Има малка група граждани на САЩ в северноафганистанския град Мазар-е-Шариф, които не успяха да се евакуират с чартърните полети, потвърди държавният секретар Антъни Блинкън. Той обаче отрече твърденията, че те са заложници и изясни, че талибаните са спрели самолета им, защото други, регистрирани в тези полети, не са имали редовни документи за пътуване.

Чартърни полети за около 600 души са били провеждани от Мазар-е-Шариф вече от седмица, като поне 19 американски граждани чакат в града, за да напуснат Афганистан.

От средите на републиканските законотворци обаче твърдят, че тези американци и някои афганистанци, намиращи се в риск от преследване от талибаните, всъщност са държани като заложници – нещо, което Блинкън отрича.

Конгресменът от Тексас Майк Маккол, висшият републиканец в Комисията по външна политика към Камарата, дори стигна по-далече, като каза пред „Фокс нюз“, че „талибаните са създали заложническа ситуация, в която не възнамеряват да позволят на американските граждани да напуснат, докато не получат пълно признаване от САЩ“.

Блинкън потвърди, че в Мазар-е-Шариф има „малка група американци“, които чакат евакуация, но отрече да има „каквато и да било ситуация, прилична на заложническа“ или да е имало някой задържан в самолета или на летището.

Талибаните обявиха, че ще осигурят безопасно преминаване за онези, които искат да напуснат, но без международни полети и при опасностите на пътуването по суша ситуацията бе много трудна за онези, които останаха извън борда при евакуационната операция на президента Байдън.

В тома число са около 100 американски граждани, за всички от които Блинкън заяви във вторник, че са в „достатъчна“ връзка с Държавния департамент.

„Имаме прикачени към тях екипи за разрешаване на случая, за да гарантираме, че онези, които искат да напуснат, ще го направят“ - каза държавният секретар.

Четирима от тези американци успяха да се евакуират по суша в друга страна, потвърди високопоставен служител от Държавния департамент пред АВС, като добави, че ведомството е помогнало за улесняване на пътуването им.