Открийте ни и в

СВЯТ

Близо 70% от „златните паспорти“ в Кипър са издадени в нарушение

Проверката е показала, че 53% от решенията на правителството за гражданство на чужденци от трети страни срещу инвестиция от 2.5 млн. евро са незаконни

публикувано

на

Правителството на Кипър е издало противозаконно хиляди паспорти по схемата “гражданство срещу инвестиции”, установи независима анкетна комисия, създадена да разследва спорната програма. Окончателният доклад след 9-месечната ѝ работа бе връчен в понеделник на главния прокурор на страната Георгиос Савидис.

Проверката е показала, че 53% от решенията на правителството за гражданство на чужденци от трети страни срещу инвестиция от 2.5 млн. евро са незаконни. Те се отнасят за членове на семействата на кандидатите или мениджъри на компании, за които не е имало приет закон. Една трета от останалите 47% не отговарят на всички законови критерии.

Докладът на анкетната комисия, оглавявана от бивш председател на Върховния съд на Кипър, съдържа 780 страници и над 5000 страници приложения. Разследването обхваща целия период на прилагане на схемата за натурализация на богати чужденци от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени “златни паспорти” – общо 6779.

В Кипър ще се състоят парламентарни избори

Инвестиционната програма е действала с пропуски и недостатъци, почти без регулаторна рамка, без адекватен контрол, констатира комисията. Тя препоръча на властите да разгледат отнемането на гражданството в 85 случая, при които получателите на кипърски паспорт са заподозрени в криминални или други престъпления, за да си го осигурят.

Заключенията в доклада идентифицират също така политическа, наказателна и дисциплинарна отговорност за нарушенията.

Главният прокурор Георгиос Савидис и правителството заявиха, че документът ще бъде проучен задълбочено и ще бъдат предприети необходимите действия.

Програмата бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал, който доведе и до оставка на председателя на парламента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено