Открийте ни и в

Лайфстайл

Биологът от Станфорд Георги Маринов: Коронавирусът може стане по-смъртоносен, ако не го унищожим

Той подчерта, че има реалистични и доказани стратегии, които могат да елиминират заразата, но се иска поне минимално ниво на съгласие от страна на населението, което сега е силно ерозирано от дезинформационните кампании

публикувано

на

Георги Маринов /сн: greenleaf.stanford.edu/

Налице е еволюционен потенциал за бъдещи версии на вируса, които да съчетават много висока заразност с по-висока смъртност при SARS-CoV-2, предупреди Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд. По думите му вирусът няма да изчезне, освен ако не го унищожим активно.

В свое интервю той заяви, че официалната смъртност от около 5 милиона души от новия коронавирус не отразява истинската картина, а реалният лрой на жертвите  около 15 милиона. Смъртността е около един процент, но е “изключително заразен”.

“Дълбоко притеснителното е, че SARS-CoV-2 е близък роднина на SARS-CoV-1, с общо взето същите аксесорни протеини, само че с много по-оптимизиран за човешкия организъм S протеин, но въпреки това смъртността при него е десет пъти по-малка. А би трябвало да е обратното, ако всичко останало беше същото и единствената разлика беше този добре оптимизиран S протеин. Още повече, че до момента по-нататъшните еволюционни оптимизации на S протеина на SARS-CoV-2 винаги са водели до повишаване на вирулентността. Това най-вероятно означава, че останалата част на вируса е значително по-безобидна от тази на SARS-CoV-1. И съответно, че е налице еволюционен потенциал за бъдещи версии на вируса, които да съчетават тази много висока заразност с по-висока смъртност” – Маринов.

Неваксинираните хора в САЩ се заразяват с коронавируса 6 пъти по-често

Той подчерта, че странното в тази пандемия е отказът на модерната цивилизация от “елиминационната стратегия” срещу коронавируса, която е била неизменно успешна при минали такива кризи и заради която жителите на развитите страни в Европа, Северна Америка и Източна Азия съществуват свободно от присъствието на опасни патогени, които ги има в останалата част от света.

“Елиминацията на вируса е единствената възможна стратегия и това се разбира от всеки, който разполага с пълната информация по темата” – заяви експертът.

По думите му причината това да не се разбира от масовата общественост е, че обществото не разполага с нужната информация по две причини:

“Първо, имаше мащабна добре организирана пропагандна дезинформационна кампания по темата. Второ, повечето представители на научната общественост или най-страхливо си замълчаха и предпочетоха да се държат конформистки по въпроса, или проявиха просто липса на образованост по него. Тъжният резултат от всичко това е, че много хора си мислят, че става дума за някаква измама, или пък за сравнително безобиден патоген, или че проблемът ще се реши от само себе си, или че нищо не може да се направи. Което няма нищо общо с истината” – каза Маринов.

Нов казус: Повторно преболедували коронавируса остават без зелен сертификат

Той подчерта, че има реалистични и доказани стратегии, които могат да елиминират заразата, но се иска поне минимално ниво на съгласие от страна на населението, което сега е силно ерозирано от дезинформационните кампании. Според Маринов е мит, че “светът ще се свърши, ако трябва да се наложи пауза в икономиката за няколко месеца”. Той посочва и причините за съпротивата срещу правилните стратегии:

“Фундаменталният проблем и причината вирусът да не беше елиминиран глобално миналата пролет, както трябваше да бъде направено, е, че трябва да се плаща на хората, за да не работят в продължение на няколко месеца. Тези пари трябва да се вземат отнякъде, а тъй като повечето хора нямат нищо, това “отнякъде” са богатите в обществото. Плащането, за да не се работи, заплашва да срине основите на икономическата система като много опасен прецедент. Поради тази причина миналата пролет беше наложено вето върху елиминацията на вируса от слоевете в обществото, които щяха да загубят от едно такова преразпределение. От тях тръгна и дезинформационната пропагандна кампания, за да се пресекат всякакви такива идеи в зародиш. Политиката, която се следва оттогава насам, е на масово заразяване и смърт. По мое мнение, реално 40 000 починали в България (у нас се отчитат само половината от починалите), които ще стават все повече, бяха умишлено умъртвени с цел много малката прослойка хора на върха на обществото да не се разделя с каквато и да било част от богатството си (което е така или иначе престъпно придобито в почти всички случаи)” – категоричен бе българският специалист.

Той предупреди, че ако COVID-19 стане ендемично заболяване, ще намали редната продължителност на живота, тъй като дори успешното му прекарване е съпътствано в много случаи с трайни увреждания на различни органи и системи, а човек ще го хваща по няколко пъти в живота си. Хора с натрупващи се увреждания са нито щастливи, нито продуктивни, каза биологът. По думите му “това буквално ни връща в Средновековието”.

Български биолог от Станфорд: Който убеждава хората да не се ваксинират, да се счита за масов убиец

За ваксините Маринов каза, че няма да решат проблема, но могат много да помогнат. Той обаче смята, че ако не се появят още по-добри ваксини няма да се избегне редукцията на продължителността на живота.

По думите му вирусът няма да изчезне, ако хората не го унищожат активно. Големият въпрос е колко по-опасен ще стане.

Според Маринов парадоксалното е, че ще е по-добре вирусът да тръгне бързо към по-смъртоносна мутация, защото така ще предизвика реакция за унищожаването му.

“SARS-1 уби 800 човека и беше елиминиран, тъй като смъртността беше 10%. А SARS-2 до момента е убил 15 милиона. Отчасти понеже е много по-труден за овладяване, но до голяма степен и понеже смъртността е по-ниска и концентрирана при възрастните хора, което значеше, че е много по-лесно политически да се нормализира ендемичността на вируса. Съответно най-лошият сценарий е вирусът да еволюира бавно и постепенно към все по-висока вирулентност, като при всяка стъпка от тази прогресия масовата смърт и инвалидизация се нормализират на все по-високи нива. А от един момент нататък съпротивителните сили на популацията ще бъдат вероятно притъпени и на директно биологично ниво, в резултат на натрупващите се неврологични увреждания. Докато ако станем свидетели на рязък скок във вирулентността, от 1% до примерно 5 – 10% леталитет, това е по-вероятно да създаде най-накрая нужния обществен натиск, за да се вземат сериозни мерки” – каза биологът.

Маринов предупреди, че не е сигурно дали ще може да се разчита на решаване на проблема с лекарства, защото COVID е многоетапно заболяване и стига до момент, в който вирусът не е най-силният движещ фактор на патологията. Някои перспективни препарати ще бъдат и твърде скъпи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено