Открийте ни и в

Здраве

Близо 2 милиона нови случаи на рак в САЩ през 2022г. очакват лекари

Здравните експерти предполагат това се дължи най-вече на хората, които са пропуснали прегледи заради пандемията

публикувано

на

Сн.: Архив

През 2022г. се очаква 2 милиона души да бъдат диагностицирани с рак, а вероятно 609 000 души ще починат в САЩ. Това показва прогнозата в нов мрачен доклад на Американското дружество за борба с рака.

От там изчисляват, че 1 918 030 американци ще бъдат диагностицирани с рак, което значи, че 5 250 случая ще бъдат откривани всеки ден. Приблизително 1,8 милиона нови случая са възникнали през 2021г., според първоначалните данни.

Ако прогнозата се оправдае, то това означава, че през 2022г. ще бъде поставен 14-годишен рекорд.

Здравните експерти предполагат това се дължи най-вече на хората, които са пропуснали прегледи заради пандемията.

Въпреки това д-р Ребека Сийгъл, епидемиолог в Американското дружество за борба с рака и автор на доклада, каза пред ABC News, че оценките са направени въз основа на прогнози, базиращи се тенденциите до 2018г.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Кои маски предпазват по-добре от Омикрон?

Ето какво казват експертите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравни експерти от САЩ препоръчват да се използват предпазни маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита срещу силно заразния вариант Омикрон на новия коронавирус.

Маските от типа N95 прилепват по-плътно към лицето от платнените и са направени от специален материал, който блокира 95% от вредните частици. Влакната са по-близо едно до друго, а също така имат електростатичен заряд, който привлича молекулите да се придържат към маската, а не да преминават през нея.

Сн.: АП/БТА

Видовете KN95 и KF94 предлагат подобно ниво на защита.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ наскоро актуализираха насоките си, като препоръчаха да се носят предпазни маски, използвани от здравните работници.

Изрично се споменава, че е важно да се избере предпазно средство, която да пасва добре на лицето.

Сн.: АП/БТА

Специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда с особено внимание при покупкатана предпазни маски, тъй като има много фалшиви. На пазара в САЩ, например, около 60 процента от предлаганите като KN95 не отговарят на определените стандарти за качество, отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Бизнесът в САЩ настоява за увеличаване на имиграцията

Американските работодатели искат реално решение на проблема с недостига на работна ръка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бизнесът в САЩ обяви, че иска увеличаване на имиграцията, за да се справи с недостига на работни места.

„Искаме увеличение на законната имиграция в тази страна, за да се заемат някои от 11-те милиона работни места. Искаме да привлечем хората, които стоят настрана. Хората, които са били наказани, но са платили задълженията си към обществото. Искаме ги да се върнат в работната сила“.

Това каза президентът и директор на Търговската камара на САЩ Сюзън Кларк. Според нея има няколко конкретни неща, които могат да се направят, за да се реши това предизвикателство.

Кларк коментира пред Bloomberg и данните за инфлацията и настроението на бизнеса към нея.

„Инфлацията е основната грижа за директорите, с които говоря всеки ден. Въпросът е какво можем да направим, за да я намалим“, каза тя.

Кларк разказа, че е чела данни, според които за последен път инфлацията е била такава през 1982 година. „Тогава бях в средното училище, а по кината даваха И-ти (Извънземното). Това са забавни неща, но помислете: имаме

вече цяло поколение

което не познава инфлацията“, каза още директорът на Търговската камара на САЩ.

Тя бе категорична, че бизнесът иска реално решение на проблема с недостига на работна сила, реални действия по кризата със снабдителните вериги и силна търговска програма. „И нека правителството не влошава нещата като увеличава разходите и регулациите“, каза още Сюзън Кларк.

Преди дни тя направи обръщение за приоритетите на компаниите и даде да се разбере, че американският бизнес иска гласът му да се чува повече. Междувременно Джей Пауъл, председателят на Фед каза, че никога не е виждал такава липса на връзка между предлагане и търсене на работна сила.

„Така е. Всички сме учили икономика и знаем какво става, когато предлагането е ограничено и търсенето расте и какво означава това за цените. Така че е много важно да решим този въпрос“, категорична е Кларк.

„Някои от нас си върнаха работниците обратно след COVID, след като се погрижиха за децата си и се увериха, че са в безопасност. Но има и тревога – ранното пенсиониране в здравната система, при учителите, хората, които не се връщат на работа. И преди сме имали недостиг на работна ръка и преди пандемията“, каза още директорът на Търговската камара на САЩ.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Вирусът Epstein-Barr вероятно е причината за множествена склероза

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият множествена склероза, според проучването

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Резултатите от 20-годишно проучване, водено от Училището по обществено здраве към Харвард, разкриват доказателства, че множествената склероза може да бъде причинена от инфекция от вируса Epstein-Barr.

Множествената склероза (МС) е заболяване, което засяга мозъка и гръбначния мозък. То може да увреди централната нервна система и да доведе до непредвидими симптоми като изтръпване, промени в настроението, проблеми с паметта, болка, умора, слепота и/или парализа.

Вирусът на Epstein-Barr (EBV) е вид херпесен вирус, обясняват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Повечето хора се заразяват с EBV в някакъв момент от живота си, често в детството. Въпреки това, повечето от тези, които са заразени, не изпитват симптоми от вируса.

„След като се заразите с EBV, вирусът става латентен в тялото ви. В някои случаи вирусът може да се активира отново. Това не винаги причинява симптоми, но хората с отслабена имунна система са по-склонни да развият симптоми, ако EBV се активира отново“, обясни д-р Алберто Ашерио, професор по епидемиология и хранене в Harvard Chan School и старши автор на изследването.

По думите му над 10 милиона активни военнослужещи на САЩ са били наблюдавани в продължение на две десетилетия. Военните редовно прилагали кръвни тестове на своите членове и изследователите проверявали проби, съхранявани от 1993 до 2013 г., изследвайки антитела, сигнализиращи за вирусна инфекция.

„Множествената склероза досега се смяташе за автоимунно заболяване с неизвестна етиология, което означава, че не знаем каква е причината. Затова ние се заехме да направим това проучване, защото подозирахме, че вирусната инфекция с вируса на Epstein-Barr е била всъщност причината за отключване на болестта“, каза Ашерио пред FOX TV Stations. „EBV предшества появата на МС в почти всички случаи, с изключение на един единствен случай. Мисля, че това откритие до голяма степен установява, че МС е усложнение на инфекцията с вируса на Epstein-Barr“, добави Ашерио.

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият МС, според проучването.

От 10 милиона души, 955 са развили МС. „В тази група рискът от МС се е увеличил 32 пъти след инфекция с EBV, но е непроменен след инфекция с други вируси“, според съобщение за пресата, базирано на проучването. „Досега говорихме за връзка между вируса и множествената склероза, но тъй като почти всеки е заразен, беше трудно да се докаже, че лица, които не са заразени с EBV не получават МС“, каза Ашерио. „Така че, за да демонстрираме тази времева последователност, която е предпоставка за причинно-следствената връзка, причината трябва да предшества болестта, трябваше да имаме надлъжно проследяване на много, много голяма популация.“

Ашерио каза, че следващите стъпки, които трябва да се предприемат след проучването, са да се съсредоточим върху превенцията и лечението. „Има две важни области, които трябва да разгледаме. Едната е превенцията на МС и днес нямаме ваксина, но тя е в процес на подготовка. Всъщност Moderna има ваксина в процес на подготовка, която току-що започна да експериментира. И така, възможно е ако имаме ваксина, която би могла да предотврати инфекцията с EBV, тогава това би предотвратило МС. Което е важно, тъй като случаите на МС се увеличават през последните 20 години, особено при жените, така че това е заболяване, което засяга младите хора, потенциално инвалидизиращи с увеличаващи се инциденти“, продължи Ашерио.

„Другата голяма област е лечението. Начинът, по който лекуваме МС сега, е като изненадваме имунната система. Така че, ако можехме да насочим вируса по-директно с антивирусно лекарство, вероятно ще получим по-ефективно и по-радикално лечение на МС от това, което имаме днес.“

Други неща, които трябва да се вземат предвид, що се отнася до намирането на лечение за МС от EBV, са няколко фактора, които могат да увеличат шансовете за МС. Те включват генетично предразположение, дефицит на витамини, тютюнопушене и детско затлъстяване, обясни Ашерио.

Докато EBV инфекцията е доста често срещана, Ашерио каза, че хората не трябва да се паникьосват, че в крайна сметка ще развият МС. Проучването е добра стъпка за създаване на превантивни мерки срещу болестта.

„Повечето хора няма да получат МС. Не искам да плаша никого“, добави Ашерио. „Мисля, че проучването е доста обещаващо, тъй като в бъдеще ще можем да предотвратим МС, дори при хора, които може да са генетично предразположени или поради семейната им анамнеза. И че може дори да сме в състояние да лекуваме МС“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА