Открийте ни и в

Вашето здраве

Близо 350 случая на остър хепатит при деца регистрира СЗО

В САЩ здравните власти съобщиха, че разследват 109 подобни случая, включително пет с летален изход

публикувано

на

Близо 350 случая на остър хепатит при деца регистрира СЗО
Сн.: Синхуа/БТА

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е установила 348 вероятни случая на хепатит с неизвестен произход и подкрепя хипотезата за аденовирус, търсейки обяснение за мистериозното заболяване, което засяга предимно деца, предаде Франс прес.

По данни на СЗО тези случаи на хепатит с неизяснен произход са установени в 20 страни. Общо 70 други предполагаеми случая в 13 държави очакват потвърждение чрез тестове.

Само в шест страни са отчетени повече от пет случая. Великобритания обаче съобщава за 160 болни.

170 деца в 11 страни заболели от мистериозен и тежък хепатит

“Постигнат е значителен напредък по отношение на  по-нататъшното проучване и усъвършенстване на работните хипотези”, заяви на пресконференция Филипа Истърбрук от СЗО.

Великобритания е координирала набор от изследвания, отнасящи се до гените на засегнатите деца, имунния им отговор, вируси и други епидемиологични проучвания, допълва Истърбрук.

Първоначално Великобритания уведоми СЗО на 5 април за десет случая на тежък хепатит в Шотландия при деца под 10-годишна възраст.

В САЩ здравните власти съобщиха в петък, че разследват 109 подобни случая, включително пет с летален изход. В Индонезия починаха три деца.

Аденовирусите обикновено се разпространяват чрез личен контакт, дихателни капки и повърхности. Известно е, че те причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или храносмилателни разстройства.

Тестовете освен това са показали, че около 18 процента от пациентите са били с положителни проби за Ковид-19.

“Следващата седмица ще се съсредоточим върху серологичните тестове за излагане и инфекции, предшестващи Ковид”, добавя Истърбрук.

Канада разследва 7 съмнителни случая за новия опасен хепатит

След откриването на първите 169 случая СЗО съобщи, че при нито един от пациентите не са открити вирусите на хепатит A, B, C, D и E.

Повечето пациенти са имали стомашно-чревни симптоми, включително коремна болка, диария и повръщане или жълтеница. Някои случаи са причинили чернодробна недостатъчност и са наложили трансплантация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено