на светците той фигурира като двама души – свети Онуфрий и свети Манасий, и се чества на две различни дати – 17 юни и 4 януари – деня на кончината му.

Имен ден празнуват Мануил, Мануила, Мануел, Мануела, Маноел, Манол, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Великобритания не препоръчва на хората над 40г. да се ваксинират с AstraZeneca

Причината - риск от кръвни съсиреци

Затвори