Открийте ни и в

Вашите пари

Бизнесът с жилища под наем в САЩ се пропуква

Проблемите до голяма степен се дължат на хора, които са в стрес

bgvoice

публикувано

на

Бизнесът с апартаменти в САЩ се справя с пандемията от COVID-19 по-добре от повечето останали сегменти в имотния сектор. Това обаче започва да се променя, пише Wall Street Journal.

Собствениците на многофамилни жилищни сгради забавят плащания по кредити. Банките смятат по-голям брой кредити за жилища под наем за високорискови и по-малко банки са склонни да помогнат на изпитващите затруднения предприемачи с финансирането. Защитите от принудително извеждане, по-ниската събираемост на наемите и безпрецедентните спадове на офертните наеми на някои градски пазари също се отразяват негативно на собствениците на апартаменти.

Нишови сегменти в бизнеса с многофамилни жилища, които бяха популярни сред инвеститорите преди пандемията, сега са

едни от най-тежко засегнатите

Рейтингови компании понижават рейтинга на облигации, обвързани с домове за възрастни хора и студентски жилища, а някои компании за съвместно съжителство, където наемателите наемат стаи в споделени апартаменти, също изпитват затруднения. По-рано този месец операторът на пространства за съвместно съжителство Quarters закри всичките си американски операции, подавайки десет заявления за фалит.

Но традиционният бизнес с апартаменти под наем също се пропуква. По време на пандемията делът на общия дълг на апартаментите, който банките поставят в най-високорисковите си категории, е набъбнал до 16,9% спрямо 4,6% преди това, сочи докладът за декември на компанията Trepp, специализирана в данните за недвижими имоти, която е взела предвид рисковите рейтинги на десетина големи банки.

„Проблемите до голяма степен се дължат на хора, които са в стрес“, коментира Ръсел Хюс, вицепрезидент на Trepp. Собственици на имоти са поискали отсрочка на плащанията по кредитите си и това е основен фактор за повишаването от банките на оценките им за риска, който представляват, допълва той.

Някои големи собственици на апартаменти като семейство Четрит в Ню Йорк усещат натиска. Секюритизиран заем на стойност 481 млн. долара, обезпечен с 43 от имотите под наем на семейството в Средния запад и в южните и западните щати, е поставен във високорисковата категория от компанията KeyBank. Банката е посочила федералния мораториум върху принудителните извеждания от дома и „наемателите, които не плащат наеми“ като причини защо приходите от сградите не са достатъчни, за да покрият плащанията по кредита.

Предприемачите, които строят нови жилищни сгради

изглеждат още по-уязвими

в момента, тъй като трябва да запълват имоти, когато много наематели напускат големите градове, за да купуват жилища или да намират по-евтини апартаменти. Някои инвеститори виждат възможност да предоставят на изпитващите затруднение строителни компании краткосрочно, високолихвено финансиране, за да поддържат операциите си, докато приключи пандемията.

Един от тях е Harbor Group International. Инвестиционната компания, която управлява активи за 13 млрд. долара, е набрала капитал на стойност 245 млн. долара за заемен фонд, като Canada Pension Plan Investment Board е сред инвеститорите й. С поемането на дълг фондът ще може да отпусне заеми на обща стойност между 900 млн. долара и 1 млрд. долара.

Фондът на Harbor финализира заем за предприемач, който приключил строителството на проект с 200 жилища в края на 2019 г. „През март 2020 г. те започнаха да подписват наемни договори и тогава целият свят спря“, казва президентът на Harbor Ричард Литън-младши. „Сега кредитът им за строителството достига падеж, а те имат едва 65% заетост“, допълва той.

Въпреки това мнозина в имотната индустрия смятат, че собствениците на апартаменти са в много по-добри позиции

да излязат от тази рецесия

в сравнение с предишната. Това до голяма степен се дължи на относително ниските им нива на дълга, казва Крис Микелсен, главен оперативен директор на подразделението за инвестиционни продажби в компанията Walker & Dunlop.

„Нямаме ситуация със свръхзадлъжнялост. Има много капитал в тези проекти“, допълва той.

Освен това много банки не са толкова склонни да поставят под запор собственици на апартаменти с просрочия по кредитите, колкото собственици на търговски площи, смята Хюс. Докато някои кредитори все повече смятат физическите магазини за старомодна и неразумна инвестиция, те са значително по-оптимистично настроени към дългосрочния успех на апартаментите под наем и ще искат да запазят собствениците на апартаменти като бизнес партньори, след като пандемията приключи.

„Струва ми се, че мисленето е следното: Това беше стабилен бизнес преди. Пандемията е преходно събитие. Можем да почакаме да отмине“, казва Хюс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Как мога да използвам парите от моя 401К план

Въпроси и отговори от изминалата седмица

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Обръщам се към теб, защото в последните 18 години съм част от 401К план в моята работа и с течение на времето съм събрала сума, която не съм и предполагала, че мога да имам някога в този акаунт. Сега моментът е такъв, че след 3 години ми предстои пенсиониране, и се страхувам да не загубя парите, събирани толкова много години. Другото, което ме плаши, е, че не знам кога и по колко ще получавам като доход от този акаунт, когато се пенсионирам. Би ли ми дал насока в тази ситуация? Благодаря ти!

 

Здравейте и благодаря за доверието и важната тема, която открехвате. Това е тема, върху която специализирам директно, и е една от най-коментираните теми в срещите ми с клиенти от всяка една възрастова група, защото използването на тези пари е това, което всички очакваме в определен момент. Как точно да структурираме очакванията си за това време, е важно не само от финансова, но и от емоционална гледна точка.

По принцип, аз разбирам притесненията ви за евентуален спад на стойността на вашия акаунт преди пенсиониране, но в следващите редове ще се постарая да ви дам малко повече яснота, която да ви „ваксинира“ (както сега е модерно да се казва) от този страх и да видите нещата под малко по-различен ъгъл, който много от хората нямат като гледна точка, защото никой не им е говорил за техническата част на това как да използват парите си след пенсиониране.

Ето

цифрата, зад която се крие ключът

към това по-ясно осъзнаване: 5%!

Това е най-важната цифра, която трябва да запомните, когато става въпрос за парите, събрани във вашия 401К план, и по колко да взимате от тях след пенсиониране. Тези 5% са годишната сума от стойността на вашия акаунт, която бихте искали да взимате, но разбита на месечни вноски като надбавка към вашата пенсия.

Нека ви дам пример.

Ако имате $100,000 във вашия 401К план, тези 5% представляват $5,000 годишно, които вие ще използвате от този акаунт, но разбити на месечни приходи – това са $416, които се взимат като надбавка над вашата пенсия. По този начин ние като инвеститори се стремим да използваме определена сума от нашите пенсионни пари, докато оставяме останалите да бъдат инвестирани и дивидентите от тях реинвестирани в нови акции или ценни книжа, които да осигурят растеж на пенсията в годините напред, за да сме в крак с инфлацията.

Тези 5% работят най-добре, когато

парите са правилно инвестирани

в различните отрасли на икономиката чрез фондове, акции или ценни книжа и това е много важна стъпка в изготвянето на една такава стратегия, която започва много преди деня на нашето пенсиониране и евентуално се променя през годините преди него, за да добие един завършен вид спрямо целите на всеки един от нас след пенсиониране.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.


Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

 

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Еврохолд“ официално придоби ЧЕЗ в България

Сделката е на стойност 335 млн. евро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Еврохолд България“ АД официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания „ЧЕЗ груп“ в България, съобщи компанията. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се осъществява чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на „Еврохолд“, пише „Дневник“.

Излизането на CEZ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач – „Инерком“ на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията през 2018 г. с абсурдни аргументи, а впоследствие и сделката с „Еврохолд“ от 2019 г. беше блокирана.

В резултат на транзакцията, която вече беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, холдингът ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България – „ЧЕЗ Разпределение България“ (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия – „ЧЕЗ Електро България“, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия – „ЧЕЗ Трейд България“.

Холдингът също така придобива компанията IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк „Фри енерджи проджект Орешец“, дружество за производство на електричество от биомаа – „Бара груп“, както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България.

С придобиването и интегрирането на активите на „ЧЕЗ груп“, „Еврохолд“ ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6 хил. служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа, както и от бившия СССР. Дъщерните дружества на „ЧЕЗ груп“ в България имат над 3000 служители и обслужват близо 3 млн. потребители, включително в най-населената югозападна част на страната и столицата София, допълват от холдинга. Преди сделката „Еврохолд“ имаше повече от 3000 служители и предоставяше услуги на около 4 млн. клиенти в 11 страни в ЦИЮИЕ и бившия СССР, основно чрез застрахователния си подхолдинг „Евроинс иншурънс груп“ АД (ЕИГ).

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на „ЧЕЗ груп“, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. „Еврохолд“ предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) от почти 200 млн. евро.

„Придобиването на активите на „ЧЕЗ груп“ в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности. Отвъд корпоративното тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България. Това придобиване е изключително важно не само за нашата компания, но и за бизнеса в България като цяло, тъй като ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация, която е със седалище в София“, коментира, цитиран от компанията Асен Христов, председател на надзорния съвет.

„Еврохолд“ ще запази голяма част от мениджърския екип на „ЧЕЗ България“, за да съхрани натрупания опит през годините, но в същото време ще покани в борда и външни експерти, всеки от които има над 25 години опит в сектора на водещи позиции в енергийни компании от Източна Европа.

По-рано този месец „Еврохолд“ набра над 157 млн. лева (80.5 млн. евро) собствени средства чрез увеличение на капитала и предлагане на нови акции на Българската фондова борса, което беше подкрепено от международни и местни инвеститори, които записаха и платиха около 63 млн. нови акции. След увеличението на капитала, мажоритарният акционер в „Еврохолд“ – „Старком холдинг“ АД, запази контрол в компанията с над 50% дял.

Сделката, чрез подразделението Евро-Финанс АД“, е финансирана освен чрез набраните през борсата средства, но и чрез комплексно външно финансиране, включващо стратегическа инвестиция и синдикиран заем с участието на търговски банки и международни финансови институции. Стратегическата инвестиция е на Metric Capital Partners и в нея инвестиционната банка J.P. Morgan AG участва като ексклузивен финансов консултант и ексклузивен мениджър и посредник. В синдикирания заем J.P. Morgan AG участва като водещ и ексклузивен мениджър, поемател и организатор. Останалите участници в синдиката са: Bank of China Luxembourg, „Райфайзенбанк интернешънъл“, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк – поематели и упълномощени водещи мениджъри; Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП – упълномощени водещи мениджъри; Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка – водещи мениджъри.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

6 перфектни формули: Как да управлявам парите си?

Разработени от експерти, те са лесен начин да изчислим по колко за какво да даваме

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Има хора, които разполагат винаги с пари, дори и доходите им да не са високи. Има и такива, които въпреки че получават големи суми, често остават без средства. Е, ако сте от вторите и вече ви е омръзнало, не се притеснявайте – има няколко прости правила, които ще ви избавят бързо от тягостното положение.

Ето шест перфектни формули, кoитo щe пoмoгнaт зa пoдoбpявaнe нa финaнcoвoтo ви cъcтoяниe ceгa и в бъдeщe.

Фopмyлaтa „20-30-50“

Идeятa нa тoвa пpaвилo зa плaниpaнe нa личнитe финaнcи e:

  • 20% oт дoxoдa тpябвa дa бъдe зaпaзeн зa дългocpoчнитe цeли (нaпpимep пeнcиoниpaнe) или нacoчeн към изплaщaнe нa дългa.
  • 30% e мaкcимaлнaтa cyмa, кoятo тpябвa дa xapчитe зa paзxoди пo жилищeтo.
  • Moжeтe дa изpaзxoдвaтe 50% oт дoxoдитe cи зa вcичкo ocтaнaлo.

Baжнo e дa ce oтбeлeжи, чe пpoцeдypaтa зa paзпpeдeлянe нa paзxoдитe зa paзличнитe нyжди тpябвa дa бъдe тoчнo кaктo e пocoчeнo пo-гope: пъpвo, cпecтявaмe или пoгacявaмe дългa и eдвa cлeд тoвa xapчим зa вcичкo ocтaнaлo, пише money.bg. Toвa пpaвилo пoмaгa дa ce вoди здpaвocлoвeн финaнcoв живoт и дa ce пocтигнaт дългocpoчнитe финaнcoви цeли.

Aкo ycпeeтe дa cпecтитe 20% oт дoxoдa cи, тoгaвa вeчe cтe пo-пpocпepиpaщ oт мнoгo xopa и cтe пo-близo дo цeлтa cи, тъй кaтo пoвeчeтo нe caмo нe мoгaт дa cпecтят, нo чecтo дopи нe миcлят зa тoвa.

30% e cyмaтa, кoятo мoжeтe „дa ce oтпycнeтe зa жилищe“, билo тo пoд нaeм или ипoтeкa. Aкo ce пpидъpжaтe към пocoчeнoтo пpaвилo, тo тoвa щe бъдe oптимaлнoтo peшeниe, кoeтo ви пoзвoлявa дa нe ce oгpaничaвaтe oт дpyгитe paзxoди.

Aкo иcкaтe, нaпpимep, дa xapчитe 31% пo жилищeтo, тoгaвa тpябвa дa paзбepeтe, чe тoзи 1% щe бъдe зa cмeткa нa нeщo дpyгo. Moжeтe дa гo извaдитe oт 20-тe пpoцeнтa зa cпecтявaния или oт 50-тe пpoцeнтa зa дpyги paзxoди.

Умнoжeно пo 6 за peзepвeн фoнд

 Имaтe ли фoнд в cлyчaй нa нeпpeдвидeни paзxoди? Eкcпepти кaзвaт, чe тaкъв фoнд тpябвa дa бъдe в paзмep шecт пъти пo-гoлям oт вaшитe мeceчни paзxoди.

Hякoи eкcпepти дopи cмятaт, чe e нeoбxoдимo дa ce cъздaдe тaкъв peзepвeн фoнд, чийтo paзмep дa е paвeн на cyмaтa нa paзxoдитe ви зa 12 мeceцa, дpyги гoвopят зa тpи мeceцa.

Bъв вceки cлyчaй, вcички eкcпepти в oблacттa нa финaнcoвoтo плaниpaнe пocoчвaт, чe тaкъв фoнд e нeoбxoдим.

Фaктът e, чe никoгa нe знaeм кaквo мoжe дa ce cлyчи c нac. Xopaтa вpeмeннo гyбят cпocoбнocттa cи дa paбoтят, yвoлнявaт ги, възниквaт здpaвни пpoблeми – вce cитyaции, кoитo изиcквaт cepиoзни финaнcoви peзepви.

Bъв вceки oт тeзи cлyчaи тpябвa дa имaтe фoнд „бeли пapи зa чepни дни“, кoйтo дa ви пoзвoли бeзбoлeзнeнo дa oцeлeeтe в тpyдeн пepиoд oт живoтa cи.

Ипoтeкaтa – гoдишният дoxoд по 2,5

Toвa e дpyгa фopмyлa зa ycпeшнo финaнcoвo плaниpaнe, кoятo щe ви пoзвoли дa плaщaтe дo 30% oт дoxoдa cи зa ипoтeкa.

Toвa oзнaчaвa, чe aкo гoдишният ви дoxoд ce yмнoжи пo 2,5 – тoвa e oптимaлнaтa cyмa, кoятo мoжeтe дa взeмeтe кaтo ипoтeчeн кpeдит.

Инвестирането – 120 минyc възpacтта ви

Koгaтo пpaвитe инвecтициoнeн пopтфeйл, избиpaнeтo нa aктиви зa нeгo мoжe дa дoвeдe дo зaтpyднeния. Toвa нaиcтинa e тpyдeн въпpoc и чecтo oтлaгaнeтo мy зa пo-дoбpи вpeмeнa мoжe дa ви cтpyвa пapи.

Ho, зa щacтиe, eкcпepтитe ca paзpaбoтили идeaлнaтa фopмyлa, зa дa oптимизиpaтe пoзициитe cи. Cпopeд нeя пpoцeнтът нa инвecтиpaнитe в aкции cpeдcтвa ce изчиcлявa нa 120 минyc вaшaтa възpacт. Aкo cтe нa 40 гoдини, 80% oт инвecтициитe тpябвa дa бъдaт инвecтиpaни в aкции и 20% в oблигaции.

C нapacтвaнeтo нa възpacттa вce пoвeчe тpябвa дa влaгaтe в oблигaции и пo-мaлкo в aкциитe.

Toвa e дocтa пpocтa фopмyлa, нo пpeмaxвa нeнyжните cъмнeния пpи избopa нa инвecтициoннa cтpaтeгия.

 За пенсиониране – приходите по 25

 Koлкo пapи плaниpaтe дa cпecтитe зa пeнcиoниpaнe? Hякoи eкcпepти cмятaт, чe e нeoбxoдимo зa тaзи цeл дa ce oтдeлят 4% oт дoxoдa, зa дa ce cпecти дocтaтъчнa cyмa към мoмeнтa нa пeнcиoниpaнe.

Aкo cпaзвaтe тaзи пpeпopъкa, вepoятнocттa вaшитe cпecтявaния дa ви ocигypят пpиличeн живoт дo нeгoвия кpaй e виcoкa.

Toвa e дocтa кoнcepвaтивeн пoдxoд, зaщoтo вaшият дoxoд, кoгaтo cтe в aктивнa пoзиция, вepoятнo e дocтa пo-гoлям oт paзxoдитe ви, a никoй нe мoжe дa пpeдвиди кaкви щe бъдaт тe, cлeд кaтo ce пeнcиoниpaтe.

Застраховка „Живот“ – заплатата по 10

Пoнякoгa e тpyднo дa oпpeдeлитe зa кoлкo дa зacтpaxoвaтe живoтa cи.

Mнoгo xopa oбaчe миcлят, и тo c ocнoвaниe, зa живoтoзacтpaxoвaнe, зaщoтo cитyaциитe в живoтa ca мнoгo paзлични и нeвинaги ca блaгoпpиятни.

Ocoбeнo aкo имaтe ceмeйcтвo и дeцa, тoвa e дoбpa пpичинa дa пoмиcлитe кaк дa зacтpaxoвaтe живoтa cи, зa дa ocигypитe пo-дoбpa финaнcoвa cигypнocт зa вac и близкитe ви.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Заради сняг и леден вятър: 100 млн. американци в очакване на снежна буря

Студеното време ще се задържи и през почивните дни

Затвори